Podwójne ryglowanie - drzwi tylne

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez tool17 » 21 cze 2013, o 13:23

Witam! Ze względu na ciepłą porę roku zostawiam auto z lekko otwartymi szybami. Mam podwójne ryglowanie, więc przy zamykaniu od zewnątrz (kluczykiem) nie jest możliwe otwarcia drzwi za pomocą rygielka od wewnątrz (przekładając rękę bądź też wybijając szybę) - zamki się blokują. Niestety nie mam tak w przypadku tylnych drzwi - można je otworzyć od rygielkiem, nawet gdy są zamknięte od zewnątrz. Czy coś jest uszkodzone, czy po prostu tak jest fabrycznie? Dopiero po próbie otwarcia przednich (zamkniętych już drzwi od zewnątrz) za pomocą rygielka powoduje pernamentne zablokowanie pojazdu, w tym również drzwi tylnych. Ale wtedy słyszę dźwięk cały czas działającej pompki.

Z góry dzięki za odpowiedź

[ Dodano: 2013-06-22, 12:24 ]
Mógłby ktoś sprawdzić w swoim golfie jak ma centralny zamek i jest on 5 dzrzwiowy:

1.Sprawdzić czy działa u niego podwójne ryglowanie poprzez zakluczenie auta z uprzednio otwartymi szybami i następnie sprawdzić czy po próbie pociągnięcia za schowany rygielek blokujący drzwi od środka chowa się on z powrotem i blokuje się
2. Jeśli mechanizm działa, to wtedy to samo zrobić z drzwiami tylnymi, czy mechanizm zadziała tak samo
tool17
Czytacz

Postprzez Gofer » 23 cze 2013, o 10:16

tool17 napisał(a):1.Sprawdzić czy działa u niego podwójne ryglowanie poprzez zakluczenie auta z uprzednio otwartymi szybami i następnie sprawdzić czy po próbie pociągnięcia za schowany rygielek blokujący drzwi od środka chowa się on z powrotem i blokuje się

AEE 1997 ROK.
Przez dziesięć sekund od zakluczenia można rygiel wyciągnąć i drzwi bezproblemowo otworzyć. Po tym czasie rygiel przy próbie podniesienia automatycznie zostaje zassany. Drzwi nie można otworzyć nawet przy wyciągniętym i trzymanym w górze cyplu.

tool17 napisał(a):2. Jeśli mechanizm działa, to wtedy to samo zrobić z drzwiami tylnymi, czy mechanizm zadziała tak samo

Dzieje się analogicznie jak z przednimi. 10 sek i zablokowane na amen.
Gofer
Gaduła

Postprzez deusiwo » 23 cze 2013, o 13:35

ADZ 1995 i mam to samo co kolega w opisanym temacie
deusiwo
Members

Rocznik: 95
Silnik: ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez tool17 » 23 cze 2013, o 21:43

Dzieki za odpoweidź
Czyli widzę że u mnie z tylnym ryglowaniem jest coś nie tak. Tył jedynie blokuje się na amen dopiero jak próbuje otworzyć przód. W czasie blokowania "na stałe" cały czas słyszę pracę pompki co również jest dla mnie podejrzane. Nie wiem tylko jak się zabrać za naprawę :/

[ Dodano: 2013-06-24, 17:26 ]
Dziś podczas jazdy samochód zaczął się sam ryglować i otwierać. Wyciągnełem pompkę i okazało się że jest mokra na wtyczce oraz w środku na płytce drukowanej. Pompka poszła do naprawy. Mam nadzieję że wilgoć była również przyczyną braku podwójnego ryglowania tyłu oraz ciągłej pracy pompki po próbie otwarcia zamkniętego auta od środka.
tool17
Czytacz

Postprzez Gofer » 25 cze 2013, o 07:21

tool17 napisał(a):Tył jedynie blokuje się na amen dopiero jak próbuje otworzyć przód.

Tak z ciekawości zapytam.
Patrzyłeś po obu stronach autka?
Gofer
Gaduła

Postprzez deusiwo » 25 cze 2013, o 11:50

tool17 napisał(a):ciągłej pracy pompki po próbie otwarcia zamkniętego auta od środka.
to chyba specjalnie tak jest bo mam to samo :) ona się wyłącza po jakimś czasie
deusiwo
Members

Postprzez tool17 » 25 cze 2013, o 12:03

@Gofer
Z przodu po stronie kierowcy i pasażera blokuje, natomiast z tyłu bo obu stronach nie blokuje

@deusiwo
Nie wiem czy ona się wyłączała u mnie. Dla mnie ten dźwięk jest na tyle nieciekawy jakby miała się pompka zatrzeć więc długo w takim stanie jej nie trzymałem

Jak w środę pompka wróci do mnie przeczyszczona to zobaczę czy jest jakaś poprawa i czy będzie ryglować też tył. Może nie rygluje bo zwarcie było (luty trochę skorodowane były)

[ Dodano: 2013-06-25, 11:14 ]
W sumie zastanawiam się że jeśli deusiwo też pompka chodzi po próbie "włamania się" od środka to może tak właśnie działa ta blokada. Czyli po próbie otwarcia od środka pompka zasysa rygielek i to podciśnienie nie pozwala wyciągnąć rygielka (i otworzyć drzwi) a tym samym pompka cały czas musi pracować żeby "utrzymać" tę dodatkową blokadę. A po jakimś czasie pompka przestaje pracować i wszystko wraca do normy, dopóki znowu ktoś nie spróbuje pociągnąć rygielka
tool17
Czytacz

Postprzez Gofer » 26 cze 2013, o 07:17

tool17 napisał(a):Czyli po próbie otwarcia od środka pompka zasysa rygielek i to podciśnienie nie pozwala wyciągnąć rygielka (i otworzyć drzwi) a tym samym pompka cały czas musi pracować żeby "utrzymać" tę dodatkową blokadę. A po jakimś czasie pompka przestaje pracować i wszystko wraca do normy, dopóki znowu ktoś nie spróbuje pociągnąć rygielka

Tak właśnie to działa. Ponieważ układ nie jest jakiś szczególnie szczelny pompka musi pracować aby niepozwolić wyciągnąc rygla.
Mnie zastanawia fakt że rygiel jednak można siłą wyciągnąć do góry jednak drzwi w moim przypadku nie da się otworzyć.
Niektórzy chwalili się że za pomocą sznurka otworzyli Golfa, jakoś nie wierzę w te opowieści.

tool17 napisał(a):Jak w środę pompka wróci do mnie przeczyszczona to zobaczę czy jest jakaś poprawa i czy będzie ryglować też tył. Może nie rygluje bo zwarcie było (luty trochę skorodowane były)

Masz tu rozpiskę pinów pompki

http://www.golf3.pl/topics28/wtyka-pomp ... vt5264.htm

Wyglada na to że pin 9 i 11 podłączone są do tylnych drzwi i są to czujniki rygla.
Brak lub obecność napięcia (nie wiem co ma być) na nich po zamknięciu może powodować Twój problem.
Gofer
Gaduła

Postprzez tool17 » 26 cze 2013, o 13:40

Gofer napisał(a):(...)Mnie zastanawia fakt że rygiel jednak można siłą wyciągnąć do góry jednak drzwi w moim przypadku nie da się otworzyć.
Niektórzy chwalili się że za pomocą sznurka otworzyli Golfa, jakoś nie wierzę w te opowieści.(...)

Właśnie zastanawiało mnie czy można siłowo przezwyciężyć pracę pompki, ale nie próbowałem tego na swoim aucie bo nie chciałem se nic uszkodzić tylko dla samego sprawdzenia. Dzięki za schemat. Niedługo pojadę po tę pompkę i zobaczę czy będzie ryglowanie na tył tez działać.

[ Dodano: 2013-06-26, 13:25 ]
Odebrałem pompkę i niestety tylne podwójne ryglowanie wciąż nie działa. Myślę że czujniki położenia rygielka w tylnych drzwiach padły albo sygnał do pompki nie dochodzi. Wiadomo, gdzie tych czujników szukać i gdzie je kupić?
tool17
Czytacz

Postprzez deusiwo » 26 cze 2013, o 14:29

tool17 napisał(a):Odebrałem pompkę i niestety tylne podwójne ryglowanie wciąż nie działa. Myślę że czujniki położenia rygielka w tylnych drzwiach padły albo sygnał do pompki nie dochodzi
mi tyłu też nie zasysa więc może to jakaś inna przyczyna?
deusiwo
Members

Postprzez tool17 » 26 cze 2013, o 20:23

znaczy jak pociągne z przodu to tył też mi zasysa i trzyma blokadę w całym aucie.
tool17
Czytacz

Postprzez deusiwo » 26 cze 2013, o 22:10

No wiem, i ja też tak mam ale jak pociągne z tyłu to już go nie zasysa :)
deusiwo
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze