Parowanie szyb

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez swatu » 2 cze 2009, o 10:41

rogal133 napisał(a):tylko wy paryjecie
o to bardziej prawdobodobne ,ale radze powymieniac wszystkie filtry: powietz, kabinowe,sprawdzic czy dywaniki nie sa dziurawe i czy czasem nie ma wilgoci w aucie
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Legionista » 2 cze 2009, o 12:14

madry, mi w sobote jadac do babci zaparowały wszystkie szyby i dmuchawa nawet nie dawała rady, więc wyjełem filtr kabinowy, i w ten sposób zobaczyłem ze ujowy był kupno nowego pomogło :super:
Legionista
Members

Postprzez gajdzik » 2 cze 2009, o 12:28

wymiana filtrów to napewno pomoże, a na wilgoc w samochodzie jest stray, dobry patent, zostawic na noc gazete w aucie, bardzo dobrze wciągnei wilgoc...tylko taką jak wyborcz, rzeczpospolita
gajdzik
VIP

Postprzez Byne » 15 lip 2009, o 11:40

w moim golfie w porze zimowiej, tak parowało nie wiedziałem od czego, jak przychodził mróz to tak mi uszczelki przymarzały że nie mogłem drzwi otworzyć...

nie wiedziałem od czego to się dzieje,

później przyczaiłem że mam w podwoziu w miejscu na gumę dziurę o średnicy 6 cm wyżartą przez rdzę! i w tym miejscu miałem ciągle mokrą podłogę i non stop zaparowane szyby. jak deszcz lub śnieg napadał - kaplica normalnie :))

więc jeśli dalej po wymianie filtra kabinowego będzie się coś działo
polecam sprawdzić stan podwozia i wszelkie doloty powietrza ;]
pzdr
Byne
Berbeć

Postprzez swatu » 15 lip 2009, o 11:47

na parowanie szyb skałda sie wiele czynników nie tylko dziury w podwoziu,ale zima lub po deszczu wchodzac do auta nastepuje zmiana temperatur i wilgotne nasze ubrania powoduje a wydzielanie sie pary .
Wczasie deszcu dobeze jest uchylic lekko wszystkie szyby ,wtedy para bedzie szybciej schodzic.

[ Dodano: 2009-07-15, 11:52 ]
tu jest troche na ten temat:
http://www.motofakty.pl/artykul/parujace_szyby.html
swatu
VIP

Postprzez majster » 12 paź 2009, o 15:06

Witam panowie, też mam problem z tym parowaniem szyb. Moje auto nie posiada klimatyzacji, a na jednej z aukcji jest napisane że filtr kabinowy węglowy jest polecany do samochodów z klimą. To prawda? Czy można wsadzić węglowy do samochodu bez klimatyzacji i da lepszy efekt niż zwykły?
Nie mam już wózka...
majster
Czytacz

Postprzez Procent » 12 paź 2009, o 17:19

majster oczywiście że można wsadzić węglowy. Jest lepsze oczyszczanie powietrza dzięki takiemu filtrowi. Na parowanie szyb jest najgorszy piasek w samochodzie. Piach trzyma wilgoć, a kiedy już auta się nam nagrzeje piasek ją puszcza i szyby zaparowane. Ale jak już wcześniej pisał kolega swatu jest wiele czynników które powodują zaparowane szyby.
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!

Mój Goferek
Procent
Members

Postprzez pablomed » 12 paź 2009, o 20:19

można wsadzić węglowy ale to nic nie pomoże na parowanie. Ma być w miarę czysty. A parowanie jest albo od wilgoci w aucie - dużo brudu, powódź pod wykładzinami itp, albo od dziurawej nagrzewnicy
pablomed
Members

Postprzez Adam.M » 12 paź 2009, o 23:12

sprawdz czy obudowa filtra kabinowego jest dobrze przykrecona i czy uszczelka pod nią jest cała, u mnie było to przyczyną dostawania się wody do środka pod fotel pasazera i tym samym powstania dwoch dziur w podlodze w miejscu korków odpływowych
Adam.M

Postprzez bart_GT » 13 paź 2009, o 00:39

na parowanie nic nie zrobisz niestety.... mozesz jedynie troszke je zmniejszyc calkowicie wyeliminowac tego zjawiska sie nie da niestety... :-(
Mój golfik ===> moj-golf/golf-by-bart-gt-t18305.html

Zapraszam :)
bart_GT
Members

Postprzez Adam.M » 13 paź 2009, o 10:33

nawiew skierowany na szybę plus przynajmniej lekko podgrzane powietrze i parowania powinno nie byc
Adam.M

Postprzez bart_GT » 13 paź 2009, o 12:34

Adam.M napisał(a):nawiew skierowany na szybę plus przynajmniej lekko podgrzane powietrze i parowania powinno nie byc

jesli mowa o przedniej szybie to sie zgodze...
Mój golfik ===> moj-golf/golf-by-bart-gt-t18305.html

Zapraszam :)
bart_GT
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Wnętrze