Czyszczenie wnetrza

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Czyszczenie wnetrza

Postprzez BartheZz_3 » 4 paź 2012, o 08:06

Witam was, od jakiegos czasu bardzo mi przeszkadzaja brudne ze starosci slupki ABC, podsufitka i ogol caly mojego auta wewnatrz, wiem ze sa jakies tam specyfiki mleczka do czyszczenia etc. etc. etc. :-P
moj kolega a raczej jego baba :-P ze stacji Statoil, za punkty sobie zamowila urzadzenie do czyszczenia para wodna :-P on strasznie narzeka bo tylko punkty stracil xD (lezy sie kurzy ha haaaa)
Co myslicie o takim sposobie czyszczenia, wlasciwie to za friko moge od niego pozyczyc i sprawdzic, ale moze juz ktos probowal takie cosik ??
Kwestia jest tez tego typu, czy nada sie to do wszystkiego, plastiki wiadomo, wytrze sie i po sprawie, ale czy np podsufitka tak wyczyszczona nie wchlonie tej calej pary i nie zrobi sie wilgotna, albo czy klej nie pusci przez to?? :-P
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Czyszczenie wnetrza

Postprzez PrzemkoXVI » 4 paź 2012, o 09:58

Wiesz co, zeszłego lata przerabiałem ten sam problem. Zdecydowałem się jednak nie kombinować z mechanizmami XXII wieku typu odkurzacze na parę, tylko wydałem dobrą stówkę na kilka preparatów do czyszczenia i voila. Kupiłem środek do czyszczenia foteli (taki ze szczotką zamontowany, coś jak Vanish do podłóg) i PLAK'a do nabłyszczania kokpitu, uprzednio wszystkie plastiki umyłem ścierką z wodą. Z podsufitką się nie bawiłem, bo dopiero co obiłem ją nowym materiałem. No a resztę przeleciałem odkurzaczem. ;-)
PrzemkoXVI
Members

Postprzez Paweu » 4 paź 2012, o 11:10

Nie wiem czy da jakiś efekt czyszczenie plastików samą parą...
Ja u siebie zastosowałem prosty sposób... Wyjąłem plastiki, słupki itp. a następnie umyłem je letnią wodą z dodatkiem Ludwika.. po takim szorowaniu odżyły.. i pachniały limonką. :D

Co do podsufitki to może być buba jak klej słabo trzyma...

A co do foteli to polecam :
- zdjąć z nich tapicerkę,
- zafundować im płukanie w letniej wodzie, a następnie wyprać proszkiem do prania z dodatkiem płynu do płukania. Ja wyprałem je ręcznie.. schło to następnie przez 2-3 dni..lecz późniejszy efekt był wart zachodu... Także polecam. :ok:
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez pablomed » 4 paź 2012, o 12:27

ja bardziej po staroświecku. Na plastyki uważam najlepsza szmatka z benzyną extrakcyjną (tylko nie Nitro). Potem jakiś preparat do konsrewacji byle sie nie błyszczał. Jesli chodzi o podsufitkę, trzeba bardzo uważać żeby nadmiernie jej nie zamoczyć bo będzie się rozklejac, czyli cos do dywanów jakiś Wanisch nie wazne co byle tylko delikatnie namoczyć gabkę i niebyt długo trzeć jedno miejsce i trzeba tu sporo cierpliwości bo pojawic się moga zacieki trzeba powtarzać po przeschnieciu.
pablomed
Members

Postprzez trollu » 5 paź 2012, o 00:50

plastiki benzyną ekstrakcyjną to dość hardcorowo :zdziwko:
ja jak czyszczę to albo ściereczkami do kokpitu czy czymś w tym rodzaju albo po prostu wilgotną ścierką, na desce tylko kurz się zbiera więc jakichś mega specyfików nie potrzeba, bardziej liczy się co się nakłada na koniec. ja używam plaka ale tylko dlatego że kiedyś kupiłem dużą puche i jeszcze jej nie skończyłem a nie mam w zwyczaju co tydzień plakować dechy :lol: niestety plak jest tłusty i niby na puszcze pisze że antystatyczny ale brudzi się szybko. lepszy jest środek "moje auto" czy jakoś tak, kumpel też polecał środek z orlenu. co do dywaników to ja je prałem w środku do prania dywanów, gruba szczota i piana.
jakby ktoś miał skórę to do czyszczenia biały jeleń a do konserwacji mleczko shela, używałem też środka turtle do skóry ale lipa w porównaniu do shelowskiego
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG

Postprzez chomik » 5 paź 2012, o 00:54

ostatnio z kumplem ogarnelismy ciekawy sposob na ogarniecie zasyfionego środka , do wiadra vanish z woda... gąbka i jazda .... jedziemy tym wszystko od foteli , po plastiki ... po dywaniki .Cały brud schodzi idealnie i baja zapach : )
chomik
Fanatyk

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Opik » 5 paź 2012, o 01:25

Ja aż tak brudnego nie miałem, ale standardowa procedura:
- dywaniki out, raz na jakiś czas tunel i kanapa też; odkurzanko
- deska rozdzielcza, drzwi, fotele, no wszystko generalnie co jest lekko przykurzone - ściereczki nawilżane do łazienki z biedronki
- na deskę, plastiki, boczki drzwi - plak, ale z umiarem tak że nie świeci się jak psu wiadomo co i nie lepi po dotknięciu :P
- na brudną tapicerkę środek z jakiejś tam firmy do tapicerki właśnie, nic szczególnego, coś w niebieskim opakowaniu za ok 10zł z dużych sieciówek
- na brudne plastiki świetnie spisują się wspomniane wcześniej ściereczki, jak były naprawdę brudne (przepychanie samochodu jak przy nim działaliśmy) to świetnie spisał się.... środek do tapicerki, popsikane słupki i plastiki, ściereczka i nie ma śladu

Nie wiem jak bardzo można mieć zasyfiony samochód że trzeba uskuteczniać jakieś kombinacje z parą, odprawianiem czarów i składania ofiary do bożka czystości żeby brud zlazł...
Opik
Members

Silnik: 2.0

Postprzez BartheZz_3 » 5 paź 2012, o 07:37

Bez przesadyzmow Opik :lol: moje auto to nie chlew :lol:
Poprostu zamiast standardowych czynnosci czyszczacych (decha drzwi podloga tapicera) chcialbym zrobic taka generalke, a ze nigdy nikt nie pisal o czyms takim jak czyszczenie para (a mnie akurat bedzie to kosztowac tylko tyle ile se wleje wody) to zapytalem, widze duzo rzeczy sie pokrywa wiec mam dobre "zaplecze informacyjne" :-P dzieki :-P
Ale szkoda ze nikt sie nie odniosl do mojej pointy z tym czyszczeniem para ;-)
R.I.P Mystic B. [*]
BartheZz_3
Members

Rocznik: 95
Silnik: 1Z

Postprzez Lobus » 5 paź 2012, o 07:49

Opik napisał(a):Nie wiem jak bardzo można mieć zasyfiony samochód że trzeba uskuteczniać jakieś kombinacje z parą, odprawianiem czarów i składania ofiary do bożka czystości żeby brud zlazł...

Oj Opik zdziwiłbyś się jak bardzo można mieć zasyfione auta, na co dzień pracuję przy CD i to czym ludzie przyjeżdżają to czasem na wymioty zbiera...
Tak na szybko przykład
BMW 3 srebrne kombi rok 2004 bodajże, z zewnątrz cała w zaschniętym błocie i tonie takim z tygodnia czy miesiąca, raczej kilku, silnik zarzucony błotem jakby uprawiał off road, a środek to już kwintesencja błoto, śmieci, brud, rozlane napoje i te sprawy.
A i tak zdarzają się lepsi agenci :p
Lobus
Ekspert

Postprzez Krystian1986x » 5 paź 2012, o 14:31

Ja swojego golfa mk 3 umyłem na błysk,jest w nim jak w nowym...

-dywaniki i siedzenia - przyjechal facet i specjalnym odkurzaczem na mokro pieknie je wymyl ( mozna rowniez wszystko zdemontowac i dac hops do pralki..efekt napewno bedzie super

- podsuwitka - płyn do mycia weluru za jakies 10 zl, pieknie myje wszystkie rzeczy, podsufiktka biala jak snieg...

- deska rozdzielcza - zadne nablyszczacze czy cos - szczota , ludwik i jazda po desce az czarny bnrud po niej splywa, jak juz jest czysciutka to wtedy czernidlo do plastikow naniesc na nia i odrazu bardzo czarna sie robi

- nawiewy - mozliwe jak najglebiej wlozyc szmatke i je wyczyscic a potem potraktowac odgrzybiaczem

Z zewnatrz chyba ni emusze tlumaczyc jak sie myje samochod

ps: gdyby jednak dalej dobiegal jakies dziwny smrod to na bank gdzies zbira sie wilgoć.

Jak tak zrobisz z mk3 jak Ci mowie masz czysciutko jak w limuzynie.

Pozdro! ;)
Krystian1986x
Czytacz

Postprzez witboy » 5 paź 2012, o 15:43

jesli chodzi o mnie to plastiki probowalem wszystkim doczyscic ale zostawaly siwe nie jasniutkie, probowalem ludwik plyny w stylu vanish mam nawet apc czy piane aktywna z myjni wszystko schodzilo ale efekt mnie nie zadowalal, skuteczny okazal sie cif.... pieknie wszystko doszlo i zrobilo sie jasniutkie jak ori....

co do podsufitki to psikalem apc i jedna szmata tarlem a pozniej czysta sciagalem brud podsufitki w mk3 sa ala ceratowe wiec nie chlona duzo wody ale trzeba ja odciagnac zeby nie rozkleila sie poprostu podsufitka czyli poprostu z umiarem ja moczyc apc w psikaczu po np plynie do szyb, kratki srodkowe i boczne czasem wyjmuje i do wiaderka z ciepla woda i psikam apc i gotowe czysciutkie nawet pylku nie ma ja np tylna polka pasy dywaniki myje karcherem z ciepla woda i wystarcza ;d np z pasami zrobily piekna sprawe byly az czarne a teraz pieknie czerwone ale latwo sie brudza hehe mam skore wiec siedzenia mi odchodza natomiast podloge to odkurzacz pioracy i heja

odnosnie samego dzialania para? no wiesz ja powiem ci tak wolisz byc naczynia ziemna czy ciepla woda? ale zawsze sie wspomoz np cifem do tych jasnych plastikow do ciemnych tylko apc albo piana aktywna
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz

Postprzez Opik » 6 paź 2012, o 12:29

Lobus, o Słodki Jezu :lol:
a mnie drażni jak mam w kieszeni drzwi dwa papierki bo batonach i trochę piachu na dywanikach :lol:

Krystian1986x napisał(a):ps: gdyby jednak dalej dobiegal jakies dziwny smrod to na bank gdzies zbira sie wilgoć.

np któryś korek wypadł i sobie wykładzina gnije ;)
ew gdzieś się zapodziała stara kanapka jak samochód trochę postał... :lol:
Opik
Members

Silnik: 2.0

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze