Czy Policja moze zabrac dowod za sportową kierownice??

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez LeszekGT » 7 cze 2009, o 11:28

Najlepiej nie montować tego czegoś na pokładzie, bo nie dość że brzydkie, to niewiele daje :ok: A kojarzy się nie ze sportem, a z W-T. Pasuje to do golfikowi jak świni siodło.

Policji nie będzie chciało się wiele grzebać przy waszym autku ;) to robota inspekcji ruchu drogowego, czyli służbie o wiele gorszej iż policja, bo potrafią nawet, za przeproszeniem, rurę w tyłek wam wsadzić żeby zbadać spalanie (auta oczywiście), a jak się okaże że wasze autko nie jest pro-ekologiczne, stanowi zagrożenie dla wiewiórek hasających po drzewkach, które spaliny wdychając na ciężkie choroby zapadają, stajecie się trucicielami środowiska i dowiecie się że wasze auto powinno znajdować się na złomie, zamiast na drodze. Cóż jednak moje spalanie przy spalaniu takiego Jeep'a z pięciolirowym silnikiem, który mimo że produkcja 2009 to ilość spalin wykotłowanych w ciągu jednego dnia porównywać można z ilością oświęcimskiego Zyklonu-B.

A wracając do kierownicy - z tego co się orientuję to minimum jest 340mm, ale o konieczności klaksonu nic nie słyszałem :)
LeszekGT
VIP

Postprzez _zakix_ » 20 cze 2009, o 03:15

LeszekGT napisał(a):Najlepiej nie montować tego czegoś na pokładzie, bo nie dość że brzydkie, to niewiele daje

Mylisz się kolego ... dobra sport kiera wygląda o wiele lepiej niż taka normalna kiera. Mam sam u siebie i jest o niebo lepiej, wydaje mi się że nigdy nie prowadziłeś auta na takiej kierownicy i z tąd taka wypowiedz ;)

Np u mnie wygląda to tak : Obrazek

[ Dodano: 2009-06-20, 03:20 ]
A wracając do tematu policja i sportowa kiera to różnie to bywa przyznam ... miałem taką sytuacje że policjant na starcie już zacierał rączki że dowód poleci za tą kierownice bo był pewien że nie ma homologacji ... Ale się mocno pomylił gdy mu powiedziałem że homologacja jest na kierownicy, nie uwierzył i musiał zobaczyć, wielkie oczy zrobił i ciśnienie mu się podniosło i pobiegł do swojego auta i wyskoczył z metrówką z której obliczył że szerokość kierownicy ma 30 a niby w kodeksie piszą że 32. Homologacja jest niby na niemcy ale że jesteśmy w uni to już sam nie wiedział co zrobić i puścił mnie wolno:)
_zakix_
Czytacz

Postprzez seb » 20 cze 2009, o 09:55

Policji sie nie chce w tym walczyc, takka kiuerownica jest niedozwolona,

p.s.

po wawie jezdzis taki ladny ford transit ktory jest wyposazony w aparature do "zabierania dowodow rejestracyjnych" i im sie naprawde chce to robic, kumpel mial z nimi do czynienia

Taka kierownica jest nie dozwolona.
seb

Postprzez SYLWEEQ79 » 20 cze 2009, o 10:41

WITAM co do tego wszystkiego to jak bedziesz cwaniakował to i atest klakson i rozmiar nic nie da jak będzie du...iem. skrucha pani a może da rade na miękko :lol:
SYLWEEQ79
Members

Postprzez Seb@ » 27 lip 2009, o 17:35

no z takimi lepiej za bardzo nie dyskutować
spróbować mu puścić jakiegoś kita i liczyć na to że nie zacznie szukać czegoś innego do zabrania dowodu.no a jak już trafisz na krokodylki no to już po dowodzie.a na przeglądzie też będzie bieda mi np.się dopiepszył do kierownicy :evil:
tak wyglądała moja perełka
Seb@
Czytacz

Postprzez LeszekGT » 27 lip 2009, o 20:12

Żeby taki montaż miał sens to przecież trzeba mieć dostosowany układ kierowniczy jak w autach sportowych, a nie taka popelina.
Jeździłem już autem z taką kierownicą. Poza pewniejszym trzymaniem nie widzę żadnej rewelacji. To nie gokart, tylko auto osobowe, ale jak kto woli, to niech sobie też klatki wspawuje. :wstyd:
LeszekGT
VIP

Kierownica dozwolona

Postprzez Schnaider » 25 lut 2012, o 17:23

Dzisiaj byłem na przeglądzie okresowym auta i zapytałem o kierownicę sportową bo wiem, że to nie jest prosta sprawa.

