Końcówka tłumnika

Wszytko co zwiazane z układem wydechowym

Moderator: Moderator

Postprzez Fasol » 30 sty 2009, o 13:21

Legionista, wszystko zależy od stopnia zabrudzenia... mój też wyglądał jak nie powiem co (zobacz w moim temacie).. wystarczylo 2-3 min TEMPO ze ściereczką i już się lśnił
Fasol

Postprzez Legionista » 30 sty 2009, o 16:59

Fasol napisał(a):Legionista, wszystko zależy od stopnia zabrudzenia... mój też wyglądał jak nie powiem co (zobacz w moim temacie).. wystarczylo 2-3 min TEMPO ze ściereczką i już się lśnił

Zgodze sięz toba ale twoje zabrudzenie było Małe(tak powiem)
a przy moznejszym przybrudzeniu niestety trzeba używac Papieru dla lepszego rezultatu.

Pozdrawiam
Legionista
Members

Postprzez saladrus » 30 sty 2009, o 20:25

...czyli co ?? najlepiej papier i ognia?
saladrus
Members

Postprzez kajtek » 5 lut 2009, o 23:18

no dokładnie.... zaczynasz od grubszego w zależności jakie masz ubytki może być 120 pozniej coś koło 200-300, 600, 800, 1000 aż nie będziesz widział rys tylko lusterko ;-)
kajtek
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez seb » 6 lut 2009, o 09:51

kajtek napisał(a):no dokładnie.... zaczynasz od grubszego w zależności jakie masz ubytki może być 120 pozniej coś koło 200-300, 600, 800, 1000 aż nie będziesz widział rys tylko lusterko ;-)

jedyny sprawdzony sposob lepszego nie bedzie
seb

wspawanie koncowki

Postprzez ryba_sciema » 12 lut 2009, o 02:12

no wiec mam zalozony w swojej golfinie 1.8 w benzynce zwykly tlumik i na nia inezbyt ladna koncowke podwojna ;-) chcialbym to jakos upiekszyc tzn pomyslalem ze moglbym kupic sobie koncowke do wspawania jakas (podobaja mi sie plaskie proste lub zagiete) i wspawac ja do seryjnego tlumika .Mam jednak kilka ale:
1.Czy jest to w ogole mozliwe :-P
2.seryjny tlumik ma pojedyncza rure wydechowa ktora jakby to wytlumczyc nie wychodzi na prosto w zderzak tylko jest lekko zagieta.Jeżeli wiec chcialbym ta rure uciac i wspawac w to miejsce nowa koncowke to czy koncowka nie bedzie jakby z boku ?(nie wiem czy ktokolwiek rozumie o co mi chodzi heh :hyhy: )
3.Jesli juz bym wspawal taki tlumik to czy poradzi on ta koncowke(chodzi mi czy sie nic nie urwie)
4.Czy taka koncowke trzeba wspawac migomatem czy mozna normalna transformatorowka?
5.Czy tlumikarze robia takie rzeczy i czy wspawaliby mi taka koncowke(ewentualnie sprzedali)?
6.Czy ogolnie myslicie ze to dobry pomysl?
7.Ma ktos cos takiego?
8.Jaka cena za takie wspawanie?
9.Może ktos by mi znalazl jakas odpowiednia koncowke

Jesli ktos zna odpowiedz na chociaz 1 pytanie bylbym baaaaardzo wdzieczny :-)
ryba_sciema
Berbeć

Postprzez prezesik » 12 lut 2009, o 03:00

wspawania jakas (podobaja mi sie plaskie proste lub zagiete) i wspawac ja do seryjnego tlumika .Mam jednak kilka ale:
1.Czy jest to w ogole mozliwe
pewnie, że jest możliwe
ryba_sciema napisał(a):2.seryjny tlumik ma pojedyncza rure wydechowa ktora jakby to wytlumczyc nie wychodzi na prosto w zderzak tylko jest lekko zagieta.Jeżeli wiec chcialbym ta rure uciac i wspawac w to miejsce nowa koncowke to czy koncowka nie bedzie jakby z boku ?(nie wiem czy ktokolwiek rozumie o co mi chodzi heh )
tak jest, ja swoją końcówkę naciąłem po długości, zagiąłem w prawą stronę, a jak założyłem to wyszła prosto
3.Jesli juz bym wspawal taki tlumik to czy poradzi on ta koncowke(chodzi mi czy sie nic nie urwie)
nic się nie urwie, przecież końcówka nie waży 10 kg :lol: :lol:
4.Czy taka koncowke trzeba wspawac migomatem czy mozna normalna transformatorowka?
radzę migomatem, zwykłą transformatorówka będzie niewygodnie, a poza tym możesz powypalać dziury w tłumiku
5.Czy tlumikarze robia takie rzeczy i czy wspawaliby mi taka koncowke(ewentualnie sprzedali)?
jeszcze się ucieszą, bo zarobią :-D
6.Czy ogolnie myslicie ze to dobry pomysl?
no pewnie, ja tak mam, wś środku cicho, a z zewnątrz ładny wygląd
7.Ma ktos cos takiego?
ja mam :mrgreen:
8.Jaka cena za takie wspawanie?
razem z nowymi tłumikami brat dał 400 zł
9.Może ktos by mi znalazl jakas odpowiednia koncowke
www.allegro.pl :mrgreen:

http://moto.allegro.pl/9010_koncowki_tl ... view=gtext

polecam firmę ULTER - końcówki/tłumiki wykonane z porządnych materiałów, końcówki bardzo dobrze są niklowane, porządny materiał, nie rdzewieje, nie ściera się

ja miałem oryg. końcowy sportowy ULTERa, ale niestety dawał już bardzo głośno o sobie znać (płaska końcówka jak nówka, a w środku się sypało).

http://www.golf3.pl/topics2/mk3-by-prez ... so&start=0

teraz mam taką końcówkę - też ULTER

Obrazek

ja u siebie tą końcówkę ponacinałem w sposób jak namalowane jest na czerwono:

Obrazek
prezesik
Members

Postprzez ryba_sciema » 12 lut 2009, o 14:13

dzieki wielkie nie myslalem nawet o tak precyzyjnej i szybkiej odpowiedzi :ok: ja myslalem raczej o prostej koncowce np takiej
http://moto.allegro.pl/item543558008_sp ... _line.html

lub takiej
http://moto.allegro.pl/item551710144_ko ... _1_zl.html
najbardziej podoba mi sie taka:
http://moto.allegro.pl/item546007394_ko ... aniej.html

mysle ze najlepiej byloby gdyby tylnia scianka koncowki byla pusta wtedy po ucieciu rury wydechowej oryginalnego tlumika mozna byloby ja po prostu wspawac bez kobinowania i wyginania(tak mi sie przynajmniej wydaje :?:

prezesso napisal ze to wydatek 400 zl z tlumikami :-o Tlumik to ja mam spoko ma rok takze interesuje mnie sama koncowka taka max do 100 zl
Ktora wam sie najbardziej podoba :?:
ryba_sciema
Berbeć

Postprzez Shmatan » 12 lut 2009, o 16:08

Moim zdaniem troche za duże do golfiny - jeżeli już, to te dwie nie wygięte.

A myślałeś nad czymś takim: http://moto.allegro.pl/item547665405_ko ... tylko.html ?

ktoś stąd albo z vwgolf.pl ma taką, i wygląda świetnie
Shmatan
Czytacz

Postprzez ryba_sciema » 13 lut 2009, o 00:51

nie no sorry nie podoba mi sieShmatan, :dobani: podobaja mi sie po prostu te płaskie i mysle raczej czy prosta czy wygieta

Mowicie ze za duze do golfiny :?:
ryba_sciema
Berbeć

Postprzez mani51 » 13 lut 2009, o 07:33

ryba_sciema, zmierz sobie szerokość tego wgłębienia w zderzaku i odległość od tłumnika do zderzaka i tak dobierz długość i szerokość końcówki żeby to wyglądało normalnie

nie kalecz golfika
mani51
Members

Postprzez ryba_sciema » 14 lut 2009, o 00:27

ale ja go bron boze nie mam zamiaru kaleczyc :wstyd: po prostu moglby mi w takim razie ktos doradzic jakas plaska koncowke prosta lub zagieta
ryba_sciema
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Układ wydechowy