Przeróbka wydechu - wymiana, renowacja, spawanie

Wszytko co zwiazane z układem wydechowym

Moderator: Moderator

Postprzez Faciu3 » 25 wrz 2013, o 20:25

Witam

Golf III - 1.6 ABU

Dziurawy, głośny wydech
Przegniła obejma trzymająca złącze elastyczne z katalizatorem.
Dziurawy środkowy tłumik.

Moja propozycja:
- kupiłem takie dwa stożki i obejmę, która to chwyci i uszczelni ze sobą - wywalam starą flanszę z katalizatora i wspawam właśnie ten stożek, wywalam starą przegnitą obejmę (ta na trzy śruby) i wspawuję drugą cześć stożka do złącza elastycznego i skręcam całość obejmą
- wyrzucam tłumik środkowy - mam taki chudy, okrągły i długi - zamiast tego rura fi 50mm (oryginał 42), tłumik środkowy przekładam od 1.8, który jest inny (płaski, owalny, krótszy) montowany po za tunelem wydechu tuż przed belką i do tego końcowy wydech oryginał bo jest dobry.

Dla ułatwienia:
Mam taki tłumik środkowy:
Obrazek

Chcę założyć taki tłumik środkowy:
Obrazek

Dlaczego takie kombinacje ? BO ma być tanio a środkowy wydech od 1.8 kupiłem za 20zł w bdb stanie.
Czy zmiana rury z 42 na 50 i później ponowne jej zwężenie na 42 przy tłumiku końcowym nie wpłynie na pracę silnika ? Co ogólnie myślicie o moim pomyśle ?
Faciu3
Czytacz

Postprzez pablomed » 7 paź 2013, o 13:07

złego nic nie może z tego wynikać poza ew większym hałasem ale wątpię. Jesli będzie szczelnie i łącze elastyczne na miescu to co może być nie tak
pablomed
Members

Postprzez Faciu3 » 7 paź 2013, o 16:14

Wydech dawno już zrobiony, pospawany i gitara :-)

Po dwóch dniach zaczęło coś walić, ale okazało się że to tylko blacha przy tunelu się obwiesiła.

Brzmienie samochodu takie samo, wszystko jest okej.

Temat można zamknąć lub skasować
Faciu3
Czytacz

- - -

Powrót do Układ wydechowy