Dymek spod kierownicy

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Dymek spod kierownicy

Postprzez zegi41 » 26 kwi 2009, o 19:45

Witam. Ostatnio zauważyłem przy średnio co 3-4 zapalaniu, iż ulatnia mi się mały dym pomiędzy kierownicą a deską rozdzielczą. :-o. Jestem w szoku, może to coś poważnego. Spotkaliście się z takim problemem lub zjawiskiem?dodam, iż dym jest przez jakieś 2-3 sec, potem dmuchnę i już go nie ma przez całą jazdę.Proszę o pomoc. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi lub porady.
Poniżej link do zdjęcia skąd to sie wydobywa
zegi41
Berbeć

Dymek spod kierownicy

Postprzez Kafar » 26 kwi 2009, o 20:01

WITAM kiedys slyszalem o tym Ja bym obstawial zwarcie w stacyjce.Najlepiej rozkrec oslone stacyjki (miedzy kierownica a licznikiem od spodu dwie srubki krzyzak ) jak bedzie ciemno zapal auto i patrz na kable prawdopodobnie tam lezy przyczyna pozdrawiam

P.S : ''takim problemem lub zjawiskiem?dodam, iż dym jest przez jakieś 2-3 sec, potem dmuchnę i już go nie ma przez całą jazdę.'' - kolego lepiej z tym zrob jaknajszbciej ! bo jak ci sie chyci instalacja wkoncu podczas jazdy to nie bedzie smiesznie POZDR
Kafar
Czytacz

Postprzez zegi41 » 26 kwi 2009, o 20:43

Hej.dzięki za radę:) jutro rozkręcę i zobaczę jak to wygląda.Napisze jak to wyglada i zrobie fotkę.pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-26, 21:27 ]
Tak mnie korciło iż rozkręciłem to przed chwilą, tak jak pisałeś. Poogladałem wszystkie kable, no i wszystko wygląda ok,nie poprzepalane całe kabelki. Patrzyłem jak one naprawdę idą koło kierownicy. Dymek był zauważalny pomiędzy przyciskiem świateł awaryjnych a kierownica. Patrzyłem w tej okolicy i nic:( Pozostaje jeszcze poduszka, możne to coś z nią jest nie tak?
zegi41
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 26 kwi 2009, o 22:16

panowie u siebie dzisiaj tez takie zjawisko zaobserwowalem i zamierzam zabrac sie do wymiany kostki stacyjki ale mam problem przegladajac allegro zauwazylem ze owszem kostki sa ale kilka rodzajw roznia sie ksztaltem wtyczki

ktora wybrac??
strzeliniasty
Members

Postprzez Kafar » 26 kwi 2009, o 22:24

strzeliniasty napisał(a):panowie u siebie dzisiaj tez takie zjawisko zaobserwowalem i zamierzam zabrac sie do wymiany kostki stacyjki ale mam problem przegladajac allegro zauwazylem ze owszem kostki sa ale kilka rodzajw roznia sie ksztaltem wtyczki

ktora wybrac??

Kolega w golfie II to samo mial kupil jedna i sie roznila wtyczkami o jeden bolec za duzo musisz poprostu wykrecic swoja zobaczyc sobie ile ma pinow i na wzor kupic
Kafar
Czytacz

Postprzez zegi41 » 26 kwi 2009, o 22:25

A skąs słyszałeś ze to może być wina kostki stacyjki?Jak widze ten dymek to on jak pisałem, wychodzi pomiędzy przyciskiem do swiateł awaryjnych a kierownica a tam ta kostka się nie meisci no chyba ze czegoś nie wiem. (Ekspertem nie jestem).
zegi41
Berbeć

Postprzez Kafar » 26 kwi 2009, o 22:38

zegi41 napisał(a):Hej.dzięki za radę:) jutro rozkręcę i zobaczę jak to wygląda.Napisze jak to wyglada i zrobie fotkę.pozdrawiam

[ Dodano: 2009-04-26, 21:27 ]
Tak mnie korciło iż rozkręciłem to przed chwilą, tak jak pisałeś. Poogladałem wszystkie kable, no i wszystko wygląda ok,nie poprzepalane całe kabelki. Patrzyłem jak one naprawdę idą koło kierownicy. Dymek był zauważalny pomiędzy przyciskiem świateł awaryjnych a kierownica. Patrzyłem w tej okolicy i nic:( Pozostaje jeszcze poduszka, możne to coś z nią jest nie tak?

hmmm ciezko powiedziec jak masz gdzies zwarcie to cos bedzie upalone , przytopione.Na poczatek posprawdzaj wszystkie styki. Sprawdz czy sie kable czasem nie grzeja od zwarcia.Jak zapalasz auto nic samowolnie sie nie wlancza ? : wycieraczki,awaryjne itp.Sprawdz sama koste stacyjki (kolega wyzej podal do nich linki) jak wygladaja styki na niej,mogles przypadkowo placzkiem psiknac i cus sie tam dostalo.Posprawdzaj na spokojnie to napewno dojdziesz Powodzenia ;-)
Kafar
Czytacz

Postprzez KristoF » 26 kwi 2009, o 22:52

wiecie co stacyjka jest najprawdopodobniej jaknajbardziej sprawna.Proponuje sie przyżeć przełącznikom od wycieraczek i kierunkowskazów.U mnie sie kopciło z przełącznika wycieraczek.Trzeba rozebrac i wyczyścić i póżniej nasmarować na nowo.Sprawdzone!!od ponad roku spokój

[ Dodano: 2009-04-26, 23:00 ]
tylko przy rozbieraniu przełącznika wycieraczek dobrze jest mieć cierpliwość i zachowac spokój bo moze coś sie rozpaść i później trzeba wyobrazić sobie jak to było poskłądane.Teoria stacyjki jest nietrafiona
Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera ;]
KristoF
Members

Postprzez Admor » 27 kwi 2009, o 10:12

Ja miałem coś takiego tylko dwa razy przez ponad rok. Za każdym razem deska była bardzo nagrzana od słońca a w aucie palma że się nie da wysiedzieć. Tłumaczyli mi w ten sposób że styki się nagrzewają i jak nagle dostaną obciążenie (pompa paliwa) to mogą coś przydymić szczególnie jak są zakurzone itp.
Admor
Czytacz

Postprzez zegi41 » 27 kwi 2009, o 19:47

NO FAKT. Sytuacja zaczęła się jak pogoda się zrobiła i słoneczko trochę paliło. Ale to nie zmienia faktu, iż teraz będę miał to większej uwadze. Wczoraj przejrzałem całość, odkurzyłem i zobaczymy jak będzie. Jak na razie zero dymu:):)Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc
zegi41
Berbeć

Postprzez oizo » 27 kwi 2009, o 20:00

A ja mialem jakies zwarcie na klaksonie albo na poduszce bo jak odlaczylem na jakis czas to nie dymilo sprawdz klakson czy styki dobre sa
oizo

Postprzez LeszekGT » 1 maja 2009, o 01:38

Google prawdę ci powie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2800978&sid=bd867f5d3360a0808ce4b4a76257276b

Na pl-ce sugerują też sprawdzenie manetki wycieraczek.
LeszekGT
VIP

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze