Witam, chciałem się podzielić z wami jak dobrze zmienić materiał w podsufitce.
Po pierwsze i najważniejsze potrzebne są nam materiały tapicerskie:
1. Materiał (ja kupiłem 3 mb żeby nie ryzykować) koszt około 100zł
2. Klej 3x0.8l butapren 3x16zł
3. Pędzel o twardym włosiu
4. Suszarka
5. Piasek
A więc po kolei na samym początku musimy podsufitkę wyciągnąć, żeby to zrobić musimy odkręci wszystkie rączki i słoneczniki, następnie wyciągnąć wszystkie plastiki:
Uchwyt odciągamy w dół, następnie podważamy zatrzaski śrubokrętem i odkręcamy dwie śrubki, i tak kolejne trzy razy.
Teraz bierzemy się za słoneczniki:
Tu też są dwie śrubki, ale uwaga po odkręceniu nie ciągniemy na siłę w dół, tylko sposobem trzeba trochę poruszać żeby wyszło.
Teraz najgorsza część wyciągania-plastiki, tu radził bym się przygotować do połamanych zatrzasków i kupić od razu kilka sztuk koszt to około 1,5zł za sztukę.
Zaczynamy od słupka gdzie jest mechanizm pasów dla kierowcy i pasażera z przodu później kolejność dowolna.
Teraz tylko przełożyć światełko przez otwór i już podsufitka gotowa do wyjęcia przez bagażnik
Teraz bierzemy się za klejenie, z tego etapu nie mam zdjęć, bo wszystko robiłem sam a trochę mi szkoda było ubrudzić telefon klejem.
Są dwie techniki jeśli stara podsufitka trzyma się bardzo mocno wtedy naklejamy starą na nową ale tutaj wyjdzie nam o wiele więcej kleju bo materiały nieźle go chłoną, druga metoda wg mnie lepsza zdejmujemy stary materiał i tu przyda nam się ostry nóż i duuuużo cierpliwości i dokładności. Jeśli zbyt mocno szarpniemy beż noża jest szansa że zrobią nam się dziury. Jak już cały materiał ściągniemy to czas na otwarcie puszek z klejem i lecimy z robotą.
Klej trzeba w specjalny sposób nałożyć, tz. dwie warstwy na materiał jedna na podsufitkę, ale uwaga!! Jeśli nałożymy za dużo kleju wtedy może on przesiąknąć. Dla bezpieczeństwa ja zacząłem od końca tz. od bagażnika. I tak kleimy aż dojdziemy do zagłębień. Teraz przyda nam się suszarka i piasek. Woreczki śniadaniowe napełniamy piaskiem i gdy już zakleimy zagłębienia i pogrzejemy trochę suszarką wtedy kładziemy woreczek a na nim coś ciężkiego po to by materiał ładnie przykleił się do podsufitki. Na sam koniec odcinamy nadmiar materiału i robimy dziurki tam gdzie są potrzebne i już podsufitka jest gotowa do założenia Jak coś nie jest jasne to pytać!!
A oto jak mi wyszło:
Pozdrawiam.