Pasy bezpieczeństwa

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Pasy bezpieczeństwa

Postprzez gogolek92 » 3 maja 2011, o 15:14

Koledzy, pasy bezpieczeństwa u mnie ledwo się zwijają. Wiec spróbowałem je wyprać, co szczególnego efektu nie dało, potem rozebrałem plastiki, oczyściłem wszystko, dalej pasy słabo się zwijały.
Wyczytałem że można napiąć sprężynę, więc wymontowałem pas pasażera i powoli zdejmowałem plastik za którym jest sprężyna. Niestety sprężyna rozkręciła się i strzeliła mnie w twarz :kwasny:
Skręciłem ją na swoje miejsce, wygląda tak:
Obrazek

Ale podczas nakręcania lub wyciągania pasu nie powraca, próbowałem ją przesmarować co nic dało. Zwija się do samego końca i nie wraca, wygląda to tak:

Obrazek

Pytanie czy dobrze próbuję ją naciągać? Naciągał ktoś z was tą sprężynę? Zawsze jest wyjście kupić używane pasy, ale wolał bym naprawić to na własną rękę.
gogolek92
Berbeć

Pasy bezpieczeństwa

Postprzez michalr1986 » 4 maja 2011, o 06:19

kolego masz odwrotnie zlozona ta spreżyne, ten zaczep (zawijas) ktory zaczepiasz o obudowe powinien być odwrotnie koncówka powinna wyjsc pierwszym otworem i byc po zewnetrznej stronie plastiku.
michalr1986
Czytacz

Postprzez gogolek92 » 5 maja 2011, o 21:14

Dzięki za podpowiedź.
Faktycznie, naciągnąłem odwrotnie sprężynę i pas się zwijał. Zwinąłem tyle pasu ile mogłem i zablokowałem sprężynę na środku, tak jak na fotce niżej:
Obrazek
Po złożeniu wszystkiego pas dalej słabo się ściągał, wiec rozebrałem jeszcze raz i kombinerkami od środka ledwo nakręciłem sprężynę o 5 obrotów. Po ponownym zmontowaniu dalej nie mam zadowalającego efektu, trzeba pasowi "pomagać", wpychać go w otwór aby się zwiną. Już na kolejną poprawkę i nakręcenie jeszcze mocniej sprężyny nie miałem ochoty. Spróbuję teraz wyczyścić pas bo trochę się zabrudził podczas tej akcji i przez to też może się słabo zwijać. Jak będzie tak dalej to potem spróbuję jeszcze bardziej naciągnąć sprężynę.
gogolek92
Berbeć

Postprzez pablomed » 8 maja 2011, o 22:28

5 obrotów? Jak to robiłem to chyba z 15-17 potrzeba naciągnąć, nie kombinerkami, założyć pokrywkę i pokrywką kręcić tylko bardzo ostrożnie przytrzymując jak najbliżej mechanizmu bo wyskoczy i od nowa. I polecam ci jeszcze sprawdzić czy coś pasa nie blokuje: źle ułożone kable w słupku, uszkodzone lub źle poskładane plastyki regulacji wysokości pasa.
pablomed
Members

- - -

Powrót do Wnętrze