witam
mam pytanie czy zastapienie katalizatora tlumikiem zwiekszy hałas silnika. zadaje takie pytanie poniewaz w moim Golfie jest tlumik i dosc glosno chodzi
mi jakis palant (poprzedni wlasciciel) wsadzil zamiast karta tlumik i robi za pierwszy bo sa trzy. ale slyszalem juz o takich kombinacjach u innych. jednak mi sie to nie podoba, jakos dziwnie silnik pracuje, napewno nie powiniem wydawac takich dzwiekow
Moja Golfina:http://www.golf3.pl/topics2/a-oto-moj-golfik-vt3648.htm
no trzy tluimi to nie bardzo mi to jakos podchodzi lepiej wyal go i zapodaj juz strumienice przed srodkowym tlumikiem... napewno nie zwiekszy glosnosci silnika ani spalania ale moze uciszyc... no chyba ze chesz wydawac kase na nowy kaatalizator. pozdro
a czym strumienica jest lepsza od tlumika? tlumik sluzy do wygluszenia halasu. to na strumienicy byloby ciszej? i jeszcze jedno pytanie - czy katalizator jest cichszy od strumienicy zy bez roznicy?
Strumienicę zakłada się w miejscu katalizatora. Chodzi o to, że jak wyjmiesz katalizator powstanie Ci przerwa w wydechu i musisz czymś ją zlikwidować. Możesz kupić nowy katalizator, ale on sporo kosztuje (za to czystość spalin będzie odpowiednia). Możesz też wstawić dużo tańszą strumienicę. Jeśli powstałą przerwę połączysz zwykłą rurką, to auto będzie głośniejsze. Natomiast jak wstawisz katalizator lub strumienicę to będzie cicho tak jak ma być.
gdyby nie mial sondy to raczej by sobie nie pojezdzil bo niby skad komputer mialby wiedziec jaka ma byc bogata mieszanka ktora nastepnie podaje do silnikia