Jak wyłaczyc tylną wycieraczkę?

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez PHARMACY » 27 lut 2008, o 09:45

Witam, chciałem się zapytac jak to jest z tylną wycieraczką? Otóz sytuacja u mnie wygląda tak iż jak juz ją uruchomię to mogę ją wyłaczyc dopiero wraz z wyłaczeniem zapłonu. troche to irytyjące np w trasie gdy pada deszcz, właczam tylna wycieraczke, za chwile przestaje padac, a ja musze sie zatrzymac i zgasic silnik zeby ją wyłaczyc, Czy to normalne?
PHARMACY
Berbeć

Postprzez pawel_ns » 27 lut 2008, o 10:01

a jak juz wlaczysz wycieraczke jednym nacisnieciem probowales naciskac dwa razy tam gdzie sie ja wlacza zeby ja wylaczyc ??
MOJE BYŁE MK3
AHF+ ..::TDI POWER::..
pawel_ns
Members

Postprzez pogo84 » 27 lut 2008, o 10:29

zeby ja wylaczyc musisz nacisknac drugi raz jak ja wlaczales to troche w golfach skomplikowane jest te właczacie wylaczanie tej tylnej wycieraczki
pogo84
Badacz tematu

Postprzez opolanin » 27 lut 2008, o 11:14

PHARMACY, ponasiskaj pare razy, ja ui siebie musze ciskac bo cos mi tam nie laczy ale nie zawsze, jade ciskam i patrze czy sie wylacza, moze masz tak samo u siebie
opolanin

Postprzez pogo84 » 27 lut 2008, o 11:24

wiadać ze kazdy tak ma ja tak samo pare razy musze ponaciskac zeby sie wylaczyla .
pogo84
Badacz tematu

Postprzez Imper » 27 lut 2008, o 11:48

to ja napisze jak powinno byc prawidlowo... wiec tak dluzsze przytrzymanie to spryskiwacz machniece 3x wycieraczka i pozniej czasowo macha druga opcja to pojedyncze klikniecie wlacznikiem czyli uruchamiamy tylna wycieraczke w trybie czasowym czyli raz na pare sekund a wylacza sie tak samo jak wlacza czyli raz klikamy i ycieraczka powinna przestac pracowac ;-)
Imper
Members

Postprzez buuuzek » 27 lut 2008, o 13:26

ImperfectCell --- zgadzam sie !!!
buuuzek
Berbeć

Postprzez czepi » 27 lut 2008, o 17:22

wszyscy się zgadzają bo jest dokładnie tak jak Imperfectcell napisał :)
czepi
Members

Postprzez DidzejDarek » 27 lut 2008, o 21:07

Ja też mam problem z tylną wycieraczką nie chodzi w ogóle :-(

Ale u mnie przełącznik jest troche inny. Nie mam opcji ze wycieraczka chodzi non stop tylko jak nacisne (odepcham) to chodzi razem ze spryskiwaczem myslalem ze jest zepsuty ale pojechalem do sklepu i mieli taki sam.

Odłaczylem wycieraczek i miernikiem sprawdzilem prad dochodzi.
Przekaźnik też dziła.
DidzejDarek
Berbeć

Postprzez Kasiek » 20 sie 2008, o 09:54

A u mnie coś się stało po silnych deszczach. Problem wygląda następująco - miałam krotki postój na wyłączonym silniku a włączonych światłach pozycyjnych. Po włączeniu silnika i zapaleniu świateł na mijania włączyła mi sie tylna wycieraczka. Probowałam ja wyłączyć kilkakrotnie ale nawet lekkie "wciśniecie" wajchy powoduje włączenie spryskiwacza :-/ Wyłączenie silnika nic nie daje. Co więcej, pod kierownicą ( tam gdzie są pewnie bezpieczniki - kobieta wiec za dużo sie nie znam ;-) ) słychać co jakieś podwójne cyknięcie jak przy kierunkowskazie gdy chodzi. I ostatnio w garażu zauważyłam, że gdy mam kluczyk w stacyjce przekręcony na pracę akumulatora ale bez włączonego silnika wycieraczka chodzi a mi przy tym "cykaniu" zapala się światełko przy światłach pozycyjnych a potem zanika. Dodatkowo jeśli nie wkładam kluczyka do stacyjki tylko pokrętełko świateł ustawię na pozycyjki to wycieraczka też chodzi.....Ktoś mówił, że może od deszczu było przebicie...Nie wiem, nie znam się, jestem kobieta pewnie dlatego :cry:
Kasiek

Postprzez Zico63 » 20 sie 2008, o 12:11

No coż, jeśli dostała się woda do skrzynki to tylko wysuszenie, delikatnie suszarką. Może też wyschnie samo ale trzeba sprawdzić jak dostaje się woda.
Na dołączonej fotce jest procedura włączania i wyłączania wycieraczek (dzięki Kolegom z forum), pomóc może też wyjęcie i osuszenie osobno przekaźników ze skrzynki bezpieczników z numerami na obudowach: 72 (tylna) i (jeśli przednia też szwankuje) 19 lub 99, w zależności od wersji samochodu.

Obrazek
Zico63
Members

Postprzez haasiu@o2.pl » 5 lis 2008, o 23:08

a ja miałem w swoim goferku taki numer że ja włączyłem wycieraczkę to nie przestawała działać nawet jak się wyłączyło silnik i zapaliło ponownie to znowu się od razu włączała:) okazało się że przewód który biegnie z karoserii do kalpy tylnej był przytrzaśnięty kalpą bagażnika i była cała wiązka "tryknieta" ale po wymianie i lekkiej modyfikacji działa jak cudo:) wreszcie w pełni kontroluję to bydle jakim jest TYLNA WYCIERACZKA :lol:
haasiu@o2.pl
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze