probelm z otwarciem bagażnika

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez ramniam » 20 sty 2010, o 20:57

Witam. Mam taki problem - gdy temperatura spada poniżej zera centralka nie otwiera mi bagażnika, gdy temperatura jest na plusie wszystko działa. Na początku myślałem że może klapa przymarza, ale okazało się że nie. Bagażnika nie otworze kluczykiem, bo jest inna wkładka w bagażniku. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny (szczególnie że wszystkie drzwi otwierają się normalnie), może wystarczy psiknąć smarem któreś z miejsc?
ramniam
Berbeć

Postprzez prezesik » 20 sty 2010, o 21:13

zamek tylnej klapy narażony jest na duże ilości wilgoci ze spryskiwacza no i z tego, że cały czas brudzi się tylna szyba, wtedy podczas deszczu na tylną klapę leci sporo wody - zawiewa spod spodu auta.
Najlepszym sposobem na pozbycie się problemu będzie rozkręcenie całego mechanizmu, wyczyszczenie , nasmarowanie i złożenie spowrotem.
Jak chcesz się dostać do zamka od środka proponuję podnieść klapę, nam gdzie masz "rączkę" do opuszczania klapy jest wkręt, wykręcasz go, potem całą plastikową osłonkę podważasz jakimś śrubokrętem lub mocniej szarpniesz łapiąc za rączkę, cały platik powinien wyjść, trzyma się na zatrzaskach. Wtedy będziesz widział jak to wszystko.
prezesik
Members

Postprzez marcin291986 » 20 sty 2010, o 21:19

sproboj WD-40 (lub czegos na bazie silikonu co wypiera wode i smaruje) prysnac w zamek i nie zaluj tego i zadziala mi pomoglo i teraz glanc,mi jeszcze zostaly zamarzniete drzwi prawe i tez tak zrobie ale musza odmarznac :-D :-D
marcin291986
Czytacz

Postprzez DJM » 20 sty 2010, o 21:23

Dokładnie, w moim zamki nie były używane około 8 lat i nie chciały się ruszać (poprzednik stwierdził, że skoro pilot cały czas działał, to po co miał korzystać z kluczyka), potraktowałem WD-40 i teraz znów działają idealnie, tak jak powinny.
DJM
Czytacz

Postprzez ramniam » 21 sty 2010, o 15:55

prezesso napisał(a):zamek tylnej klapy narażony jest na duże ilości wilgoci ze spryskiwacza no i z tego, że cały czas brudzi się tylna szyba, wtedy podczas deszczu na tylną klapę leci sporo wody - zawiewa spod spodu auta.
Najlepszym sposobem na pozbycie się problemu będzie rozkręcenie całego mechanizmu, wyczyszczenie , nasmarowanie i złożenie spowrotem.
Jak chcesz się dostać do zamka od środka proponuję podnieść klapę, nam gdzie masz "rączkę" do opuszczania klapy jest wkręt, wykręcasz go, potem całą plastikową osłonkę podważasz jakimś śrubokrętem lub mocniej szarpniesz łapiąc za rączkę, cały platik powinien wyjść, trzyma się na zatrzaskach. Wtedy będziesz widział jak to wszystko.

Pryskałem wcześniej cały zamek WD-40, ale tylko elementy widoczne na zewnątrz, jak od srodka popryskam to powinno coś pomoc? Jak auto jest otwarte to przycisk od bagażnika jest 'miękki' jak podczas zamknięcia. Zamek wogóle nie reaguje na otwarcie centralki...
ramniam
Berbeć

Postprzez marcin291986 » 24 sty 2010, o 13:12

tak spryskaj od srodka ile sie da i poruszaj czym sie da i bedzie dzialalo :-Da zamek jest miekki bo pewnie zastal sie i nie odbija, jestem tego pewien na 99,8%
marcin291986
Czytacz

Postprzez ramniam » 26 sty 2010, o 20:46

Dzięki wszystkim za pomoc. Spryskanie WD-40 nie nie dało. Dopiero jak użyłem smaru grafitowego do smarowania łańcuchów w sprayu wtedy pomogło. Spryskałem zamek i to bardzo solidnie :-D po widocznych elementach i środek przez mały otworek który widać po otwarciu klapy zaraz pod zamkiem. No i nie musiałem nic rozbierać żeby dostać się do środka. Teraz klapa otwiera się nawet przy -20 stopniach.
ramniam
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze