Katalizator & strumienica

Wszytko co zwiazane z układem wydechowym

Moderator: Moderator

Postprzez jefrey2008 » 9 sie 2008, o 20:36

tak masz racje, kata mam dobrego ale boje sie strumienicy bo słyszałem że może dojść do urwania łuski ze strumiennicy i zassać i coś rozwalić nie wiem czy to prawda

[ Dodano: 2008-08-09, 20:41 ]
mam dziurawy tłumik środkowy i czy istnieje wogule taka opcja że wymienie go na strumiennice??
można tak wogule i czy to coś da?
jefrey2008
Berbeć

Postprzez Cysiu_NS » 9 sie 2008, o 21:40

oczywiscie mozna zalozyc strumienice jednak moze to pogorszyc osiagi najlepiej bylo by zakladac i robic pomiary na hamowni inaczej ktos demontujac kata moze pogorszyc sobie osiagi latwiejszym rozwiazaniem jest wyciecie srodka katalizatora wysypanie wszystkiego i wspawanie rurki mniejsze prawdopodobienstwo pogorszenia sytuacji a tlumik srodkowy musisz wymienic lub naprawic
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez piotrus23 » 10 sie 2008, o 11:16

Cysiu_NS napisał(a):oczywiscie mozna zalozyc strumienice jednak moze to pogorszyc osiagi najlepiej bylo by zakladac i robic pomiary na hamowni inaczej ktos demontujac kata moze pogorszyc sobie osiagi latwiejszym rozwiazaniem jest wyciecie srodka katalizatora wysypanie wszystkiego i wspawanie rurki mniejsze prawdopodobienstwo pogorszenia sytuacji a tlumik srodkowy musisz wymienic lub naprawic
pogorszyc ciekawe czym hehe
piotrus23
Members

Postprzez luk15yg » 10 sie 2008, o 12:32

wyciecie katalizatora i wstawinie zamiast jego pierwszej lepszej strumiennicy daje tylko w pewnym zakresie obrotów troche lepsze osiag a poza tym samochód więcej pali, zwiekszasie hałas we wnetrrzu i szcerze mówiac z własnego doświadczenia bez bardziej profesjonalnych badan czy testów albo zostawić katalizator a jak juz wstawić zamiast niego jakiś tani zamiennik
luk15yg
Berbeć

Postprzez Cysiu_NS » 10 sie 2008, o 14:28

pogorszyc ciekawe czym hehe
mozna w bardzo prosty sposob wystarczy przesunac o pare mm co w zasadzie da zle zawirowania a co za tym idzie zle wydalenie spalin za tym ciagnie sie spadek mocy dlatego wszystko powinno byc przeprowadzone i przebadane dosc czesto mam z tym doczynienia pozdrawiam
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez piotrus23 » 10 sie 2008, o 16:05

no tak tylko ze sada jest przed katem i napewno zadne zawrowanie spalin tu w gre nie wchdzi
piotrus23
Members

Postprzez KristoF » 10 sie 2008, o 22:20

jak mi wujek wspawał strumienice i sie tym przejechał to stwierdził: O KUR..!! dosłownie.U mnie wręcz sie wyciszyło(a na wyzszych obrotach fajnie burczy :-D ) troche po wywaleniu katalizatora a spalanie bez zmian tyle że jest bardziej żwawy.Sonde wspawałało sie gdzie indziej i wszystko chodzi jak trzeba.
A tłumik srodkowy do wymiany.Lepiej wstawić strumienice zamiast katalizatora a nie tłumika środkowego..Jak wstawisz zamiast tłumika to niewiele to da bo dalej kat. bedzie blokował spaliny.
KristoF
Members

Postprzez Cysiu_NS » 11 sie 2008, o 03:18

piotrus23 napisał(a):no tak tylko ze sada jest przed katem i napewno zadne zawrowanie spalin tu w gre nie wchdzi
sonda tylko szczytuje mieszanke
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez piotrus23 » 11 sie 2008, o 08:23

krissmysticblau napisał(a):jak mi wujek wspawał strumienice i sie tym przejechał to stwierdził: O KUR..!! dosłownie.U mnie wręcz sie wyciszyło(a na wyzszych obrotach fajnie burczy :-D ) troche po wywaleniu katalizatora a spalanie bez zmian tyle że jest bardziej żwawy.Sonde wspawałało sie gdzie indziej i wszystko chodzi jak trzeba.
A tłumik srodkowy do wymiany.Lepiej wstawić strumienice zamiast katalizatora a nie tłumika środkowego..Jak wstawisz zamiast tłumika to niewiele to da bo dalej kat. bedzie blokował spaliny.
dobrze gada polac mu :-)
piotrus23
Members

Postprzez SotoM » 11 sie 2008, o 23:55

jefrey2008, jeśli nie masz dojscia z przegladem technicznym to za miast kata wstaw strumienice.bo ci sie doczepią o to. a jesli przegląd nie stanowi dla ciebie problemu a zalezy ci na osiagnieciu mocy na układzie wydechowym to zrób sobie jak napisałem.bo miałem rok temu 2.0 i robiłem kombinacje z układem wydechowym.przerabiałem różne motywy w swoim golfie i po kazdej przeróbce był hamowany i nie było rewelacji. ostatnia próbva to była taka - za miast kata wstawiłem rurę w której wywierciłem otwór aby wstaić Lambde. nastepnie za miast przed ostatnigo tłumika załorzyłem strumienice no i na koncu sport tłumik. po badaniu na hamowni osiągnełem moc 127KM 180NM. sam układ wydechowy. no ale mozesz zrobic jak ci koledzy napisali ale nie bedzie rewelacji jestem tego pewny bo za dużo czasu i pracy poswieciłem wydechowi i z nikim sie nie zgodze na temat tego co niekjtórzy tu piszą... strumienica nie pogarsza pracy silnika tylko polepsza bo lżej jest mu wydalac spaliny.a sonda w układzie mierzy temperature spalin w układzie.ale jest myk na wywalenie sondy i oszukaniu komputera ze ja ma i wszystko działa jak nalezy.
Mój były SotoMoVWóz