CO to moze byc ?...

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

CO to moze byc ?...

Postprzez v12party » 26 gru 2008, o 17:46

Jak zapalam auto 1 raz gdy jest zimne to z nawiewu wylatują mi strzępki gąbki od czasu do czasu co to moze byc :?: :?: moge nie miec filtru przeciwpylkowego ? czy juz mam go zawalonego ale dmuchawa ładnie napiera powietrzem Obrazek
v12party
Czytacz

CO to moze byc ?...

Postprzez seb » 26 gru 2008, o 17:48

Wydaje mi sie ze taka gabke daje sie na laczenie kanalow nawiewow moze ona? Chyba najlepiej jest rozebrac deska i sprawdzic co sie tam dzieje.
seb

Postprzez morsdicti » 26 gru 2008, o 17:49

No to zobacz odkręć podszybie z prawej strony od pasażera i tam jest filtr kabinowy. On nie jest zrobiony z gąbki więc nie wiem wątpie aby to on :) jeżeli jest stary brudny itd wymień go na nowy z tym że jeżeli trzymasz auto zimą na podwórku to ja bym się wstrzymał i nie zakladał filtra .... na zimę dopiero na wiosnę .... szkoda go zniszczyć i zamoczyć. Jak wyjmiesz filtr zobaczysz wentylator .... może coś tam leży he sam musisz zobaczyć nikt tu nie przeprowadzi Ci diagnozy na podstawie posta na forum ....

Obrazek
morsdicti
Members

Postprzez v12party » 26 gru 2008, o 17:52

HEHE wiem ok dzięki jutro wstanę to odkręcę go i zbocze co i jak :-)
v12party
Czytacz

Postprzez Zico63 » 26 gru 2008, o 18:02

Może też być gąbka z obłożenia przesłony powietrza. Jak ona wygląda - to zależy jaki typ wentylacji ma Kolega: standard, klima czy Climatronic.
Zico63
Members

Postprzez v12party » 26 gru 2008, o 18:38

No ona ma ciemny kolor nie to jest zwykla standarowka albo poczekam az mi ja do konca wywieje i zobacze co bedzie lub moze slabo zostala przyklejona seryjnie czy cos... :?: Obrazek
v12party
Czytacz

Postprzez Sivy » 26 gru 2008, o 19:01

Zico63 napisał(a):standard, klima czy Climatronic.

Wydaje mi sie, ze jest:

- standard;
- Thermotronic (po ustawieniu temperatury komputer porownuje ta z wewnatrz i na zewnatrz pojazdu i optymalnie dostosowuje ilosc zimnego/cieplego powietrza w celu osigniecia zadanej temeperatury);
- Climatronic;
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
Sivy
Members

Postprzez Zico63 » 26 gru 2008, o 19:27

Pisząc "jak ona wygląda" mialem na myśli przesłonę by ją pokazać - gdzie np. sie znajduje.
Samych wersji Climatronica jest chyba ze trzy. Różnią się m.in panelem sterowania. Thermotronic to automatyczne utrzymywanie temperatury ale bez możliwości schładzania powietrza wpadającego do kabiny. dalej klimatyzacja ręczna bez ustawiania automatycznego temperatury a tylko: "dajemy zimno" - "dajemy ciepło" i pozycje pośrednie.
W fabrycznej instrukcji obsługi (nawet gdy jest po niemiecku) lub w książkach serwisowych można spojrzeć i stwierdzić jaki typ jest w naszym wozie.
Zico63
Members

Postprzez Zaba2 » 2 sty 2009, o 16:24

Oby to cos o konzystencji gabki nie okazalo sie grzybem :lol:
Ale to chyba nie mozliwe ;-)
Zaba2
Czytacz

Postprzez st4nyk » 6 sty 2009, o 00:00

kolego najlepiej zdejmij sobie wszystkie kratki nawiewu (masz ich 4 - nad radiem 2 i przy szybach bocznych pojednej) tylko uwazaj bo latwo je zlamac. Jak juz zdejmiesz zobaczysz klapki ktore zamykaja ten kanal. Uszczelnione sa one gabka ktora odrywajac sie ze starosci wlatuje Ci do srodka wraz z pedem powietrza. A jesli boisz sie o grzyby to zakup sobie odpowiedni srodek do ukladow nawiewowych ktory usunie wszystkie grzyby. Notabene kazdy co jakis czas powinien to robic zwlaszcza jak posiada sie klime.
st4nyk
Berbeć

Postprzez v12party » 6 sty 2009, o 00:48

Dobra kratki ściągnąłem i wyczysciłem kilka dni temu ale teraz znowu cos w naiwewie słysze jutro pojde i ten preparat mu zaaplikuje :] eee tam jakie stare ;] hehe Obrazek
v12party
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze