licznik z diodami smd się psuje

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez killah » 4 wrz 2011, o 22:17

elo

mój licznik (nowy typ, na diodach smd ze silniczkami we wskazówkach paliwa i temp) nie wyświetla czasem ostatniej cyfry w przebiegu a jak jest super gorąco (chyba wtedy jest najgorzej) to i prawy wyświetlacz gubi kreski.

Pytanie czy da się go jakoś naprawić? To są jakieś zimne luty czy coś? Może mała sesja w piekarniku pomogła by? (tak się naprawia karty graficzne :D )

2ga sprawa to jakbym już to rozebrał to bym chciał zrobić negatyw. jkeden z użytkowników powiedział że"LCD musisz calosc wylutowac sciezek od cholery i latwo to popsuć" Ja zatrzymałem się na etapie że nie mogłem zdjąć tarcz bez zdjęcia wskazówek i poddałem się chwilowo bo nie wiem jak to zrobić by te wskazówki potem wsadzić na swoje miejsce.

Robił ktoś coś przy takim liczniku?
killah

Postprzez Gofer » 6 wrz 2011, o 03:57

Spróbuj najpierw poprawić luty wyświetlacza lutownicą , nie ma tragedii , idzie zrobic samemu . Sporo kalafonii i jazda .
Ja zmieniałem podświetlanie wyświetlaczy i trzeba było cały wylutować , też da radę .
Jak się niepoprawi to raczej nie ma sensu robić negatywu ani innych modów w tym budziku .
Gofer
Gaduła

Postprzez killah » 6 wrz 2011, o 11:55

no mi się wydaje że coś nie łączy bo czasem jest ok czasem nie. A może lepiej jest wylutować i wlutować jeszcze raz?
killah

Postprzez Bradley » 6 wrz 2011, o 16:55

Najlepiej jakbys mial kolbe hotair. Wtedy troche topnika, nadmuch i poprawiasz wszystkie luty.
Zwykla transformatorowka nie podchodzilbym do tematu.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez killah » 6 wrz 2011, o 22:07

Bradley napisał(a):Najlepiej jakbys mial kolbe hotair. Wtedy troche topnika, nadmuch i poprawiasz wszystkie luty.
Zwykla transformatorowka nie podchodzilbym do tematu.

chyba już znalazłem pomoc na stronie ck222

http://www.ck222.de/

nie da się wkleić bezpośredniego linku do opisu jak rozebrać motometer bo strona zrobiona jest w ramkach ale przeklejam kilka zdjęć:

Obrazek
Obrazek

chyba trzeba rozgrzać cynę na każdym styku i ją odessać i wyświetlacz sam odejdzie?
killah

Postprzez Gofer » 7 wrz 2011, o 03:04

Zamist odsysacza możesz użyć cienkiej plecionki miedzianej . Też dobrze odsysa cynę .
Tylko sprawdź czy wszystkie nóżki w otworach się kołyszą ( ja niesprawdziłem i urwałem jedną nogę :-(
Potem odchylasz zaczepy w plastiku od góry i wychodzi .
Gofer
Gaduła

- - - techem oil

Powrót do Wnętrze