podsufitka - czym to kleic

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez marrcee » 14 sie 2007, o 10:29

mozna powiedzieć że mialem czyszczona czy prana ostatnio podsufitke i zauwazylem że na styku podsufitki z przednia szybą odkleil się material i włąsnie się zastanawiam czy najlepiej to podkleic.
Czy ktoś zajmował się takimi sprawami ? jakiego kleju najlepiej uzyć bądz innej substancji łączącej :)
marrcee
Badacz tematu

Postprzez tyberianki » 15 sie 2007, o 12:01

można ją podkleić na przykład silikonem bezbarwnym dostępnym w tubce, szybko klei i nie trzeba czekać aż wyschnie (no..może 2 minuty)
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, o 07:54 przez tyberianki, łącznie edytowano 1 raz
tyberianki
Czytacz

Postprzez marrcee » 16 sie 2007, o 20:30

no wlasnie szukalem czegos co nie zostawi widocznych sladow na podsufitce, biegne do sklepu :)
marrcee
Badacz tematu

Postprzez tyberianki » 16 sie 2007, o 23:16

marce mam nadzieję że pomogłem, punkcik mile widziany :)
tyberianki
Czytacz

Postprzez Indi » 23 cze 2008, o 19:38

Witam :-) ja mam problem innego typu.... mianowicie czym utwardzić podsufitkę od strony wewnętrznej ?? kupiłem podsufitkę z rozbitego golfa i jest ok od właściwej strony ale pękła od tej lewej (dachowej) myślałem o posmarowaniu jej rozcieńczonym wikolem z wodą a na to kartki zwykłe takie jak do drukarki żeby ją pokleić bo jest złamana :-( czy koledzy mogliby mi pomóc?? mam golfa 3, 3 drzwiowy 1994r. z szyberdachem.
pozdrawiam Indi :-)
Indi
Badacz tematu

Postprzez Dam88 » 23 cze 2008, o 21:05

Może podkleic to pod jakaś cienka plyte pilśniową? :P nie wiem jak wyglada podsufitka od lewej strony, ale to pierwsze co mi na mysl przyszlo ;)
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier -> Bezcenne :)

>>mk3 abd by Dam88 <<
Dam88
VIP

Postprzez DaRu » 23 cze 2008, o 22:04

Indi napisał(a):Witam :-) ja mam problem innego typu.... mianowicie czym utwardzić podsufitkę od strony wewnętrznej ?? kupiłem podsufitkę z rozbitego golfa i jest ok od właściwej strony ale pękła od tej lewej (dachowej) myślałem o posmarowaniu jej rozcieńczonym wikolem z wodą a na to kartki zwykłe takie jak do drukarki żeby ją pokleić bo jest złamana :-( czy koledzy mogliby mi pomóc?? mam golfa 3, 3 drzwiowy 1994r. z szyberdachem.
pozdrawiam Indi :-)

czesć ja jak robiłem swój szyberdach to właśnie przy okazji usztywniałem prawie całą podsufitkę... domowym sposobem i tym co miałem w domu, tzn kleju kupiłem tylko (koszt 3 zł) tubka około 150 ml.

kupiłem klej wikol taki do drewna chyba , tam gdzie chciałem sztywne to dałem warstwę kleju potem na to przykleiłem kartkę z bloku (rysunkowego bądź technicznego), i na ten papier kolejną warstwę tego kleju , potem jak wyschło to na drugi dzien jeszcze jedną dałem warste ale tym razem bardziej rozprowdził klej, a miejsca gdzie są narażone na złamanie zrobiłem to samo ale z bloku technicznego.
Amatorsko to wszystko zrobiłem, ale efekt naprawdę OK :) Usztywniona została poczęści, szczególnie wokół szyberdachu, silniczka, każdej rączki przy podsufitce, przysłonce i szybie...
C
Golfisko sprzedane. Już powoli do bankructwa doprowadzało. Ulga totalna...
DaRu
Czytacz

Postprzez szira07 » 23 cze 2008, o 22:11

za taka rade powinno sei strzelac nie klej bezbarwnym silikonem to najgorza rada ja kleilem i teraz to wyglada jak by dach przeciekal najlepiej jedz do tamicera za jakies 20 30 zł sklei ci specjalnym klejem i sam nie prubuj bo to gra niewarta swieczki a tego co radzi to chyba jest nienormalny niech pokaze foto jak skleił
szira07
Czytacz

Postprzez aran85 » 23 cze 2008, o 22:16

Miałem podobny problem, ale mi tylko sie delikatnie odklejała od przodu, to użyłem taśmy dwustronnej i pomogło.
Nie wiem czy klej to dobra metoda bo materiał jest bardzo cienki i jeżeli przemoknie pozostaną ślady.
aran85
Czytacz

Postprzez Indi » 24 cze 2008, o 18:34

No właśnie :-D tak chcę zrobić :-) wikol papier wikol mam nadzieje że nie zmaszcze tego bo nie mam zamiaru kupować kolejnej podsufitki. Dziś tę starą sciągnąłem ,znaczy w 3 kawałkach :-| nie cackałem się skoro nowa cała jest ;-) teraz tylko na nowy szyber musze polować :kwasny: bo...wiadomo prowadnica szczeliła :]

pozdrawiam Indi
Indi
Badacz tematu

Postprzez tomeke4 » 27 cze 2008, o 09:28

a że tak spytam szanownych kolegów...mam zamiar ściągać podsufitkę w swoim autku (prowadnica szyberdachu :-/ ) i na co trzeba szczególnie uważać żeby jej nie połamać (tzn które miejsca są najbardziej narażone??? )
tomeke4
Berbeć

Postprzez adams » 29 cze 2008, o 03:34

tomeke4 jak na moj gust to najbardziej narazone sa miejsca po lewej i prawej stronie otworu od szybra, poniewaz tam masz najmniej mięsa wiec co za tym idzie najlatwiej jest ją złamać.
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze