Kilka pytań w sprawie drążka zmiany biegów i kilku innych

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Dawko » 15 mar 2013, o 00:36

Witam. Otóż od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa trójeczki z trzema drzwiami z silnikiem 1.4 60KM z 94 roku. Auto kupione za 2,500zł. Kilka rzeczy na gwarancji, naprawdę stan auta jest igiełka poza kilkoma mankamentami jak to w kilkunastoletnich autach.
Jeśli temat założyłem w złym dziale to proszę o przeniesienie i wyrozumiałość.
Pierwsze co to rzuca się nałożona gałka od zmiany biegów na drążek, czemu założona? Bo chyba komuś się nie mieściła i odpiłował gwint na drążku i nałożył gałkę. Czy ktoś ma pojęcie jak to wymienić tanim kosztem oprócz przyklejenia gałki do drążka?
Do tego grzybek ze strony kierowcy to zamykania/otwierania drzwi dzisiaj wymieniłem bo był trochę ułamany i trochę się odbija i nie miły hałas od niego bo grzybek odbija się o zabudowę jego, czy jakoś idzie to wyciszyć? No i ostatni już mankament, centralny zamek. Otóż przy otwieraniu auta otwierają się drzwi tylko ze strony kierowcy, da się jakimś tanim kosztem to naprawić?
Przepraszam od razu za chaos w moim poście.

PS. Jeśli ktoś wie to jaki koszt byłby zrobienia podświetlenia lepszego deski rozdzielczej oraz pokręteł od nawiewu ? (z tego co wiem, to jest to legalne).

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15 mar 2013, o 09:23 przez Dawko, łącznie edytowano 1 raz
Dawko
Czytacz

Postprzez Opik » 15 mar 2013, o 01:32

Nie bardzo wiem o co Ty w końcu pytasz. Tu kupiłeś Golfa, tutaj dźwignia (o co w ogóle chodzi? Jakieś zdjęcie bo nie idzie zrozumieć), tutaj o klamce a tutaj podświetlenie. Ogarnij jakoś.

Co do podświetlenia - http://lediker.pl/vw-golf-3-vento,17,0.html tu masz fajne podświetlenia za małą kasę, u mnie w temacie możesz zobaczyć jak wygląda cały zestaw (licznik, włącznik świateł i pokrętła nawiewów). Podświetlenie pokręteł było tylko w Vento, jeżeli takie chcesz to musisz zmieniać całą deskę (taka bardziej zaoblona na górze)

Na resztę nie odpowiem bo nie rozumiem pytań
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Re: Kilka pytań w sprawie drążka zmiany biegów i kilku innyc

Postprzez siwulec333 » 15 mar 2013, o 02:09

Dawko napisał(a):Witam. Otóż od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa trójeczki z trzema drzwiami z silnikiem 1.4 70KM z 94 roku. Auto kupione za 2,500zł. Kilka rzeczy na gwarancji, naprawdę stan auta jest igiełka poza kilkoma mankamentami jak to w kilkunastoletnich autach.

Oby służył jak najlepiej!!

Dawko napisał(a):Pierwsze co to rzuca się nałożona gałka od zmiany biegów na drążek, czemu założona? Bo chyba komuś się nie mieściła i odpiłował gwint na drążku i nałożył gałkę. Czy ktoś ma pojęcie jak to wymienić tanim kosztem oprócz przyklejenia gałki do drążka?

Coś czuje że skoro ktoś odpiłował gwint to chciał sobie skrócić drążek zmiany biegów tylko chyba do końca nie wiedział co dalej po odpiłowaniu :P. Jeżeli tak to wystarczy że nagwintujesz drążek i nakręcisz gałkę, tyle ze będziesz miał ja krótsza niż org. Sporo osób skraca drążek i sam mam takie coś w planie :)

Dawko napisał(a):Do tego grzybek ze strony kierowcy to zamykania/otwierania drzwi dzisiaj wymieniłem bo był trochę ułamany i trochę się odbija i nie miły hałas od niego bo grzybek odbija się o zabudowę jego, czy jakoś idzie to wyciszyć? No i ostatni już mankament, centralny zamek. Otóż przy otwieraniu auta otwierają się drzwi tylko ze strony kierowcy, da się jakimś tanim kosztem to naprawić?

Szczerze?? To :cenzura: wie o co Ci chodzi :P

Dawko napisał(a):PS. Jeśli ktoś wie to jaki koszt byłby zrobienia podświetlenia lepszego deski rozdzielczej oraz pokręteł od nawiewu ? (z tego co wiem, to jest to legalne).

Opik Ci już polecił a ja dodam że też Moman robi fajne gadżety do licznika jak i nawiewu. Osobiście mam nawiew od Lediker i polecam, a licznik będzie z Momana :)
siwulec333
Czytacz

Postprzez Dawko » 15 mar 2013, o 16:33

Przepraszam za chaos w moim poście raz jeszcze.nie potrafię tego opisać więc jakoś sobie z tym poradzę. A co do oświetlenia to polecacie zakupy z internetu? Nie lepiej w mieście, w którym się mieszka w razie zareklamowania sprzętu czy coś w tym stylu?
Co do otwierania auta z pilota, to otwiera on tylko zamek od strony kierowcy, niestety ze strony pasażera trzeba wewnątrz ręcznie podnieść grzybek, jak to naprawić, czy ktoś wie może?
A z drążkiem zmiany biegów to chodziło mi o jakiś sposób na to, aby obyło się bez wyciągania drążka bo nie potrafię wyciągnąć go, a jak na razie na koszty usług też nie zbyt mam fundusze :) Ale jak polacy to pewnie rozumiecie mnie :)
Dawko
Czytacz

Postprzez Opik » 15 mar 2013, o 16:38

jestem 100% Polakiem i mam problem ze zrozumieniem :D

Takiego podświetlenia nie kupisz w żadnym sklepie, gość sprzedaje gotowe zestawy które ma opatentowane, robione z najlepszej jakości elementów i daje na to dwa lata gwarancji. Nigdy żadnych problemów nie było więc możesz śmiało brać tak jak napisałem od Ledikera.

Co do pilota to musisz ściągnąć boczek i zobaczyć czy nie spadł jakiś przewód od siłownika
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez siwulec333 » 15 mar 2013, o 16:56

To nie jest byle jaki tam gość co sobie robi podświetlenia. Siedzi w tym już parę lat i zna się na rzeczy. Do tego dostajesz instrukcje montażu co nawet komuś co nie ma zielonego pojęcia o tym pomoże zamontować to samemu. Wątpię że znajdziesz coś lepszego :)

Co do drążka to demontaż nie jest potrzebny :) wystarczy poczytać o tym inne tematy i się przygotować do tego :)
Kto nie próbuje ten płaci innym :)
siwulec333
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze