Skręcanie przy dużej prędkości

Wszystkie informacje o elementach układu kierowniczego.

Moderator: Moderator

Postprzez Jacussi » 16 kwi 2012, o 11:45

Witam, mam dość dziwny problem. Gdy przy dużej prędkości jadę łukiem w lewo auto bardzo dziwnie się zachowuje, ciężko mi to opisać więc napisze to najprościej, podczas wjazdu na ten łuk w momencie kiedy przechylam kierownice do skrętu w lewo czuć, że autko skręca ale nagle ten skręt staję się mocniejszy i odbija do drugiej strony, takie uczucie jakby jedno koło chciało prowadzić inaczej niż drugie, nie dawno wymieniałem końcówkę drążka z prawej strony ale wydaję mi się że dokręciłem ją tak samo jak wcześniejszą, dodam też że coś stuka z prawej strony i nie mam pojęcia co to.
Jacussi
Berbeć

Postprzez zybi » 16 kwi 2012, o 14:35

Z prawej strony może stukać kilka rzeczy końcówka drążka,łożysko,przegub,poduszka amortyzatora mogła paść itd,a co do jazdy po łuku to proponuje jechać na geometrie bo tu też gdybać można,a zdrowie i życie masz tylko jedno
zybi
Badacz tematu

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez mariusz325 » 16 kwi 2012, o 17:42

zybi napisał(a):Z prawej strony może stukać kilka rzeczy końcówka drążka,łożysko,przegub,poduszka amortyzatora mogła paść itd,a co do jazdy po łuku to proponuje jechać na geometrie bo tu też gdybać można,a zdrowie i życie masz tylko jedno

Zgadzam sie z kolegą co napisał. ;-)
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez MTi » 30 kwi 2012, o 23:53

jak auto ucieka to sprawdzil bym i tuleje z tylu... ;) u mnie kiedy wjeżdżałem na rondo z wywalonymi tulejami odczuwalem cos jak .. jazda na lodzie ;d nagle "szmyrgnie" ;p
A no i geometria obowiązkowo.
MTi
Badacz tematu

- - -

Powrót do Układ kierowniczy