Katalizator & strumienica

Wszytko co zwiazane z układem wydechowym

Moderator: Moderator

Postprzez belfer1982 » 18 lis 2008, o 21:57

moim zdaniem jak samochód z fabryki wyszedł z katem to ten kat mu nie przeszkadza i powinien być, bo tak jest ustawione auto. ale sorry jak ktoś poprawia volksvagena.... :dontgetit:
belfer1982
Berbeć

Postprzez SotoM » 18 lis 2008, o 23:25

katalizator w aucie jest po to aby ograniczyć emisję tlenku węgla, węglowodorów, tlenków azotu i cząstek stałych.po to aby auto spełniało wymagane normy EURO(EURO 0,1,2,3,4...)
Fakt -na przeglądach patrzą na to jeśli auto ma silnik benzynowy , bo jeśli chodzi o diesla to na to nie patrzą...
jesli jest brak kata to nie wpływa to na pracę silnika wręcz przeciwnie- układ jest bardziej przelotowy i lżej sa wydychane spaliny z układu. ale jeśli o emisje spalin to.....no cóż norm nie spełnia...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Gumis1988 » 20 lis 2008, o 23:42

a jesli wywalimy katalizator i wsadzimy strumienice albo porpstu zastapimy rura a w katalizatorze jest songa lambda i co z nia trzeba zrobic?
Gumis1988
Czytacz

Postprzez SotoM » 21 lis 2008, o 00:04

w rurze wywiercić otwór.przyspawać nakrętke z gwintem takim jak ma sobda i wkręcić sondę.....proste....ja bynajmniej tak kiedys zrobiłem u siebie jak bawiłem sie z ukł.wydechowym i nie wpłyneło to na wieksze spalanie itd...
Mój były SotoMoVWóz

Powered by diesel inside -by Leopard
SotoM
Members

Rocznik: 2007
Silnik: BRD
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez TOMEK 84 » 21 lis 2008, o 01:26

panowie pamętajmy ze katalizatory się zuzywają :!: :!: :!:
po około 50.000 są do dupy :-P zapychają się w nich sitki przez co spaliny mają opór przy opuszczaniu kolektora wydechowego co spowalnia prace silnika i jego sprawnosc........
jesli wytniemy kata i wstawimy rurke to silniczek będzie miał napewno lzej :-D :-D :-D
ja wywaliłem kata mojemu tdi wstawiłem mu rure iiiiiiiii golfik ma lepszy dzwięk i przedmuchał mi cały wydech przy 1wszym odpalenu walną chmórą sadzy ale teraz jest luz a ja wiem ze spalinki swobodnie sobie uciekają odprężając turbinke :-D :-D :-D
TOMEK 84
Members

Układ wydechowy

Postprzez andrek70 » 23 lis 2008, o 22:18

Jaka jest cena katalizatora do silnika 1,8 benzyna Golf 3 a jaka strumienicy?
Czy ze strumienicą auto jest głośniejsze czy z katem?
Lepiej mieć starego kata czy nową strumienicę?
Andrzej
andrek70
Berbeć

Postprzez michalm92 » 24 lis 2008, o 16:30

Tak na pewno warto usunąć kata! Strumienica kosztuje już od 50 zł http://allegro.pl/item480783445_awg_str ... cz_wa.html a katalizator ok 300 zł,hałasu większego nie ma tylko na zewnątrz po przejechaniu ok 1000km słychać takie przyjemne prykanie.Przy okazji odmulisz trochę autko ;) Pzdr.
Kierowco pukając się w czoło pokazujesz najsłabszą część swojego Ciała.

Św. Krzysztof jedzie z tobą do 120km/h powyżej tych prędkości na jego miejsce zasiada Św. Piotr.
michalm92
Berbeć

Postprzez pablomed » 24 lis 2008, o 17:22

andrek70 napisał(a):Lepiej mieć starego kata czy nową strumienicę?
trzeba mieć sprawnego kata. Stary ne znaczy zepsuty, dość łatwo go ocenić wyjmując i oglądając pod światło testując spaliny. Trwałość mechaniczna i sprawność kata nie jest wcale taka mała, o ile silnik przez cały czas był używany prawidłowo i był sprawny. Mam w domu dwa przykłady. W moim vento rozsypał się przy 180 tys. km, do tej chwili był sprawny. Wywaliłem resztki założyłem pustą puchę i jest ok. tylko ciut głośniej (i to jest najtańsza opcja). W drugim aucie o przebiegu 280 tys, z tego 100 tys. na gazie jest sprawny nadal.
Zalecenia różnych firm odnośnie potrzeby wymiany kata po określonym przebiegu (zwykle 100 tys) są wyssane z palca i mają na celu naciąganie klientów na zakup nowego. Wymienić trzeba jek przestaje działać lub się zapcha, a nie dlatego że ma tyle a tyle najechane.
pablomed
Members

Postprzez rob90son » 10 gru 2008, o 21:34

mi sie tesh to tuklo to wziolem wogole to urwalem :D teraz jest OK hehe ;-)
rob90son
Czytacz

Wymiana wydechu , strumienica+tłumik

Postprzez veronx » 16 gru 2008, o 00:25

Witam serdecznie kolegów , Panowie w styczniu mam zamiar wymienić tłumik (oryginał i tak już przepalony) , chciałbym także włożyć strumienicę zamiast katalizatora , prześlę Wam dwa linki może ktoś się spotkał z takim tłumikiem , zależy mi na fajnym odgłosie ale nie na ryku od którego głowa puchnie oto co ja znalazłem :

http://moto.allegro.pl/item499714263_tl ... ratis.html

i strumienica :

http://allegro.pl/item502933728_strumie ... a_awg.html

jak sądzicie będzie ok ?

pozdravwiam
veronx
Czytacz

Postprzez kriss85 » 20 gru 2008, o 00:15

Kolego ja ostatnio zmieniałem tłumiki i kupiłem KM MALON tylko troche inny http://moto.allegro.pl/item490617040_tl ... ratis.html też zależało mi na fajnym basie a nie na ryku i jestem zadowolony :ok: Dlaczego chcesz zakładać strumienice? Bo jeśli masz kata na wykończeniu a nie masz kasy na nowego to ok ale jeśli katalizator jest dobry to nie ma sensu zakładać strumienicy :dobani:
kriss85
Czytacz

Postprzez veronx » 20 gru 2008, o 01:35

właśnie dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem też mówił , że kat lepiej zostawić , ale czy strumienica oprócz wprowadzania spalin w ruch spirali ma jakieś negatywne skutki ?
veronx
Czytacz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ wydechowy