Mocowanie siedzenia pasażera

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez spaceman » 27 kwi 2012, o 15:44

Jak jest mocowane siedzenie pasażera ? Podczas przesuwania fotela wyleciała mi taka wajcha z przodu i siedzenie zamieniło się w fotel bujający. Złożyłem ale teraz się telepie t.z. nie jest sztywno osadzone. Na końcu tej wajchy była zawleczka która pękła i teraz jest bez niej ale ta część raczej nie lata. Ma ktoś może zdjęcie jak to powinno być zamontowane ? Chodzi oczywiście o mechanizm pod siedzeniem składający się z szyny , prowadnicy i takiej wajchy co w środek wchodzi.
spaceman
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 27 kwi 2012, o 18:10

Jak jest mocowane siedzenie pasażera
Tak samo jak kierowcy, wypnij fotel i podejrzyj co tam popsułeś.
Pewnie wyleciał ci kołek blokujący siedzenie podczas przesuwania, kołek ten przesuwany jest właśnie tą wajchą z przodu siedzenia. Zamiast zawleczki możesz dać śrubkę z nakrętką.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez spaceman » 17 lip 2012, o 18:35

Zamontowałem na stałe na razie . Nie wiem jak regulację naprawić. Kołek do regulacji jest na jakiejś sprężynie zamontowany tylko jak ona idzie ? może ktoś ma schemat jak to pod siedzeniem wygląda ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez killah » 17 lip 2012, o 20:14

fotel wsadza się od tyłu celując w prowadnice z tyłu

z przodu masz taki wypust w podłodze i wsadza się tam szynę.

Dodatkowo do regulacji jest jeszcze taka wajcha, która wchodzi w taką zawleczkę która z kolei pociągana przez wajchę w fotelu pozwala na przesuwanie fotela w przód i w tył. przy wsadzaniu fotela w wypust w podłodze musisz również wycelować wajchą od regulacji w ten wystający bolec bo inaczej nie wsuniesz fotela.
killah

Postprzez Grzesiek2507 » 17 lip 2012, o 20:24

ta wajcha musi trafic w te widelki znajdujace sie w srodkowym mocowaniu. JEsli wypadla Ci wajcha i lata jak poje*ana pod fotele (u mnie tak bylo) to przyjrzyj sie, jest tam na nie miejsce. Taka obejmka z blaszki o ile dobrze pamietam
Grzesiek2507
Members

Postprzez killah » 17 lip 2012, o 20:34

Obrazek

prosz. I tak musiałem iść się przewietrzyć XD
killah

Postprzez spaceman » 17 lip 2012, o 20:35

Właśnie ta wajcha którą się reguluje fotel pasażera (w golfie 3d) do przodu i tyłu mi wypadła i pękła jakaś sprężyna od niej, możliwe że tam jeszcze zawleczka gdzieś była przy niej. Nie wiem. W każdym razie bez tej wajchy t.z. w wyjętą wajchą fotel lata do przodu i do tyłu t.z. się przesuwa więc musiałem śrubę wkręcić na stałe i nie ma już regulacji fotela pasażera...Jednak że wajcha ta żeby wracała to musi mieć sprężynę a ja fotela kierowcy nie wyjmę żeby zobaczyć jak to wygląda od spodu bo ten ciężko chodzi. Wolę nie ruszać. W każdym razie jak to się nazywa ten mechanizm wajcha i sprężyna i pewnie zawleczka ? Tak to bym poszukał i gdzieś to kupił.

To co napisałem to tak mi się wydaję że tak jest ta regulacja skonstruowana. Ta regulacja wypadła i rozleciała się jak podczas jazdy próbowałem pasażerce dać fotel na maxa do tyłu.
Nie wiem. A pod fotelem pasażera jest jakiś wylot.
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez killah » 17 lip 2012, o 20:42

jak nie wyjmiesz fotela to nie sprawdzisz. sprężyna jest mało istotna bo i tak cała wajcha wróci na swoje miejsce dzięki drugiej sprężynie którą widać w tle w zdjęciu co podałem.

Wgl to jak już się bawić w naprawianie tego to na szrocie pewnie ci oddadzą to za papierosa. Przecież tego jest tyle co golfów na świecie. Tzn 2x więcej.
killah

Postprzez spaceman » 17 lip 2012, o 21:59

Dzięki za zdjęcie. Teraz jak napis że druga sprężyna to rozumiem.Są dwie sprężyny- jedna duża co ciągnie siedzenie do tyłu a druga mała w poprzek co umożliwia powrót na swoje miejsce wajchy ktróra reguluje położenie siedzenia. ale jak się wyjmuje fotel pasażera ?
Golf CL 1.6 AEA 95r.
spaceman
Czytacz

Postprzez killah » 17 lip 2012, o 22:15

spaceman napisał(a):Dzięki za zdjęcie. Teraz jak napis że druga sprężyna to rozumiem.Są dwie sprężyny- jedna duża co ciągnie siedzenie do tyłu a druga mała w poprzek co umożliwia powrót na swoje miejsce wajchy ktróra reguluje położenie siedzenia. ale jak się wyjmuje fotel pasażera ?

nie nie nie. 2ga sprężyna z tyłu to ciągnie wajchę fotele co by ci do góry szła i przy okazji ciągnie tą coś w podłodze co blokuje fotel.

Co do wyjęcia fotela - na samym początku prowadnicy fotela jest takie coś wsadzone w ostatnie oczko (widać na focie) - to blokuje wysunięcie fotela do końca. Jak wyjmiesz to to fotel wyjdzie z prowadnicy.
killah

- - - rogówka rozkładana

Powrót do Wnętrze