Dlaczego wystrzelil napinacz??

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Murel » 17 lip 2009, o 15:11

Witam mam takie pytanie otorz prowadzilem prace przy podwoziu( latanie dziur) i zeby sie dostac do srodka do podlogi musialem zdjac boczek prtogu. I tu moje zaskoczenie poniewarz przy probie podwarzeniea tego lastiku wystrzelil mi pas (ladunek pirotechniczny). Nadmienie ze auto stalo w garazu plasko, kluczyk w rece a nie w stacyjce i nikt nic nie majstrowal przy tym elemencie. Kolejna ciekawostka jest taka, ze jezdze tym autem ponad rok i nic sie nie dzialo z pasami az do momentu checi naprawienia podwozia.Podpowiedzcie mi co moglo sie stac bo ja nie widze wytlumaczenia.
P.S jak nie ten dzial tematu prosze o przeniesienie lecz nie usuwanie gdyz chcialem zrozumiec ta sytuacje a moze komus sie przyda??
Murel
Czytacz

Postprzez PiJey88 » 17 lip 2009, o 16:42

Napinacz pirotechniczny nie jest podłączony do elektryki auta, więc ze kluczyk miałeś w ręku nic nie mówi. Napinacz wybucha podczas gwałtownego i mocnego szarpnięcia pasem, tak jak to się dzieje podczas czołowego zderzenia przy około 60 km/h. To że wystrzelił to dziwne, ponieważ albo musiałeś (choć mało możliwe) szarpnąć pasem, albo podważałeś plastiki i niechcący zaczepiłeś o pancerz linki napinacza (a on podczas delikatnego ruchu linki uruchamia "detonację"), ewentualnie twój napinacz był fabrycznie wadliwy i jakiś ruch spowodował nieplanowany wybuch. powodów może być tysiące, więc zastanów się co dokładnie robiłeś podczas zdejmowania progu. Być może popełniłeś jakiś nieświadomy błąd.
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Murel » 17 lip 2009, o 21:01

PiJey88 napisał(a):To że wystrzelił to dziwne, ponieważ albo musiałeś (choć mało możliwe) szarpnąć pasem, albo podważałeś plastiki i niechcący zaczepiłeś o pancerz linki napinacza (a on podczas delikatnego ruchu linki uruchamia "detonację")

Dzieki za odzew ale sek w tym, ze nie. wszystko odbywalo sie w dosyc spokojnych warunkach, i nie spieszylem sie ze zdjeciem plastiku, a pozatym pas wystrzelil w momencie gdy podwazylem ten plastik z prawej strony czyli przy kole (chodzi o pas pasazera)wiec nie dotknalem wcale ani napinacza ani samej linki. Rozumien wszystko ale analizowalem to z mechanikiem (jest nim moj tata) i nie doszlismy do zadnych wnioskow. Jedyna przyczyna to fabryczna usterka ale od 1995 roku by nie dala znaku ze jest?? Jeszcze jedna rzecz ze wyjmowalem wczesniej ten plastik i nic sie nie dzial;o a raczej ze swoim sprzetem obchodze sie bdb wiec??? Nie mam pomyslu...
Murel
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 17 lip 2009, o 21:39

Nie ma innych metod na wystrzał ładunku pirotechnicznego w napinaczu PiJey88, napisał wszystko dość wyraźnie i zrozumiale

innych metod nie ma
marcinkoz2910
Members

- - -

Powrót do Wnętrze