Mokra podłoga

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Mokra podłoga

Postprzez sawi164 » 16 paź 2012, o 17:33

Witam, otóż mam pewnie problem z moim Golfikiem. Podczas opadów deszczu, czy mycia samochodu podłoga po stronie kierowcy robi się cała mokra. Wykluczyłem już następujące rzeczy:
1. Podłoga ani nadkole nie są zardzewiałe i nie mam w nich żadnych dziur. Dodatkowo uszczelniłem wszystkie korki spustowe dla pewności.
2. Wykluczam również szyberdach (odpływy są drożne oraz szczelne na całej długości).
3. Podszybie jest całe wyczyszczone.
4. Uszczelka od linki podnoszącej maskę, znajdująca się pod podszybiem również została sprawdzona i uszczelniona.

Jedyne co udało mi się ustalić i zauważyć, to to że woda cieknie po wewnętrznej ściance z otworu, z którego wychodzi odpływ od szyberdachu tuż przy mechanizmie od podnoszenie maski. Jak już wspomniałem nie jest, to odpływ gdyż zrobiłem test nalewając wodę tylko do rynienki szyberdachu i było sucho. Trudno jest mi więc ustalić przyczynę tegoż wycieku. Podejrzewam, że może to być uszczelka przedniej szyby, choć pewności nie mam, bo nie mogę tego sprawdzić. Planowałem ściągnąć od wewnątrz słupek A, by bliżej się temu przyjrzeć, ale nie wiem jak mam się do tego zabrać. Bardzo prosiłbym o wsparcie i ewentualne sugestie na ten temat. Byłbym ogromnie wdzięczny.
sawi164
Berbeć

Mokra podłoga

Postprzez prezesik » 19 paź 2012, o 10:32

Zdejmij wewn osłony przednich słupków i sprawdź, czy tam nie leci. U siebie miałem kiedyś wklejaną szybę ( chyba ) i nie dokleili w rogu u góry na łączeniu blach, woda leciała po wewn. słupku na skrzynkę bezpieczników. Weź pistolet, silikon i przejedź dookoła całą szybę od wewnątrz ( na dole gdzie deska nie sięgniesz, więc daj spokój, chyba, że ściągniesz dechę. Często w narożniku w miejscu łączenia blach dachu/słupka pojawia się rdza, która rozszczelnia miejsce między szybą a blachą.
prezesik
Members

Postprzez sawi164 » 19 paź 2012, o 21:49

Tak właśnie podejrzewałem podobną możliwość, tylko nie wiem jak się ściąga tą wewn. osłonę słupka A. Nie chciałbym niczego połamać ani powyrywać. Mógłbyś drogi Kolego opisać jak mam się za to zabrać?
sawi164
Berbeć

Postprzez prezesik » 19 paź 2012, o 22:17

sawi164 napisał(a):tylko nie wiem jak się ściąga tą wewn. osłonę słupka A. Nie chciałbym niczego połamać ani powyrywać. Mógłbyś drogi Kolego opisać jak mam się za to zabrać?
szarpać z umiarem - osłona słupka trzyma się na zatrzaskach. Przy zakładaniu zatrzaski wkładasz w osłonkę i potem lekko ręką, aby wskoczyły razem z osłonką w otwory na słupku.
prezesik
Members

Postprzez sawi164 » 23 paź 2012, o 18:02

Miałem trochę czasu w weekend i dobrze przyjrzałem się szybie. Pod intensywnym strumieniem wody - sucho na całej długości szyby od góry do dołu oraz w rogu na podszybiu również. Woda niestety jak ciekła tak cieknie dalej. Zastanawiam się czy nie użyć pianki montażowej i nie załatać tej całej dziury od środka, chociaż nie wiem czy to dobry pomysł :/
sawi164
Berbeć

Postprzez peta1992 » 23 paź 2012, o 18:50

ja mam ten sam problem . . . gdzieś wlatuje woda, tyle rzeczy już uszczelniłem, że mi się pomysły kończą.... dziś uszczelniłem sylikonem dekarskim obudowę filtra kabinowego. Godzinkę temu lałem wodę na szybę dach i czekałem i czekałem ale woda się nie pojawiła... OBY był to koniec przygody z wodą bo już sił mi na to brak :-P
peta1992
Gaduła

