Drzwi

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Drzwi

Postprzez Przemek21 » 25 sty 2014, o 12:14

Witam. Od kilku dni mam taki problem:

Rygielki działają normalnie, lecz nie mogę otworzyć drzwi od str. kierowcy. a jak już otworzę to nie mogę zamknąć, bo się po prostu nie zatrzaskują. Muszę wsiadać od str. pasażera i nie raz mogę wyjść normalnie, ale przeważnie nie idzie otworzyć od str. kierowcy i muszę wychodzić od str. pasażera. Smarowałem już uszczelkę wazeliną, olejem, nagrzewałem suszarką, ale to nic nie dało. Nie mam centralnego na pilot. Tylko automatyczny, otwieram od np kierowcy i otwierają się wszystkie 4. Słyszałem, że może być zamek do wymiany, a jak nie to jakaś tam sprężynka jest.
Ile kosztuje nowy zamek? A ile moze kosztować taka sprężynka ?
Przemek21
Czytacz

Drzwi

Postprzez carrie86 » 25 sty 2014, o 12:19

Ostatnio miałam tak samo, najpierw nie chciały się otworzyć, a jak się już otworzyły to się zamknąć nie chciały, ale u mnie stało się to jak przymroziło a samochód stał na powietrzu. Prysnęłam zamek odmrażaczem, i to miejsce z boku drzwi. I po paru minutach było ok.
carrie86
Czytacz

Postprzez Przemek21 » 25 sty 2014, o 12:22

Pryskałem odmrażaczem, WD-40 i nic nie pomogło :/ Lałem wodę gorącą na uszczelkę, to puściło i mogłem otworzyć i zamknąć.. ale za godzinę wróciłem sprawdzić czy mogę otworzyć i piz*** :dobani:
Przemek21
Czytacz

Postprzez carrie86 » 25 sty 2014, o 12:25

Czy to twoje auto w garażu czy na zewnątrz?
carrie86
Czytacz

Postprzez Przemek21 » 25 sty 2014, o 13:16

W garażu stoi cały czas.
Przemek21
Czytacz

Postprzez dzejson » 25 sty 2014, o 13:30

wd-40 to nie jest środek smarujący!

moim zdaniem hak zamka pracuje na sucho, wystarczy odrobina wilgoci, hak przymarza do obudowy zamka i zawiesza się a drzwi albo nie otworzysz albo będą odbijać.

psiknij wd-40 żeby oczyścić z syfu i wyprzeć wilgoć a następnie nasmaruj zamek. ja do zamków i bębenków użyłem środka SONAX Odmrażająco Smarujący (mała buteleczka z dzióbkiem wyprofilowanym tak żeby wszedł w bębenek, 10pln w Tesco) drzwi i zamki działają pięknie.. lepiej niż latem.
dzejson
Czytacz

Postprzez Przemek21 » 25 sty 2014, o 13:39

Ale problem jest taki, że ta " zapadka " od strony pasażera chodzi normalnie, tzn jak ją się weźmie śrubokrętem w dół to zostaje, a ta od kierowcy jak ja wezmę w dół to wraca do góry ;/
Przemek21
Czytacz

Postprzez prezesik » 25 sty 2014, o 22:15

Przemek21 napisał(a):Ale problem jest taki, że ta " zapadka " od strony pasażera chodzi normalnie, tzn jak ją się weźmie śrubokrętem w dół to zostaje, a ta od kierowcy jak ja wezmę w dół to wraca do góry ;/
wymontuj zamek, rozkręć, wyczyść benzynką ekstrakcyjną ze starego brudu i smaru, nasmaruj ponownie nowym smarem i zamontuj do drzwi, będziesz miał problem z głowy na przynajmniej 3 lata.
Polewanie gorącą wodą daje dobry efekt, ale krótkotrwały, potem woda w zamku zamarza i jest "piz..." jak to wyżej napisałeś...
prezesik
Members

Postprzez dzejson » 26 sty 2014, o 23:14

czytałem jeszcze że ludzie ładują jakiegoś smaru w aerozolu po pręcie rygla i klamki wewnętrznej.. podobno też fajna opcja.

najlepiej / najpewniej postąpić tak jak napisał kolega wyżej :super:
dzejson
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze