Oklejanie wnętrza - jaki materiał?

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Kordi » 28 lip 2013, o 13:27

Witam wszystkich,

przymierzam się do odnowienia wnętra w moim mkIII. Pisałem do sklepu tapicerskiego i mają materiały do wnętrz samochodów z jakąś pianką od strony klejenia. Moje pytanie jest takie czy ktoś już przerabiał ten temat i czy te materiały z pianką/gąbką pod spodem są warte aby ich użyć? Czy lepiej wziąć inny materiał (alcantara, eko-skóra)?

I jeszcze jedno - ktoś próbował tapicerować plastiki tzn. słupki? Może podzielić się doświadczeniami i dobrymi radami :)

Jaki kolor wg was pasuje do środka? :)

I podłączę jeszcze pytanie dotyczące lakierów do plastików. Na rynku jest ich wiele i o różnym przeznaczeniu. Ktoś używał jakiegoś konkretnego produktu i może powiedzieć że jest godny polecenia? Co z tą całą procedurą matowienia papierem. Jest to niezbędne?
Kordi
Czytacz

Postprzez Lolenzis » 3 sie 2013, o 21:33

Lakier mogę polecić taki http://allegro.pl/001400-boll-lakier-st ... 88286.html żadna rewelacja ale w swojej cenie daje radę

Co do matowienia nie musisz zdzierać jakoś bardzo powierzchni, wystarczy lekko przelecieć papierem nawet 700-500 i przede wszystkim dokładnie odtłuścić, a po co ? Żeby farba mogła dobrze chwycić lekko chropowata powierzchnia jest lepszym podłożem i nie odejdzie poskrobana paznokciem :) To samo odtłuszczenie. W ciepły dzień wystarczy spocony odcisk palca i farba może nie chwycić.
Lolenzis
Czytacz

- - -

Powrót do Wnętrze