Oświetlenie wnętrza

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Oświetlenie wnętrza

Postprzez czaro » 22 lis 2009, o 19:37

Witam!
Otwieram ten temat gdyż wcześniej nie znalazłem innego opisującego taki problem. Mianowicie chodzi o to gdyż w moim MK3 nie ma możliwości ustawienia oświetlenia w ten sposób aby zapalało się w momencie otwierania drzwi. Pomimo iż oczywiście włącznik jest ustawiony na tą pozycję.
Prócz tego (podejrzewam że to jest powiązane ze sobą) w momencie gdy zostawiam auto na postojówkach czy po prostu na światłach i otworzę drzwi całe oświetlenie zegarów oraz przełączników gaśnie i zapala się dopiero w momencie gdy odpalę ponownie światła.
Podejrzewam iż nie jest to wina tego "czujnika" (nie wiem jak to się nazywa) w drzwiach czyli w słupku ponieważ mam tak od początku kupna auta a po jego zakupie zakładałem centralkę oraz alarm i naturalnie diody mam podłączone pod te "czujniki" i jest wszystko ok. Więc w czym może tkwić problem?
Pzdr
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Oświetlenie wnętrza

Postprzez K@mil » 22 lis 2009, o 20:08

sprawdz te guziki (krańcówki) przy drzwiach, ktore sa odpowiedzialne za włączenie światełka one lubia sie zacinac... sprawdz styki
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK

Postprzez czaro » 22 lis 2009, o 20:21

Szczerze powiem że jeszcze się za to nie brałem ale postanowiłem doradzić się Was jako Fachowców! Wydaje mi się że to jest ok z powodu tego iż tam mam podpięty alarm i jego diody i to jest ok. Więc może gdzie indziej tkwi problem? Ale to też sprawdzę oczywiście. Dzięki!!
czaro
Members

Postprzez swatu » 22 lis 2009, o 20:24

zacznij sprawdzac od podstawowych rzeczy:czy zarowki nie sa spalone,czy wtyczki nie sa obluzowane we wlaczniku,czy na kablach nie ma przebicia ,bezpieczniki.
jesli to co wymieniłem wykluczymy ,to bezdiemy gdzie indziej szukac problemu.
swatu
VIP

Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez czaro » 22 lis 2009, o 20:56

Żarówy to nie bo przecież to ta sama co i do zwykłego podświetlenia a ta świeci. A co może być z zegarami i przełącznikami??
czaro
Members

Postprzez pablomed » 22 lis 2009, o 23:28

czaro, weź jakiś miernik i sprawdź czy masz we wtyczce lampki dobrą masę na kablu brązowym, czyli czy między tym kablem a blachą nadwozia jest zerowy opór.
pablomed
Members

Postprzez czaro » 24 lis 2009, o 09:30

Wczoraj wszystko posprawdzałem miernikiem tj. wtyczkę i przełącznik. Na wtyczce było wszystko ok. Przełącznik nie dawał styku przy opcji na otwarte drzwi ale go rozebrałem i poprawiłem styki tak więc wg miernika również jest już wszystko ok. Lecz światło nadal nie świeci. Dziś postaram się posprawdzać jeszcze krańcówki choć nie wydaje mi się aby obie nie działały ale kto wie... Elektryk z pracy mówi że może to być wina tego "urządzonka" (nie pamiętam jak to się nazywa) na płytce o oznaczeniu T1 gdyż to ponoć ono rozdziela prąd w zależności od ustawienia włącznika. Dziś będziemy kombinować dalej w tym temacie.
A kojarzy ktoś co może być z oświetleniem zegarów?

[ Dodano: 2009-11-28, 16:16 ]
Gdyby ktoś miał podobny problem to rozwiązanie dziś znalazłem. Rzeczywiście nie było "-" ale w kablu brązowo-białym, czyli w tym który idzie od krańcówek. Sprawdziłem krańcówki i były ok. Gdzieś po drodze między krańcówkami a lampką musiał być przerwany kabel. Wymieniłem go na nowy i śmiga jak ta lala.
Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i pomoc.
czaro
Members

- - -

Powrót do Wnętrze