Siemanko wszystkim:) W związku z tym ze niedługo (mam nadzieje)zaczną sie upały,a posiadamy klime mam jedno pytanie...A mianowicie szukajac u Wujka Googl.odpowiedzi na pytanie Ile wzrasta spalanie podczas uzywania klimy,dowiedzialem sie ze moze byc to nawet do 4L wachy na 100km:|. dziwi mnie to aby Klima pochłaniała taką ilośc paliwa.Co o tym sądzicie i jakie Wy macie odczucia co do spalania z klimą a bez. Pozdrawian Forumowiczów
Podam przykład z opl;a astry g którą ma kolega i ma na kompie czasowe spalanie - na postoju bez klimy wynosi 0.5l po załączeniu przeskakuje na 1l także szczerze mówiąc te zużycie jest praktycznie nieodczuwalne. Takie jest moje zdanie. U siebie nie odczułem tego przy włączonej klimie jedynie co to czasem przy wyprzedzaniu czegoś brakowało silnikowi.
W Lagunie Mk I phase II 1.9 dti abs rds rmf cd madafaka w lecie przy klimie non stop spalanie wzrastało o 0,5-1l, nie więcej na pewno, także większe znaczenie generalnie ma waga nogi kierowcy
A nawet jeśli i o te 2 litry, czy nawet 3 - chyba bezpieczeństwo i komfort jazdy jest ważniejszy
duszek_vw napisał(a):dowiedzialem sie ze moze byc to nawet do 4L wachy na 100km:|.
toż to musiał jakiś znawca wypisać w necie
MAm MFA i spalanie na zagrzanym silniku w wakcje pokazuje 1,2l/100, po włączeniu klimy 1,6l/100, takż heh. Inna sprawa że takie spradzanie tez jest mało dokładne.
Sprawa prosta jak ktoś tak bardzo patrzy na spalanie to niech kupi auto jedynie ze wspomaganiem i nie używa radia ,ani wogole nie dotyka nawiewów w zime i lato
Powiem krótko. Chcecie mieć 3-4 zł tygodniowo w kieszeni to wyłączcie klime i męczcie sie w upalach
2 zimne piwa tygodniowo mniej i macie chłodno w kabinie
A zresztą jak sie jedzie to i tak nie można alko pić