Maglownica - jak rozpoznac wersje ?

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez cyriel » 30 kwi 2012, o 15:49

Witam,
mam golfa 3 1.4 CL, rok produkcji 97(sierpien), silnik AEX. Ostatnio umarla(jeszcze nie ostatecznie, ale juz wola o wymiane/regeneracje) maglownica i planuje kupic nowa tylko z tego co wyczytalem wynika, ze sa 2/3/4(rozne wersje slyszalem...) wersje(europejska/amerykansa i jeszcze czyms innym sie podobno roznia). Pytanie brzmi - jak samemu bez wyjmowania rozpoznac co musze kupic ? Po czym moge rozroznic jaki to rodzaj maglownicy? Mam garaz z kanalem, wiec bez problemow moge ja obejrzec z kilku stron. Jezeli do rozpoznanie potrzebne sa jakies zdjecia to oczywiscie wrzuce tylko powiedzcie jakie :) Z gory dzieki.

Pozdrawiam,
cyriel
cyriel
Berbeć

Postprzez AdiK__ » 30 kwi 2012, o 22:16

w każdym golfie są 3 maglownice. Pierwsza bez wspomagania druga ze wspomaganiem TRW a trzecia ze wspomaganiem ZF. Jeślim masz wspomaganie a zakładam że tak jest to powinna być informacja na korku od zbiorniczka płynu do tegoż wspomagania. Ogólnie budowa jest praktycznie taka sama różnią się jedynie drążkami a raczej ich długością.
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez cyriel » 1 maja 2012, o 16:09

Mam wspomaganie. Na korku jest tylko napisane "SERVO-LENKUNG POWER STEERING", i na 'miarce':
"2 >PA< 1HO 422 376 C"
Na samym zbiorniczku jest napisane:
"LME >PA 6 6 GE(chyba)
GERMANY (tu chyba 3 ale nie jestem pewien)
26 03"
jest jeszcze data produkcj(na koleczku) - 3.97.
Tutaj zdjecia, moze komus sie uda odczytac cos wiecej: http://imageshack.us/g/41/20120501224.jpg/
Nic mi te napisy nie mowia, google tez nic ciekwaego nie powiedzial :/ Jakies pomysly na jaka wersje wskazuja?

Jeszcze mam jedno pytanie - czy wersja maglownicy ma az tak duze znaczenie? Moze po prostu mechanik da rade ja zamontowac nizaleznie od tego ktora wersje kupie? Czy raczej musi byc taka sama jak byla i nie ma co kombinowac?
cyriel
Berbeć

Postprzez skoti880 » 3 maja 2012, o 11:37

cyriel, witaj musisz szukac wspomy od 1.4 albo 1,6 większe pojemności roznia sie gruboscia wezy oraz pompa wszystko jest to samo drazki zbiorniczki itd
Wszystkie Części Mk3 gti 16v ABF-ADY-2E-AGG ! zapraszam na PW lub GG :)
http://www.golf3.pl/topics35/wszystko-m ... t32380.htm
Zapraszam 727 509 081 lub GG 1901709
skoti880
Czytacz

Postprzez cyriel » 5 maja 2012, o 01:40

Dobra juz rozszyfrowalem co to jest - wersja amerykanska XTR (USA XTR) - dokladniej: 191-422-055 USA XTR. Wszystko bylo napisane, wystarczylo spojrzec od dolu(z lewej strony)... nie wiem jakim cudem wczesniej to przegapilem, chyba za bardzo sie na wycieku skupilem :/
Skoti880 - czyli wystarczy, ze kupie wersje amerykanska od 1.4 albo 1.6 i bedzie ok czy reszta numeru seryjnego tez sie musi zgadzac?
cyriel
Berbeć

- - - https://www.extrakotlygazowe.pl/

Powrót do Układ kierowniczy