Pytanie o pompę wspomagania

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez krzysikm » 21 mar 2012, o 20:26

Witam kolegów
Mam taki problem w moim mk3 1.8 AAM padła pompa wspomagania. Dostałem od kolegi inną i wszystko jest w niej takie same poza rozstawem koła napędowego, który jest o 4mm większy.

po lewej stara, po prawej nowa, którą dostałem
Obrazek

Co o tym sądzicie mogę wstawić taką pompę czy to nie przejdzie? Założyłem ją na próbę żeby sprawdzić i pasek nie spada, wizualnie nawet tej różnicy nie widać, pasek jest na tyle długi i elastyczny, że tą różnicę niweluje, ale boję się, że po paru tys km pasek może być do wymiany, albo co gorsza pójdzie jakieś łożysko czy inne ustrojstwo.
Wydaje mi się, że to koło jest tylko nabite na wał, więc może dało by rade nabić je jeszcze 4mm więcej wtedy było by ok, pytam bo boje się po tym walić żeby nic nie pogiąć. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tymi pompami to proszę o odp.
krzysikm
Berbeć

Postprzez slawek5t » 22 mar 2012, o 05:45

Może twoja pompa była na tyle wymęczona że wałek wlazł do środka :D
Może ta ktorą dostales jest okej i nic nie potrzeba robić :)

Ja bym założył i zostawił skoro piszesz że nic sie nie dzieje złego
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bioly21 » 23 mar 2012, o 13:23

dokladnie , 4mm to nie jest znowu nie wiadomo jaka odleglosc , skoro pompa pasuje , wspomaganie dziala to nie martwil bym sie tym wcale, pasek tak jak piszesz jest na tyle dlugi i elastyczny ze problemu nie bedzie
bioly21
Gaduła

- - -

Powrót do Układ kierowniczy