Poduszki powietrzne kurtyny

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez k-m-r1 » 18 maja 2011, o 16:12

Panowie dzis oglądałem filmiki z testów zderzeniowych

i pojawiło sie taka mysl co w momencie gdy ktoś trzyma reke za oknem i podczas wypadku wybucha kurtyna

czy jest szansa /możliwość ucięcia reki urwania? czy ktos posiada takowe informacje?
pytam z czystej sie kawosci bo pojawiło sie kilka pytań podczas oglądania NCAP
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez Snejk18 » 18 maja 2011, o 18:18

Jeśli chodzi Ci, że kurtyna mogłaby obciąć Ci rękę, to nie ma takiej możliwości. To jest taki worek który napełnia się powietrzem. Ale czy nie może złamać, to już bym się nie zakładał... :p.
Natomiast, jeżeli trzymasz rękę za oknem i ktoś uderzy w twój bok, to możesz już ręki nie mieć...
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Bradley » 18 maja 2011, o 20:21

Gwoli scislosci nie powietrzem a azotem :)
Samo odpalenie kurtyny determinowane jest sygnalami z czujnikow zderzenia bocznego, czolowego itd. W przypadku golfa jest tylko sterownik z czujnikiem przeciazeniowym wiec sprawa jest "prosta".
Kurtyna reki nie utnie. Co najwyzej moze ja zlamac choc predzej obrazenia reki wynikna z rezultatu uderzenia samochodu o bok twojego samochodu gdzie wystaje reka.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez Snejk18 » 18 maja 2011, o 20:51

Bradley napisał(a):Gwoli scislosci nie powietrzem a azotem :)

Szczegół :p

A tak naprawdę, to nie znam się na szczegółach technicznych poduszki powietrznej :p
Wiem tyle, że jest to taki wyprofilowany "worek" który w momencie zderzenia napełnia się jakimś gazem... Jakim dokładnie nie byłem pewien,.. Teraz już wiem :D
Snejk18
Fanatyk

Postprzez Kolar » 18 maja 2011, o 21:00

Panowie kurtyna to nie jasiek pod głowe ... w momencie kulminacyjnym jest bardzo twarda i w srodku jest spore cisnienie. Wiec jezeli natrafi na reke a reka na szybe ktora peknie to roznie moze byc. Wiadomo ze to nie tasak ale po cos sie trzyma obie łapki na kierownicy ;)
http://www.youtube.com/watch?v=-sNUnQORyEg
poducha ratuje ale jest w stanie wyrządzic sporo krzywdy zarazem
Kolar
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze