Skończyło się wspomaganie

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez amator » 13 cze 2011, o 22:55

Witam od jakiegoś czasu hałasowała pompa wspomagania już w planach był zakup nowej.
W dniu dzisiejszym pompa zaskoczyła mnie jak wyszedłem z pracy kierownica ciężko chodziła a oprócz tego pampa strasznie hałasowała. Przeciąłem pasek i pompa nie hałasuję :D tylko trochę ciężko się kręci. Pytanie moje jest następujące czy można jeździć bez wspomagania, czy można w jakiś sposób uszkodzić coś innego.
amator
Czytacz

Postprzez Snejk18 » 13 cze 2011, o 23:17

To zależy, czy coś jeszcze na tym pasku chodziło.
Masz klimę czy nie ??
U mnie (mam klimę) na tym samym pasku co wspomaganie chodzi jeszcze pompa wody. Więc jak bym zdjął ten pasek to nie miał bym obiegu chłodzenia. Nie wiem jak to jest w wersjach bez klimy.
Jeżeli u Ciebie na tym pasku chodziła tylko pompa od wspomagania, to raczej nic nie powinno się stać (poza bólem rąk od kręcenia na postoju :p). Jeżeli układ jest zalany płynem to inne elementy nie powinny ucierpieć.
Ale i tak zalecałbym wymianę tej pompy dla świętego spokoju :D

amator napisał(a):od jakiegoś czasu hałasowała pompa wspomagania

A tak jeszcze z ciekawości zapytam. Sprawdzałeś poziom płynu od wspomagania??
Może pytanie głupie, ale zadać je trzeba :p
Snejk18
Fanatyk

Postprzez amator » 14 cze 2011, o 00:03

Szczerze mówiąc nie sprawdzałem ale pompa na początku mniej hałasowała potem coraz bardziej bardziej bym stawiał na to że jakieś łożysko poszło bo potem mimo że pompa kręciła się na pasku to kierownica już nie ale również z ciekawości zajrzę rano czy jest płyn. Zawsze był ale ostatnio w sumie tam nie zaglądałem. Golfik to wersja bez klimy

[ Dodano: 2011-06-14, 09:32 ]
w zbiorniku na płyn pusto teraz nasuwa się pytanie czy skoczył się płyn i padła pompa czy padła pompa i wtedy wcieło płyn

[ Dodano: 2011-06-17, 20:57 ]
Witam autko już śmiga wszystko naprawione wymieniona pompa wspomagania, wody, pasek od pompy i od razu płyny
amator
Czytacz

- - -

Powrót do Układ kierowniczy