leci przez szyberach??

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

leci przez szyberach??

Postprzez krysiakwrc » 15 sie 2010, o 21:41

dzis przez mazury przeszła niesamowita burza lało nie miłosiernie. jak skończyło padać poszedłem do golfa a tu u pasażera stoi woda ale jakieś 3-4cm nom masakra, jestem prawie pewien ze leci szyberdachem już kiedyś miałem mokrą okolice szyberdachu?? czy mogło się coś zatkać??? może się nie domyka?? dodam że musi naprawdę bardzo mocno lać, tak jakby woda nie nadążała odchodzić
Ostatnio edytowano 15 sie 2010, o 21:50 przez krysiakwrc, łącznie edytowano 1 raz
krysiakwrc
Czytacz

leci przez szyberach??

Postprzez andrzej4286 » 15 sie 2010, o 21:44

przeczysc sobie kanaliki ktore odprowadzaja wode z szybra wyjscie tych kanalikow masz przy drzwiach takie gumowe tam pewnie bedzie zawalone i woda nie miala jak zchodzic i cieklo do srodka.
byle mk3 teraz mk4
andrzej4286
Badacz tematu

Postprzez czaro » 15 sie 2010, o 21:51

andrzej4286 napisał(a):wyjscie tych kanalikow masz przy drzwiach takie gumowe tam pewnie bedzie zawalone

dokładnie! Mnie co prawda do środka się nie lało ale jak kiedyś po deszczu ruszyłem te gumy to poszło wody. Gdyby to nie pomogło to spróbuj przeczyścić całe kanały odprowadzania wody- one idą od szybra do tych gumek przez słupki. Jakimś drucikiem czy czymś takim- tylko żebyś nie uszkodził ;-)
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez krysiakwrc » 15 sie 2010, o 21:52

gdzie przy drzwiach?? mój golf jest 5 drzwiowy, i co ciekawe u pasażera zalane fotel mokry a u kierowcy sucho, gdzie jeszcze może być coś nie tak ze tak bardzo zalało??
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez czaro » 15 sie 2010, o 21:57

Pierwsze co to sprawdź to co mówimy z andrzej4286. Wyloty masz przy przednich drzwiach. Jak otworzysz to między zawiasami. Masz gumkę w której masz kable (szeroka od auta do drzwi) i bodajże nad nią jest gumka wystająca od auta i ją pomolestuj. Nie wiem jak jest 5D czy w tylnych też je masz czy nie bo mam 3D.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez papaj101 » 15 sie 2010, o 22:27

w szyber dachu są cztery odprowadzenia wody,dwa wychodzą z przodu przy drzwiach i dwa gdzieś w okolicy tylnego zderzaka.ja czyściłem wszystkie cztery.uszczelniłem szyber i kleiłem go bo szyba zaczeła puszczać.sprawdz czy nie masz szczeliny miedzy uszczelką a dachem.
papaj101
Berbeć

Postprzez krysiakwrc » 16 sie 2010, o 07:15

a jak mam uszczelnić szyberdach i czym?? bo zauważyłem że od strony pasażera szyber dach dobrze nie dolega i są ślady gdzie ciekło później wrzucę fotki muszę coś z tym zrobić bo mi zgnije golf jak jeszcze będzie tak lało
krysiakwrc
Czytacz

Postprzez andrzej4286 » 16 sie 2010, o 09:27

tylnie wyjscia kanalow od szybra wychodza dokladnie pod tylnim zderzaku po prawej i lewej stronie kolo slizgow zderzaka. a jak przeczyscisz dokladnie kanaliki przod i tyl to lej po szyberdachu wode i zobaczysz czy juz dobrze odprowadza. ja u siebie czyscilem stara linka od predkosciomierza z jakiegos samochodu idealnie sie nadaje bo jest dosc elastyczna i nie trzeba bardzo uwarzac bo te weze co sa od odprowadzania wody sa dosc grube
byle mk3 teraz mk4
andrzej4286
Badacz tematu

Postprzez gajdzik » 16 sie 2010, o 09:36

i ja podłaczę się pod temat....krysiakwrc, poszukaj jeszcze w opcji "szukaj" tematów o szybrach było od groma, sam zamierzam na dniach te kanaliki przeczyścic, bo przez 3 lata szyber zaklejony był silikonem (poprzedni właściciel zakleił) w końcu postanowaiłem go ruszyc....
musiałem szybe do uszczelki przykleic bo odeszło troche, ale widze że woda dalej do srodka leci więc trzeba będzie się wziąsc za te kanaliki
gajdzik
VIP

Postprzez golon113 » 16 sie 2010, o 10:54

panowie, nie koniecznie to może być wina zapchanych kanalików. Po bokach szyber dachy, gdzie woda się zbiera a potem odpływa, jest łączenie blachy, uszczelnione czarną masą plastyczną. Może tak być że już nie jest szczelne w tym miejscu i woda się dostaję do środka. Efektem czego jest mokra podsufitka a nawet może kapać do środka. U mnie tak było. zerwałem tą masę i zakleiłem i jest ok
golon113
VIP

Postprzez pablomed » 16 sie 2010, o 11:13

Dokładnie obejrzyjcie plastykową rynienkę siedzącą pod brzegami dachu z boku połaczoną poprzeczką z tyłu. Czy jest cała, czy nie wypadła z mocowań z przodu na zatrzaski. Jej uszkodzenie czy brak to pierwsza po kanałach przyczyna cieknięcia wody do środka.
pablomed
Members

Postprzez krysiakwrc » 16 sie 2010, o 12:15

u mnie to na pewno rurki odprowadzające wodę bo ujście od strony pasażera było zapchane piachem jak znajdę coś czym przepcham to będę zadowolony mam nadzieje że to była jedyna przyczyna. właśnie gdy jest taka nawałnica to mi cieknie a podczas normalnego deszczu nawet całonocnego mam sucho w środku
krysiakwrc
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze