Jak wymienić mechanizmy szyb z korbką ?

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez jarekddz » 2 lip 2012, o 16:50

Jest może jakaś porada? Może ktoś ma jakieś zdjęcia, albo sam to robił ?
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czarus21 » 2 lip 2012, o 17:28

nic prostszego zdejmujesz tapicerkę masz 4 albo 2 śruby od prowadnic i dwie które trzymają szybę jak zmienisz to szybę nie przykręcaj do końca tylko zamknij ja korbka niech się ułoży i dopiero dokręć wiesz jak zdjąć korbkę
czarus21
Badacz tematu

Postprzez killah » 3 lip 2012, o 14:04

zdejmujesz boczek a potem zrywasz matę.

widzisz 4 śruby po 2 na każdej ze stron oraz 1 na środku przy korbce. przed wykręceniem mechanizmy szybę musisz jakoś podnieść do góry. Jeśli mechanizm działa to podnieś do góry i obluzuj mocowania szyby na dole. Nawet jak odkręcisz te śruby to szyba będzie przyklejona do tych gum w których była umieszczona więc trzeba trochę poszarpać. Nie używaj żadnych śrubokrętów czy coś. Jak szybę masz już wolną to albo ktoś ci ją trzyma albo przyklejasz taśmami do drzwi albo wyjmujesz.

Mechanizm wyjmujesz zaczynając od zewnętrznej prowadnicy.
killah

Postprzez NomaD » 31 lip 2012, o 11:18

Wybaczcie że odświeżam, wie ktoś czy można wymienić sam ten element który przesuwa się po prowadnicy na który nakłada się te metalowe łapki w które wklejona jest szyba ? ... za każdym razem gdy mi ktoś trzaśnie drzwiami spada z tego plastiku i są problemy z domknięciem szyby
NomaD
Berbeć

Postprzez jarekddz » 1 sie 2012, o 15:40

Nie, musisz kupić cały element. Poszperaj na allegro. Ja dostałem od strony kierowcy za 9 zł, super stan, gdzie normalnie chodzą po 50-60 zł. Strona pasażera ceni się za ok 30
jarekddz
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Wnętrze