Cieknąca woda od strony pasażera.

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Karol1313 » 20 kwi 2012, o 19:09

Starałem się wybrać odpowiedni temat mam nadzieję że zrobiłem to trafnie. :niepewny:

Mam duży problem cały czas podczas mycia bądź opadów deszcze dostaje się do środka woda. Dokładanie wycieka ona spod deski rozdzielczej i cieknie po plastiku jeszcze w głębi przed progiem i drzwiami tam gdzie pasażer trzyma stopy.

Oczywiście starałem się samemu zaniechać temu problemowi na początek uszczelniłem szyberdach, później udrożniłem i oczyściłem kanały ściekowe na podszybiu, rozebrałem trochę deski by także mieć lepszy pogląd sytuacji. Rzucił mi się tylko w oczy mokre dwa przewody w materiałowym oplocie były mokre od nagrzewnicy aż po sam próg i tak jakby właśnie ta woda płynęła po nich lecz mogę się mylić. Nie ustaliłem skąd i dokąd zmierzają te przewody po musiał bym rozebrać prawie całą dechę.

Mam prośbę jeżeli ktoś kiedyś spotkał się z tym samym problemem bądź podobnym bardzo proszę o wskazówki. Ponieważ ja już nie mam pomysłu gdzie ta woda się dostaje :?:

Mam mokry cały dywanik pasażera nie chce by gnił mi środek.

Z góry dzięki za pomoc.

P.S
Jutro mogę wrzucić dwa zdjęcia poglądowe skąd woda płynie.
"Nawet jeśli osiołka kują najlepsze ostrogi to dalej jest to osiołek" - właściciel 1.9D :)
Karol1313
Czytacz

Postprzez slawek5t » 20 kwi 2012, o 19:20

Jesli cieknie z góry od strony prawego koła to pewnie masz tak samo jak ja miałem.
Musisz uszczelnić obudowe filtra pyłkowego który znajduje się pod plastikami podszybia.

jest to czesta usterka. uszczelka sie robi plaska i nie uszczelnia.

Daj tam dużo silikonu i przykreć. :) - u mnie pomogło.
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Karol1313 » 20 kwi 2012, o 19:34

Dokładnie tak woda leje się z góry miedzy kołem a drzwiami. Na filtr pyłkowy trafiłem i tą pokrywę zdjąłem ale tylko ładnie oczyściłem a teraz wsadzę ją na silikon w takim razie.

Fajnie że już jest pierwszy trop. Dzięki.
"Nawet jeśli osiołka kują najlepsze ostrogi to dalej jest to osiołek" - właściciel 1.9D :)
Karol1313
Czytacz

Postprzez slawek5t » 20 kwi 2012, o 19:44

Czesto w trojkach to sie dzieje wiec raczej to bedzie to.
Mi tamtedy leciało to ciekło obok takiej kostki z przewodami co idzie do drzwi...

Wyczysciłes ale nie dolega idealnie. Woda zawsze znajdzie sobie droge.

Gdyby to było na jakies 4 porządne stalowe nakrętki..... A jest to tylko na 2 i to plastikowych :/

Uszczelki nie wywalaj, Daj poprostu dodatkowo sporo sylikonu i zakręć.

Niech ze 3 godziny wyschnie i potem lej wiadrem wode na dach z tamtej strony :D
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Karol1313 » 20 kwi 2012, o 21:49

Jest dokładnie tak jak piszesz. Cieknie koło kostki co idzie do drzwi.

Dziś późno wróciłem z "tyrki" zabiorę się jutro za dnia za to.

Od razu jak tylko ustalę efekty to się nimi podzielę ;-)

[ Dodano: 2012-04-21, 15:54 ]
Dziś wyjąłem tą pokrywę wentylatora i zakleiłem ja od spodu po tej rynience miedzy otworem a tą uszczelką dość grubo do tego pojechałem jeszcze po samej uszczelce, spasowałem, zakręciłem na amen.

