Leje się woda do środka przy nadkolach

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Witkovito » 14 cze 2012, o 16:11

Witam. Wczoraj poszukałem porad na temat tego co zrobić, żeby mi się woda nie lała do samochodu podczas deszczu. Sprężonym powietrzem ze sprężarki przeczyściłem gumowe kanaliki odprowadzające wodę z szyberdachu, przykleiłem filtr powietrza silikonem, okleiłem silikonem przednią szybę dookoła razem z szyberdachem (bo i tak nie działa), okleiłem linkę do otwierania maski w miejscu gdzie wchodzi do wnętrza auta w podszybiu również silikonem. Teraz zaczęło nieźle lać w Lublinie więc przeszedłem się na parking zobaczyć czy w końcu spokój i dupa :/ może trochę mniej się leje, ale nie powinno wcale przecież... Mam dwa podejrzenia. Pierwsze jest takie, że filtr powietrza do kabiny powinien mieć przykrywkę, której ja nie mam i woda z podszybia leci na filtr, a z niego na dmuchawe i z niej do środka oraz drugie podejrzenie, że moje podszybie nie spełnia dobrze funkcji i jakoś puszcza wodę.
Witkovito
Berbeć

Postprzez Grzesiek2507 » 14 cze 2012, o 17:29

przy slupkach masz takie gumowe jakby 'przejsciowki', tam lacza sie wezyki od szyberdachu z tymi wlasnie przejsciowkami. U mnie z jednej strony bylo rozsuniete/zwalone i woda sie lala do srodka.
Grzesiek2507
Members

Postprzez Witkovito » 14 cze 2012, o 17:37

czyli trzeba rozmontować słupek i tam sprawdzić czy wężyk jest ok?
Witkovito
Berbeć

Postprzez mariusz325 » 14 cze 2012, o 18:57

Witkovito, zobacz czy ci przez szybe nie cieknie .Ja tak miałem ,szukałem i szukałem i nic nie było widać aż do tego tygodnia jak rozebrałem auto do malowania.I w koncu zobaczyłem że leci prze szybe bo na rogach klej już nie trzymał ze starości i pordzewiałego metalu.
mariusz325
Gaduła

Rocznik: 1996
Silnik: 1900
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Witkovito » 14 cze 2012, o 20:00

dzieki za odpowiedz. wlasnie szyba byla wstawiana i moze spieprzyl robote i zle wstawil.
Witkovito
Berbeć

Postprzez greg001 » 14 cze 2012, o 20:28

hm.. oklej taśmą szybę z zewnątrz tak aby wykluczyć przecieki tamtędy jeśli nie będzie lało to już wiesz z skąd. bo z tego co czytam zakleiłeś sylikonem szyber tak? jeśli tak i jest twoje zaklejenie szczelnie nie powinna woda tymi kanalikami spływać po słupkach. A żeby dostać się do tych odpływów wypuszczających wodę na zewnątrz pojazdu w cale nie trzeba ściągać słupków. widać je jak otworzysz drzwi w okolicy zawiasów i sięgniesz tam ręką jak klękniesz, od strony kierowcy rozkręcałem plastiki pod kierownica od deski
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Witkovito » 14 cze 2012, o 20:56

No to tak zrobiłem, że sprężarką przedmuchałem te gumowe kanaliki wystające miedzy zawiasami w drzwiach. O czy filtr kabinowy powinien być w jakiejś obudowie?
Witkovito
Berbeć

Postprzez prezesik » 14 cze 2012, o 21:06

Witkovito napisał(a):O czy filtr kabinowy powinien być w jakiejś obudowie?

http://forum.samnaprawiam.com/ogolnewym ... -vt613.htm

http://www.golf3.pl/topics28/czyste-pow ... t23058.htm
prezesik
Members

Postprzez witboy » 14 cze 2012, o 22:53

panowie ostatnio zauwazylem ze cos cieknie mi z tylu z za dywanikow tych plastykowych napewno nie leci z lamp bo sa szczelne... ale mam szyberdach moze cos byc przy tylnych lampach ze tam z tylu cos leci? bo juz 3 komplet lamp mam i za kazdym razem woda z tylu po duzych deszczach nie jest tego duzo ale sucho nie jest...co tam moze leciec? albo bardziej skad bo leci i z lewej i prawej ale chyba bardziej od strony kierowcy
witboy
Ekspert

Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON

Postprzez Emiczka » 15 cze 2012, o 01:27

Kolego mnie też leciało z początku myślałam ze to lampy ale kupiłam drugie i to samo. Walnęłam sylikonem te lampy i nic nie leci musi być gdzieś tam nieszczelność i też nie wiem skąd wiem ze sylikon pomógł.
Emiczka
VIP

Rocznik: 2003
Silnik: 1.6 passat B5fl
Nadwozie: kombi

Postprzez greg001 » 15 cze 2012, o 06:46

witboy napisał(a):panowie ostatnio zauwazylem ze cos cieknie mi z tylu z za dywanikow tych plastykowych napewno nie leci z lamp bo sa szczelne... ale mam szyberdach moze cos byc przy tylnych lampach ze tam z tylu cos leci? bo juz 3 komplet lamp mam i za kazdym razem woda z tylu po duzych deszczach nie jest tego duzo ale sucho nie jest...co tam moze leciec? albo bardziej skad bo leci i z lewej i prawej ale chyba bardziej od strony kierowcy

a skąd wiesz że te uszczelki (pianki) są dobre i nie puszczają wody? bo przypuszczam że używki kupowałeś
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000

Postprzez slawek5t » 15 cze 2012, o 09:00

Witkovito napisał(a): przykleiłem filtr powietrza silikonem,

Filtr powietrza ? ? ?
Mój golfik
slawek5t
Members