Katalizator & strumienica

Wszytko co zwiazane z układem wydechowym

Moderator: Moderator

Postprzez Opik » 23 gru 2012, o 22:15

wycięty kat -> rura / strumienica (fajniejszy dźwięk)
środkowy -> ori / wycięty i zastąpiony rurą (baaaardzo głośno, zgodny z zasadą słychać a nie jedzie :P )
końcowy -> ori, ori dwururka z TDI / jak coś bardziej mruczącego to Ulter, Remus, byle z umiarem

Pamiętać musisz o tym, że dźwięk tak naprawdę robi środkowy tłumik, więc nawet jeżeli wpakujesz sportowy końcowy, a środkowy będzie oryginał, to dźwięk będzie przytłumiony, przyjemniejszy dla ucha, ale bez przesady. Dla mnie to jest plus, słychać że coś jest inaczej, ale nie buczy, nie telepie, można w komforcie podróżować.

Wywalając środkowy nawet na seryjnym wydechu z tyłu będzie dużo głośniej, będzie Cię denerwowało w dłuższych trasach buczenie

Wywalając środkowy + sportowy końcowy... Buczenie, dudnienie, ale niektórych to jara ;)
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez pablomed » 24 gru 2012, o 16:02

Golf Maniak, wielu diagnostów zadowoli się tylko widokiem katalizatora, można więc wybebeszyć stary i założyć pusty - ale będzie metaliczny nie dla każdego przyjemny dźwięk. Można też założyć tłumik imitujacy katalizator - pełno tego na allegro. Pozostaje kwestia sondy. O ile wiem masz ją w katalizatorze, więc najprościej tylko wybić z katalizatora wkład bo inaczej dojdzie ci kłopot ze spawaniem gniazda sondy do nowego miejsca.
pablomed
Members

Postprzez saszelqq » 25 gru 2012, o 15:47

pablomed, chyba, że ktoś ma diesla, to problem sondy ma z głowy, bo jej w wydechu w ogóle nie ma :super: Przy benzynce to niestety malutki problem, ale zawsze można ją wstawić w wspawaną rurę zamiast kata i git :-P
Koledzy, jak w dieselku usunie się katalizator razem ze środkowym tłumikiem i zostanie tylko ori końcowa dwururka, to będzie bardzo głośno? I czy przy przeglądzie nie ma problemu z brakiem środkowego?
saszelqq
Members

Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG

Postprzez Opik » 25 gru 2012, o 20:43

saszelqq, bedzie bardzo glosno i klekotliwie ;) a czy przejdzie czy nie to juz kwestia dB bo moze byc za glosno po prostu. I czarna chmura za Toba, ale co kto lubi ;)
i w ogole po co chcesz to zrobic? rasowego dzwieku dieslem i tak nie osiagniesz i do tego turbo bedzie zagluszac
Opik
Members

Postprzez greg_117 » 25 gru 2012, o 20:57

nie ma co się martwić :) ja nie mam kata tylko rurkę i końcowy sportowy i mieszczę sie w dB oraz przeglądy śmiało przechodzę :)
greg_117
Gaduła

Postprzez Mario GT » 25 gru 2012, o 22:42

też nie Mam kata , którys poprzedni własciciel wyciął i przegląd przeszedł spokojnie choć wnerwia Mnie to buczenie :-D
Mario GT
Forumowy wyjadacz

Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB

Postprzez saszelqq » 25 gru 2012, o 23:47

Opik napisał(a):saszelqq, bedzie bardzo glosno i klekotliwie ;) a czy przejdzie czy nie to juz kwestia dB bo moze byc za glosno po prostu. I czarna chmura za Toba, ale co kto lubi ;)
i w ogole po co chcesz to zrobic? rasowego dzwieku dieslem i tak nie osiagniesz i do tego turbo bedzie zagluszac

Ja tak tylko pytam, bo się po prostu nie znam i chciałem wiedzieć, jak to jest :P Jedynie katalizator od dawna planuję wywalić i to się stanie na pewno, a środkowy zostanie jak tak ;)
saszelqq
Members

Postprzez Opik » 25 gru 2012, o 23:52

saszelqq, kata to możesz wywalić, bo on po 13-15 latach to więcej szkodzi niż pomaga. I jakiejś wielkiej różnicy w dźwięku nie będzie, więc nie ma co się martwić
Opik
Members

Postprzez saszelqq » 26 gru 2012, o 00:26

No tak wiem, trochę się o tym naczytałem ;-)
saszelqq
Members

Postprzez maximus_spi » 26 gru 2012, o 08:44

Opik napisał(a):saszelqq, kata to możesz wywalić, bo on po 13-15 latach to więcej szkodzi niż pomaga. I jakiejś wielkiej różnicy w dźwięku nie będzie, więc nie ma co się martwić

Opik a tak z ciekawości jak wywalisz kata w tdi i wstawisz np strumienice,nie bedzie jeszcze glosniej?? klekotliwie?? jesli tak to czy jest jakas alternatywa oprocz strumienicy?? po wywaleniu kata w tdi
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON

Postprzez saszelqq » 26 gru 2012, o 13:11

Kwasówka ;) Strumienica to zbędny wydatek według mnie, nic nie daje.
saszelqq
Members

Postprzez maximus_spi » 26 gru 2012, o 15:04

tylko mi nie chodzi zeby to cos dalo jesli chodzi o dzwiek,bo w dislu moim zdaniem to mija sie z celem,choc jak mialem gofra w benzynie o dodaniu tlumika sportowego i wlasnie zastaienie kata strumienicą dzwiek zmienil sie i to nawet bardzo przyjemny dla ucha :-)
maximus_spi
Gaduła

Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ wydechowy