Postprzez sawi164 » 24 paź 2012, o 17:38

No widzisz kolego tak, to już bywa ze starszymi autami. Ja u siebie częściowo ile mogłem, to sylikonem zakryłem trochę ten nieszczęsny otwór. Tylko jak wiadomo - sylikon wszystkiego nie pokryje, zwłaszcza że dostęp jest na tyle utrudniony, że nawet sam pistolet nie chce tam wejść i trzeba to wszystko robić ręcznie, niemal że po omacku ;/ Hmm, mówisz że uszczelniłeś obudowę filtra kabinowego i ustało? Ciekawe, być może u mnie też jest to przyczyną. Pozwolę sobie zapytać: dostęp do tej obudowy jest przez podszybie?
sawi164
Berbeć

Postprzez peta1992 » 24 paź 2012, o 17:42

tak zdejmujesz (stojąc na wprost do silnika) lewe podszybie i ukaże Ci się filtr kabinowy wraz z obudową :-) ja uszczelniałem sylikonem dekarskim :-)

[ Dodano: 2012-10-24, 19:17 ]
a może drzwi Ci ciekną ? ja jak u mnie montowałem głośniki itd to zdjąłem obitkę drzwi a pod spodem nie było foli zabezpieczającej może też tamtędy lecieć...
peta1992
Gaduła

Postprzez sawi164 » 25 paź 2012, o 17:23

Dzięki za sugestię, ale to na pewno nie drzwi. Jak już wcześniej wspominałem woda kapie z tego otworu, z którego wychodzi również i rurka od odpływu znajdująca się zaraz nad skrzynką bezpieczników pod deską rozdzielczą :/

PS. Miałbym od razu takie pytanie, czy to w ogóle jest możliwe by to była wina obudowy filtra kabinowego? Dodam również, iż mam nieszczelny pas podszybia tzn. guma uszczelniająca, która powinna przylegać na całej długości do szyby - sparciała i w większości jest wykruszona.
sawi164
Berbeć

Postprzez peta1992 » 25 paź 2012, o 17:27

moja tez jest z jednej str cała wykruszona to nic ;-) tak to możliwe bo jak u mnie zdemontowałem obudowę to widać, że cos tam leciało bo były takie białe ślady po wodzie ... i prawdopodobnie leciało tunelem nawiewów i wylatywało na dywanik kierowcy... ale czy pomogło nie wiem zobaczę po deszczu.... to na prawdę ciężki temat :-/ ojciec kiedyś w audi a4 też miał ten problem i też woda dostawała się przez filtr kabinowy...

[ Dodano: 2012-10-25, 17:10 ]
no więc tak deszcz pada a woda znów leci xd odchyliłem plasiki koło pedału gazu i wyleciało kilka kropli wody... dziwne że jak leje wodę wężem ogrodowym na ful to ani kropla się nie pokazała. . . . gdzie to leci bo nerwicy dostanę :-x :cry: :-(

[ Dodano: 2012-10-25, 21:02 ]
mam :-D dziś w deszcze otworzyłem maskę i spr czy mam mokry filtr przeciwpyłkowy i był mokry . . . prawdopodobnie wlatuje temu, że mam pęknięte podszybie... dziś na noc zakryłem filtr żeby nie wlatywała mi woda, jutro trzeba usunąć ta usterkę mam nadzieje, że będzie to koniec z WODĄ . . .
peta1992
Gaduła

Postprzez sawi164 » 27 paź 2012, o 12:32

NARESZCIE! :D Chyba się udało, druga noc z rzędu kiedy mocno padało, a w aucie - SUCHO :super:
Jednak raczej pomogło zasylikonowanie częściowo tej dziury od środka. Wcześniej woda zbierała się przy samej krawędzi otworu skąd kapała do środka. Teraz najwidoczniej gdy załatałem sam róg dwóch krawędzi, to woda musiała znaleźć inne ujście. Uff, w końcu nie bd musiał suszyć podłogi, ani podkładać ręczników papierowych. Cóż woda kapie sobie teraz gdzie indziej, ale najważniejsze, że nie do kabiny kierowcy :-D
Planuje przy okazji zdjąć całe stare podszybie w całości, jeszcze raz przeczyścić i ewentualnie posylikonować na różnych łączeniach i wymienić je na nowe, bądź używane z kompletną uszczelką. Ale teraz, to już bez takiego pośpiechu jak myślałem.

PS. Aha, no i dzięki wam za dobre rady koledzy. Peta1992 mam nadzieję, że i Ty uporasz się ze swoim problemem ;-)
sawi164
Berbeć

Postprzez peta1992 » 27 paź 2012, o 16:29

No to gitara, że udało Ci się to ogarnąć :) ja też wygrałem walkę z woda :-D leciało przez filtr kabinowy bo mam popękane podszybie na razie zabezpieczyłem to ale wymienię podszybie :)
peta1992
Gaduła

- - - Kup dywany w Dywan4U

Powrót do Wnętrze