pompa wspomagania

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

pompa wspomagania

Postprzez dwojew » 25 maja 2010, o 22:11

koledzy co to może być ? problem polega na tym że słychać jakiejś trzeszczenie jakby się zacierała pompa wspomagania i moje pytanie czy da się to naprawić i w jaki sposób czy są tam jakiejś łożyska które można wymienić?
I czy opłaca się to robić czy lepiej kupić inna ?
Dziękuje i pozdrawiam.
dwojew
Berbeć

pompa wspomagania

Postprzez GTI07 » 26 maja 2010, o 08:54

Sam mam taki problem i wygląda to w następujący sposób:Nowa pompa kosztuje coś ok.600zł,nowa stara pompa(pompa po regeneracji)350zł jak oddasz starą,a jak nie to500zł i są jeszcze takie na allegro i giełdach ale nie wiesz czy kupisz lepsza,taką samą,a może całkiem zarżniętą za200zł.Mi już tak piszczy2lat i jeździ dalej.Wymieniłem płyn w wspomaganiu i się trochę polepszyło tyle że Ja mam ewidentnie zarżniętą.
Pozdro
Zapraszam do mnie.Moje MKIII: http://www.golf3.pl/topics2/wszystko-za ... t20834.htm
GTI07
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 26 maja 2010, o 19:20

dwojew, zakładam że upewniłeś się że pompa wspomagania trzeszczy a nie np pompa wody. To jeśli siła wspomgania jest prawidłowa nalezy w starej pomie zmienić tylko simering oraz łożysko zewnetrzne i jeździsz dalej. Koszt w serwisie pomp - koło mnie 120 zeta. Samemu kilkanaście zeta plus nowy płyn. szczegółowy opis masz w FaQ http://forum.vwgolf.pl/
pablomed
Members

Postprzez dwojew » 29 maja 2010, o 23:05

pablomed dzięki że wspomniałeś o pompie wody bo tu tkwi problem to ona trzeszczy a nie wspomaganie jak pisałem. Więc muszę pomyśleć o pompie ale jak długo mogę jeździć na tej?
Czy te pompy się regeneruje czy nowa trzeba kupić?
dwojew
Berbeć

Postprzez majster » 30 maja 2010, o 08:26

Ja musiałem wymienić na nową, wyszło mnie to jakieś 200zł...
Nie mam już wózka...
majster
Czytacz

Postprzez pablomed » 1 cze 2010, o 19:56

dwojew, najlepszej firmy SKF pompa kosztuje koło 150 zeta, jak chcesz długo jeździć autkiem to taką zakładaj, opisy wymiany sa na każdym forum to jest prosta robótka. Póki nie cieknie i się nie zatrze jej łożysko możesz jeździć, z taką rzężącą pompa zrobiłem 50 tysięcy raz. Sa tez połowę tańsze pompy, Np Hepu czy ruivill. Na tej drugiej firmie zrobiłem 20 tysiecy, nie wiem czy jest sens.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Układ kierowniczy