Mechanik pokazał mi konkretne przepisy (dokument 79) mówiące wyraźnie, że minimalna średnica to 35 cm, a nie jak utrzymują niektórzy 32 cm.

Druga sprawa to homologacja.
Musi być zgodna z E1 79-XXX.
Przy czym cyfra po literze E nie ma znaczenia, ale ważne jest, żeby później było oznaczenie 79-XXX (nie pamiętam dalszych cyfr) co znaczy, że kierownica jest w zgodzie z wytycznymi dokumentu 79.
Poradził mi, żeby kupować kierownicę tylko z dokumentem potwierdzającym homologacje, który się pokazuje na wypadek kontroli i nie ma dyskusji.
Taki dokument dostałem np. przy zakupie Angel Eyes.

Poza tym jest jeszcze napisane, że kierownica powinna być trójramienna, ale szczegółów nie czytałem.

Z tego wynika więc, że większość kierownic sportowych z Allegro dostępnych w dziale "Tunning>kierownice sportowe" nie nadaje się do użytku publicznego, a jedynie do jazdy po lesie. :-D

Temat zmiany kierownicy jest dość ważny, a wielu go bagatelizuje.
Niemniej jak byście mieli stłuczkę z kimś bardziej inteligentnym mając nieprzepisową kierownicę, to możecie ponieść całą winę za zderzenie.
Urządzenie niezgodne z przepisami może być potencjalnie traktowane jako przyczyna wypadku.
Schnaider
Czytacz

Postprzez Lobus » 25 lut 2012, o 20:57

Schnaider napisał(a):Poza tym jest jeszcze napisane, że kierownica powinna być trójramienna, ale szczegółów nie czytałem.

To raczej źle doczytałeś bo przecież większość seryjnych kierownic jest czteroramienna, choćby w naszych golfach ;-)
Lobus
Ekspert

Postprzez Radi » 25 lut 2012, o 21:10

Lobus napisał(a):
Schnaider napisał(a):Poza tym jest jeszcze napisane, że kierownica powinna być trójramienna, ale szczegółów nie czytałem.

To raczej źle doczytałeś bo przecież większość seryjnych kierownic jest czteroramienna, choćby w naszych golfach ;-)

a np tzw banan z mk2 ma dwa ramiona ;-) także z tymi ramionami to chyba nie tak
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Schnaider » 25 lut 2012, o 22:38

Mówimy o kierownicach sportowych (zamiennikach), a nie seryjnych.
Każda seryjna kierownica do danego samochodu jest homologowana przez producenta (banany, czteroramienne, itp).
Wybrane sportowe wersje pewnych wozów mają nawet seryjną kierownicę 32 cm.

W każdym razie na tym dokumencie jest rysunek kierownicy, ale podkreślam, że nie wczytywałem się w szczegóły, ani nie analizowałem tego rysunku.
Niewykluczone, że może to nie jest jakaś konieczność i przepisy w tej sprawie są mniej restrykcyjne.

Co do wymiarów (średnica min. 35 cm) i homologacji było to wyraźnie napisane.
Schnaider
Czytacz

Postprzez Lobus » 26 lut 2012, o 08:04

Schnaider, no to jeśli tylko do sportowych się to tyczy, to coś w tym musi być, bo szczerze mówiąc nie widziałem żadnej 4 czy 2 ramiennej sportowej..
Lobus
Ekspert

Postprzez witboy » 27 lut 2012, o 01:21

klakson nie musi byc w kierownicy wazne aby wlacznik klaksonu byl w zasiegu reki kierowcy, wiem bo u mnie byl oddzielny wlacznik w ori kierownicy hella sportowej i pan na przegladzie spytal sie o klakson ja zatrabilem guziczkiem i bylo cacy
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - - Ćwiczenia - https://www.fitnesspruszkow.pl - Ćwiczenia

Powrót do Wnętrze