Po upływie 1,5H pojechałem na myjnie i dalej trochę ciekło podejrzewam że to za krótki okres i wszystko jeszcze nie było do końca zaschnięte :?:

Zobaczymy za jakiś czas bo właśnie nadchodzi burza :wstyd:
Karol1313
Czytacz

Postprzez slawek5t » 22 kwi 2012, o 01:39

1,5 godz powinno wyschnąć, ale jesli miales naprawde grubo to kto wie....
czemu żeś taki niecierpliwy ..... :)

powyżej nóg jest wygluszenie, pewnie nasiąknelo wodą i jeszcze sobie pokapało, także nie denerwuj sie. niech to wyschnie i wtedy sprawdź.

Ile było tej wody po uszczelnianiu ? ? ?

PS: masz szyberdach ? szyba napewno szczelna ? :) ( umnie była źle wklejona)
Nie ubywa płynu chłodzącego?

Pytam o wszystko żeby miec pewność :)

Ta gumowa przelotka co osłania przewody miedzy drzwiami a budą też musi byc szczelna i dokrecona dobrze .....
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Karol1313 » 22 kwi 2012, o 15:59

Szyber dach mam ale też już uszczelniony :hyhy:

Płynu nie ubywa, przednia szyba nie do końca jest mi pewna ale teraz zrobię sprawdzian lejąc wodę na poszczególne elementy.

Ogólnie wielka zagadka :?:
Karol1313
Czytacz

Postprzez slawek5t » 22 kwi 2012, o 16:45

Karol1313 napisał(a):Ogólnie wielka zagadka

Dla chcącego nic trudnego :)

A te odpływy szyberdachu nie leją do wnętrza ? :D - nie wiem jak to tam jest rozwiązane bo nie mam szyberdachu..

No teraz lej wode i patrz.

U mnie u góry szyba nie była szczelna i leciało słupkiem aż do podłogi. Plus uczywiscie ta obudowa filtra.

Zrob to wszystko co napisałem a napewno bedziesz miał sucho.

Uszczelnij tez wszystkie korki podłogowe, bo w golfie 3 one wypadują z biegiem czasu (rdza itd)
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Siw3k » 23 kwi 2012, o 07:02

widze że wszyscy macie 1.9 w diesel-u ja mam ten sam problem z cieknąca wodą :zdegustowany: co autor tego tematu i mam pytanie wy macie air bagi nad schowkiem :?: bo nie orientuje się a chodzi mi dokładniej jak zdjąć cała deske żeby poduchu nie uszkodzić i nie wiem jak sie do tego zabrać :kwasny:
Moja była Golfina
Przeszłość Peugeot 406
Aktual tored MkIII
Siw3k
Members

Rocznik: 2002
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez slawek5t » 23 kwi 2012, o 14:27

To nie jest zależne od rodzaju silnika....
Siw3k napisał(a):wy macie air bagi nad schowkiem

Ja akurat nie mam. Mało kto ma ogólnie.

Całej deski nie musisz sciągac.
Najpierw zrób to co pisaliśmy :) - później ewentualnie sciagniesz sobie samą poduche jesli bedzie dalej ciekło aby popatrzec skąd.....

Jesli chodzi o zdejmowanie poduszki to tutaj masz poradnik ;)
http://www.golf3.pl/topics28/demontaz-p ... t22078.htm
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez Siw3k » 23 kwi 2012, o 15:55

slawek5t dzieki napewno mi sie przyda to bo naprawde nie wiedziałem jak poduche zdjać
Moja była Golfina
Przeszłość Peugeot 406
Aktual tored MkIII
Siw3k
Members

Rocznik: 2002
Silnik: 1.8T
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Karol1313 » 25 kwi 2012, o 07:21

Ja już swój problem rozwiązałem :)

Po uszczelnieniu szyberdachu i wentylatora efektu nie było. Dopiero gdy przepchałem odpływy szyberdachu przeciek znikł jak ręką odjął. Więc nie musisz rozmontować deski chociaż i ja miałem taki pomysł jednak dzięki Sławkowi :zdrowko: nie narobiłem sobie pracy.

Te odpływy znajdują się na słupku między zawiasami drzwi jest to taka wystająca gumka zakończona kształtem krzyża i ona jest jakby zamknięta. Jeszcze zastanawiam się czy jej troche nie uciąć (bedzie cały czas otwarta) by ta przepustowość tej wody był lepsza i ją wtedy nic nie będzie zatrzymywac.

Chciałem podziękować za pomoc bo temat denerwujący gdy mokro w stopy :hyhy:
Karol1313
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze