Denerwujący problem - Skrzypiący pedał sprzęgła ??

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Pasztet100 » 25 maja 2013, o 15:25

Witam.
Od dłuższego czasu mam mały problem. Przy wciskaniu pedału sprzęgła słychać charakterystyczne skrzypienie / trzeszczenie, i przy wciskaniu i przy puszczaniu ten dźwięk sie pojawia. Czy ktoś miał taki sam problem i go jakoś rozwiązał :?: Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam :-)
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Pasztet100
Members

Postprzez Vengazo » 25 maja 2013, o 19:53

Może to wina sprężyny jeżeli się nie mylę to owa się znajduje w pedale sprzęgła nie wiem ja kto się fachowo nazywa bo mechanikiem nie jestem. Albo może sprzegło do wymiany ? Niech wypowie sie ktoś kto wie coś więcej na ten temat albo miał coś takiego :)
Vengazo
Badacz tematu

Rocznik: 2009
Silnik: 1.9
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez Paweu » 25 maja 2013, o 20:11

Pasztet100 napisał(a):Witam.
Od dłuższego czasu mam mały problem. Przy wciskaniu pedału sprzęgła słychać charakterystyczne skrzypienie / trzeszczenie, i przy wciskaniu i przy puszczaniu ten dźwięk sie pojawia. Czy ktoś miał taki sam problem i go jakoś rozwiązał Bardzo proszę o poradę.

Swego czasu była o tym dyskusja tutaj na forum... ale ofc gdzieś wcięło temat.

Problem może tyczyć się linki (ocierania się cięgna o pancerz) lub umocowania jej przy pedale (może się tam coś ocierać i przez to trzeszczeć). Trzeba pokombinować i przesmarować.
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez golf 1.4 » 25 maja 2013, o 20:57

Też mam ten sam problem, zakładałem temat tutaj na forum ale jakoś nie było konkretnych odpowiedzi. Wiem że lanie wd-40 i sparowanie tawotem linki nic nie da. Wydaje mi się że problem leży w skrzyni, coś się wyrobiło i pewnie trza sprzęgło wymienić.
golf 1.4
Gaduła

Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez prezesik » 26 maja 2013, o 06:09

Może piszczeć pedał na zawiasie lub linka w miejscu mocowania jej na pedale. na samym końcu linki jest taki poprzeczny wałeczek, który montuje się na górze pedału. Podczas wciskania pedału sprzęgła linka i na jej końcu wałeczek zmienia pozycję względem pedału - obraca się góra-dół, tam często dochodzi do skrzypienia i piszczenia.
Trzeba w miejscu mocowania linki psiknąć WD-40 lub jakimś smarem w sprayu, nasmaruje się i nie będzie piszczeć.
prezesik
Members

Postprzez czesiek » 26 maja 2013, o 09:14

Trzeba przesmarowac wałek łączący silnik ze skrzynią.Na owym wałku jest osadzone łożysko oporowe,które po wcisnięciu lub popuszczeniu sprzegło przesuwa sie po tym wałku do przodu i do tyłu w zależności czy puszczasz czy wciskasz sprzęgło.Ja miałem dokładnie to samo.Problem polega natym ,że trzeba oddzilic silnik od srzyni żeby posmarowac wałek.
czesiek
Czytacz

Postprzez Szyszka1981 » 28 maja 2013, o 12:25

miałem ten sam problem wymieniłem linke sprzegła i jest cisza ;-)
Szyszka1981
Czytacz

Postprzez Pasztet100 » 28 maja 2013, o 16:10

Szyszka1981 napisał(a):miałem ten sam problem wymieniłem linke sprzegła i jest cisza ;-)

Linke wymieniałem rok temu, tylko właśnie nie pamiętam czy przed wymianą też tak skrzypiało :lol: Najpierw ściągne linke z pedała i zobacze czy też skrzypi...
[shadow=green]Mój GT Special[/shadow]
Pasztet100
Members

Postprzez Spoksik » 28 maja 2013, o 17:23

czesiek napisał(a):Trzeba przesmarowac wałek łączący silnik ze skrzynią.Na owym wałku jest osadzone łożysko oporowe,które po wcisnięciu lub popuszczeniu sprzegło przesuwa sie po tym wałku do przodu i do tyłu w zależności czy puszczasz czy wciskasz sprzęgło.Ja miałem dokładnie to samo.Problem polega natym ,że trzeba oddzilic silnik od srzyni żeby posmarowac wałek.

Dzwiek wyraznie slyszalny z okolic pedałą sprzegła. Jak będę miał chwile czasu to to naprawię;) Narazie poszukuję błotnika w kolorze LC4T
Spoksik
Czytacz

Postprzez ABU » 1 cze 2013, o 21:23

Mam dokładnie ten sam problem. Mój meches powiedział że to kwestia uszkodzenia/wytarcia się wkładki plastikowej która jest w zawiasie pedała.
Niestety mimo poszukiwań nie znalazł dla mnie takiej nowej tulejki....
Smarowanie pomaga na chwilę.
ABU
Czytacz

- - - Moto-Mechanik.pl

Powrót do Wnętrze