Do czego służy ta kontrolka ?

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez mrozikk » 1 lis 2010, o 22:39

Witam. Posiadam golfa mk3 1.9tdi afn 97r . Na zdjęciu poniżej wrzuciłem zdjęcie zielonej kontrolki , ciekawi mnie do czego ona służyła . Wychodzą od niej 2 kabelki i idą do skrzynki z bezpiecznikami ale nie są podłączone , swobodnie sobie wiszą. Z góry dziękuję zapomoc.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 1 lis 2010, o 22:49 przez mrozikk, łącznie edytowano 1 raz
mrozikk
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 1 lis 2010, o 22:47

Wrzuć większe zdjęcia. Bo teraz są tylko miniaturki.
Sama kontrolka mogła zostać po jakimś starym alarmie. Ja tak miałem w swoim jak go kupiłem.
Były 2 kontrolki, jedna była niepodłączona.
Poprzedni właściciel wymienił centralkę alarmu, zamontował nową diodę kontrolną, a starej nie demontował.

[ Dodano: 2010-11-01, 22:00 ]
Hmm.. te strzałki na tej kontrolce trochę nie zgadzają się z moim twierdzeniem. hmm.. Nie masz może haka do przyczepki ??
Bo jeżeli nie alarm, to to może być kontrolka kierunków (strzałki) od niefabrycznego haka.
Ale 100% pewności nie mam. W każdym razie nie jest to na pewno coś fabrycznego. Wydaje mi się, że jeżeli nie jest to do niczego podpięte, to spokojnie możesz to wywalić.
Snejk18
Fanatyk

Postprzez mrozikk » 1 lis 2010, o 23:08

Posiadam hak , jak zakupiłem samochód to już był zamontowany :)
mrozikk
Berbeć

Postprzez Snejk18 » 1 lis 2010, o 23:47

Masz kontrolkę od kierunków przyczepki na na zaślepce po lewej stronie przełącznika świateł ??
Snejk18
Fanatyk

Postprzez mrozikk » 2 lis 2010, o 01:46

Mam tylko kontrolki od poduszek i ABS'u, nic więcej .
mrozikk
Berbeć

Postprzez Radi » 2 lis 2010, o 16:19

Snejk18 napisał(a):kontrolka kierunków (strzałki) od niefabrycznego haka.

mi to tez na to wygląda chociaz strzałki troche nie w tą strone wskazują tak czy tak to napewno nie ori
Radi
Members

Rocznik: 93
Silnik: 2.8 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez gmelc » 2 lis 2010, o 17:54

Ja mam taką samą i to jest od przyczepki :-D
Jestem dysortografem - więc nie wytykaj mi błędów ortograficznych :]
gmelc
Czytacz

Postprzez andrzej4286 » 2 lis 2010, o 20:39

mialem taka sama kontrolke wlasnie od haka po podpieciu przyczepki bedzie ci migac przy wlaczonym kierunku ale jak piszesz ze ci wisza to pewnie przekaznik od kierunkow byl zmieniany bo ja mialem wlasnie pod przekaznik podlaczona ta kontrolke. (w przekazniku bylo wejscie na wtyczke od tej kontrolki)
byle mk3 teraz mk4
andrzej4286
Badacz tematu

Postprzez Snejk18 » 2 lis 2010, o 20:48

Radi mk3 napisał(a):chociaz strzałki troche nie w tą strone wskazują

przekręcasz o 90' i jest OK :p

gmelc napisał(a):Ja mam taką samą i to jest od przyczepki :-D

no to kolega chyba Ci odpowiedział na pytanie.

[ Dodano: 2010-11-02, 19:51 ]
Radi mk3 napisał(a): tak czy tak to napewno nie ori

andrzej4286 napisał(a):ale jak piszesz ze ci wisza to pewnie przekaznik od kierunkow byl zmieniany bo ja mialem wlasnie pod przekaznik podlaczona ta kontrolke. (w przekazniku bylo wejscie na wtyczke od tej kontrolki)

Jeżeli nie jest to podłączone, i nie ma tego jak podłączyć, to na twoim miejscu bym się tego pozbył, zbędny balast :p.
W każdym razie, już chyba wiesz co to jest, więc teraz zdecyduj się co chcesz z tym zrobić :D
Snejk18
Fanatyk

Postprzez mrozikk » 3 lis 2010, o 00:20

no już wszystko wyjaśnione ;) dzięki za informacje :)
mrozikk
Berbeć

Postprzez Marsal » 22 sty 2011, o 17:26

To o co pytasz jest to kontrolka kierunkowskazów przyczepy, ale nie tylko. Działa na zasadzie ilości pobieranego prądu przez żarówki. Używając kierunku prawego lub lewego pobór prądu zarówek jest za mały do jej uaktywnienia. Światła awaryjne, czyli kierunki L + P już ją uaktywnią. Doczepienie przyczepy również zwiększa ilość żarówek w obwodzie i ta lampka to sygnalizuje podczas używania kierunkowskazów. Gdy podczas pokonywania zakrętu z przyczepą się nie załączy, oznaczać może odpięcie wtyczki przy haku lub rzeczywiście przepalenie żarówki.
Instalacja wskazuje na hak dokładany później, jednak jeszcze u Niemców.
Kabelki od tej kontrolki wchodzą bezpośrednio do przekażnika umiejscowionego w prawym górnym rogu tablicy bezpieczników (u mnie w przekażnik ma obudowę niebieską). Oryginalnie występuje tam przekaźnik nr 21.

Kolego mrozikk, jaki masz przekaźnik od kierunkowskazów? Może trzeba tylko wetknąć wtyczkę? Jakbyś nie podłączył i pozbywał się kontrolki, chętnie ją przygarnę.
Marsal
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze