Problem po zmianie kół

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Problem po zmianie kół

Postprzez duszekwg » 13 kwi 2013, o 21:03

Witam,
już powoli wita u Nas wiosna, więc postanowiłem sobie dzisiaj wymienić koła z zimowych na letnie (zimówki na stali, letnie na alu). Wymiany dokonuje zawsze u dobrego wulkanizatora (znajomy z długim doświadczeniem w branży), tak samo dzisiaj. Zawiozłem auto z kołami, i poprosiłem o wymianę + wyważenie alufelg. Wszystko ładnie pięknie, do momentu aż wyjechałem z warsztatu. Mianowicie, jadąc z prędkością do ok. 70km/h kierownica lekko drga lewo - prawo. Do tego jadąc z okolic przedniego lewego koła słychać w samochodzie szum, przy skręcaniu nasila się, a prostując koła czuć na lewej stronie lekkie puknięcie. Troszkę obawiam się przez to jeździć. I teraz nie wiem w czym tkwi problem.
Podejrzewam alu, bo teraz te co miałem w zeszłym sezonie z tyłu są na przodzie.
Ale z drugiej strony stalówki przy odkręcaniu się troszkę zapiekły i do ściągnięcia użył młota, i możliwe że coś mogło się obluzować?

Miałem w przyszłym tygodniu robić z hamulcami, ale jeśli coś poważniejszego to jest, to miesiąc jeszcze jakoś przejeżdżę i hamulce zrobię w maju.

Więc prosiłbym o pomoc teoretycznie od czego są takie objawy i ewentualne przybliżone koszta usunięcia ich.

Pozdrawiam :)
duszekwg
Berbeć

Problem po zmianie kół

Postprzez Paweu » 13 kwi 2013, o 21:07

duszekwg, jedź z powrotem do wulkanizacji... może jednak coś nie halo z kołami... ;-)
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez duszekwg » 14 kwi 2013, o 15:16

Jutro jak będzie otwarte to sobie tam podjadę. Na tej lewej przedniej feldze jest rant trochę przygięty, ale ponoć nie miało nic być odczuwalne. No zobaczymy, jak po zmianie będzie. Dam znać co i jak :)
duszekwg
Berbeć

Postprzez Marcinno » 16 kwi 2013, o 10:28

Dopnę sie do tematu,wczoraj też postanowiłem zmienić opony po tej operacji zaczęło mnie ściągać w lewo
źle wyważone czy opony już do wyje**?
Marcinno
Czytacz

Postprzez PrzemkoXVI » 16 kwi 2013, o 11:56

duszekwg napisał(a): Na tej lewej przedniej feldze jest rant trochę przygięty, ale ponoć nie miało nic być odczuwalne

A może jednak? Jedynie felga może byś uszkodzona, inne pomysły nie przychodzą mi do głowy.
PrzemkoXVI
Members

Postprzez duszekwg » 17 kwi 2013, o 20:10

Zmiana przodu na tył rozwiązała problem. Chociaż nie przypuszczałbym, że takie objawy może sprawić o takie coś:

http://zapodaj.net/images/a9d8f3bd1a20e.jpg
duszekwg
Berbeć

- - -

Powrót do Układ kierowniczy