MFA w 1.6 ABU

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

MFA w 1.6 ABU

Postprzez Szymeek » 6 wrz 2011, o 22:36

Jako że na kilku forach nie idzie się doczytać dokładnie czy w silniku 1.6 ABU jest możliwość założenia MFA, pytam was tutaj :-)
Tak używałem opcji szukaj, ale konkretnego info nie ma
Szymeek
Czytacz

MFA w 1.6 ABU

Re: MFA w 1.6 ABU

Postprzez K@mil » 6 wrz 2011, o 22:46

Szymeek92 napisał(a):Jako że na kilku forach nie idzie się doczytać dokładnie czy w silniku 1.6 ABU jest możliwość założenia MFA, pytam was tutaj :-)

Tak kolego jest możliwość założenia MFA ale jest zawsze jakieś ale ...

Bedziesz potrzebował Licznika który jest bardzo ciężko dostać i który jest cieżko dopasować.. Najlepszy byłby licznik z 1.6 AEK ... wgsz 4151 (jest on bardziej pasowny do AEA,AEE, ale w ABU tez bedzie działał)

Nastepny problem to rozwiazanie czujnika temp oleju bo w ABU czujniki są wysoko i brak jest miejsca na dodatkowy czyjnik ... są na allegro takie wkrecane rozgałeźniki tylko ze też kosztują

Reszta to tylko instalacja + manetka no i złożenie wszystkiego do kupy
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Re: MFA w 1.6 ABU

Postprzez Szymeek » 6 wrz 2011, o 22:57

K@mil napisał(a):
Szymeek92 napisał(a):Jako że na kilku forach nie idzie się doczytać dokładnie czy w silniku 1.6 ABU jest możliwość założenia MFA, pytam was tutaj :-)

Tak kolego jest możliwość założenia MFA ale jest zawsze jakieś ale ...

Bedziesz potrzebował Licznika który jest bardzo ciężko dostać i który jest cieżko dopasować.. Najlepszy byłby licznik z 1.6 AEK ... wgsz 4151 (jest on bardziej pasowny do AEA,AEE, ale w ABU tez bedzie działał)

Nastepny problem to rozwiazanie czujnika temp oleju bo w ABU czujniki są wysoko i brak jest miejsca na dodatkowy czyjnik ... są na allegro takie wkrecane rozgałeźniki tylko ze też kosztują

Reszta to tylko instalacja + manetka no i złożenie wszystkiego do kupy

Umiesz zapodać linkami z allegro do tego licznika i tego rozgałęziacza?
Szymeek
Czytacz

Postprzez K@mil » 6 wrz 2011, o 23:04

Szymeek92 napisał(a):Umiesz zapodać linkami z allegro do tego licznika i tego rozgałęziacza?

Licznik trzeba szukać... a co do tego rozgałeźnika nazywa sie on NALEŚNIK
Tutaj mozesz poczytac wiecej
http://www.golf3.pl/topics9/czujnik-tem ... +oleju+aea
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez sirGrzesio » 7 wrz 2011, o 12:30

ja u siebie zakładałem MFA do ABU i przy szukaniu licznika w ogóle nie sprawdzałem WGSZ, kierowałem się tylko wyskalowaniem obrotka i budzika. w ori było 20-220 i 0-7000 a wrzuciłem 0-220 i obrotek bez zmian, bez piktogramów i z kontrolką rezerwy, więc może miałem fart z wgsz...
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Szymeek » 7 wrz 2011, o 18:05

sirGrzesio napisał(a):ja u siebie zakładałem MFA do ABU i przy szukaniu licznika w ogóle nie sprawdzałem WGSZ, kierowałem się tylko wyskalowaniem obrotka i budzika. w ori było 20-220 i 0-7000 a wrzuciłem 0-220 i obrotek bez zmian, bez piktogramów i z kontrolką rezerwy, więc może miałem fart z wgsz...

A w jaki sposób rozwiązałeś problem czujnika temp.oleju?
Szymeek
Czytacz

Postprzez sirGrzesio » 7 wrz 2011, o 18:52

Szymeek92 napisał(a):A w jaki sposób rozwiązałeś problem czujnika temp.oleju?

póki co jeszcze go nie założyłem :-P ale jedynym rozwiązaniem jest albo "naleśnik" albo dokupienie w sklepie z hydrauliką siłową odpowiedniego trójnika co powinno być tańszym rozwiązaniem...
sirGrzesio
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez K@mil » 7 wrz 2011, o 21:31

sirGrzesio napisał(a):
Szymeek92 napisał(a):A w jaki sposób rozwiązałeś problem czujnika temp.oleju?

póki co jeszcze go nie założyłem :-P ale jedynym rozwiązaniem jest albo "naleśnik" albo dokupienie w sklepie z hydrauliką siłową odpowiedniego trójnika co powinno być tańszym rozwiązaniem...

Jesli tak zrobisz moze być problem z prawidłowymi wskazaniami czujnika... ponieważ czujniki w ABU/AEA/AEE sa wysoko a jak dasz jeszcze nalesnik albo ten trójnik to będzie jeszcze wyżej i olej moze tam sie nie dostawać itp
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez Snejk18 » 7 wrz 2011, o 22:49

K@mil napisał(a):Jesli tak zrobisz moze być problem z prawidłowymi wskazaniami czujnika... ponieważ czujniki w ABU/AEA/AEE sa wysoko a jak dasz jeszcze nalesnik albo ten trójnik to będzie jeszcze wyżej i olej moze tam sie nie dostawać itp

Przy trójniku najwyżej może trochę później docierać do niego ciśnienie, ale dojść, dojdzie raczej na pewno.
Przy "naleśniku" jedyny problem jaki może się pojawić, to montaż samego filtra, bo jednak ten naleśnik swoją grubość ma i filtr jest trochę niżej.

Ale wydaje mi się, że to raczej problem diesli, bo one mają duże filtry oleju.
Przy małym filtrze do benzyniaka ten problem znika
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Radzio918 » 18 lis 2012, o 21:30

delikatnie odswierzając temat MFA w 1.6 ABU ;P sirGrzesio, pod który pin na ECU podpiales sie ze spalaniem? Niby pisza ze pod 27 ale to w 1.8 ABS a jak patrze na "pinologie" ECU w autodacie to wychodzi na to ze pin 27 na spalanie jest tylko w 1.8 ABS.

[ Dodano: 2012-11-18, 20:32 ]
Generalnie MFA nie bylo montowane fabrycznie w ABD, ABU wiec te sterowniki nie powinny pokazywac spalania..
Radzio918
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze