Problem z elektryczna szyba,pomóżcie nowemu!

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez greg2525 » 7 sty 2013, o 20:15

Witam
Kupilem niedawno golfika,ale nie otwiera sie szyba elek. od strony kierowcy z przodu.Jak naciskam przycisk to slychac jakies pykanie w silniczku i nic sie nie dzieje.Rozebralem dzrzwi ale nieda sie wyjac mechanizmu bo szyba jest w gorze.Linki wygladaja na cale.Czy to awaria elek. czy mechaniczna i jak teraz wyjac ten caly mechanizm?
Z gory dziekuje za porady
Pozd.

[ Dodano: 2013-01-08, 20:14 ]
greg2525 napisał(a):Witam
Kupilem niedawno golfika,ale nie otwiera sie szyba elek. od strony kierowcy z przodu.Jak naciskam przycisk to slychac jakies pykanie w silniczku i nic sie nie dzieje.Rozebralem dzrzwi ale nieda sie wyjac mechanizmu bo szyba jest w gorze.Linki wygladaja na cale.Czy to awaria elek. czy mechaniczna i jak teraz wyjac ten caly mechanizm?
Z gory dziekuje za porady
Pozd.

Jak wyjac ten mechanizm jezeli nie mozna opuscis szyby?
greg2525
Berbeć

Postprzez k0nr4d » 11 sty 2013, o 15:25

Zapewne awaria zabezpieczenia w module komfortu, odcina napięcie, bo myśli, że coś blokuje szybę. Ewentualnie sprawdź kable w przelotce gumowej, bo tam może coś nie praży. Jak szyba jest w górze to nie widać przez któryś otwór śrub do okręcenia szyby?
k0nr4d
Gaduła

Postprzez greg2525 » 11 sty 2013, o 19:01

k0nr4d napisał(a):Zapewne awaria zabezpieczenia w module komfortu, odcina napięcie, bo myśli, że coś blokuje szybę. Ewentualnie sprawdź kable w przelotce gumowej, bo tam może coś nie praży. Jak szyba jest w górze to nie widać przez któryś otwór śrub do okręcenia szyby?

Srub nie widac,musze sprawdzic te kabelki,masz moze schemat podlaczenia tych kabli.Chodzi mi o jakas rozpiske z kolorami kabli i za co ktory odpowiedzialny.
Pozd.
greg2525
Berbeć

Postprzez k0nr4d » 12 sty 2013, o 17:22

Gdzieś w internecie jest, ja niestety nie posiadam, ale kiedyś szukałem na własne potrzeby i znalazłem.
k0nr4d
Gaduła

Postprzez trollu » 13 sty 2013, o 02:29

w kablach raczej nie szukałbym przyczyny skoro silniczek się odzywa. Być może coś go blokuje, coś się zmieliło albo w samym silniczku jest problem, szczotki czy coś
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
trollu
VIP

Rocznik: 0
Silnik: byl ADY jest M52TUB28
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: kombi

Postprzez strzeliniasty » 13 sty 2013, o 11:30

mam to samo, u mnie okazalo sie ze ledno mocowanie linki przy silniczku (plastikowy kolnierzyk w ktorym jest prezynka) poprostu sie rozlecial przez co sprezyna lata jak chce i nie opuszcza mi szyby

poczytaj te tematy

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=160158

a tutaj masz zdjecia srub i opis kabli http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=180982
strzeliniasty
Members

Postprzez greg2525 » 13 sty 2013, o 12:49

strzeliniasty napisał(a):mam to samo, u mnie okazalo sie ze ledno mocowanie linki przy silniczku (plastikowy kolnierzyk w ktorym jest prezynka) poprostu sie rozlecial przez co sprezyna lata jak chce i nie opuszcza mi szyby

poczytaj te tematy

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=160158

a tutaj masz zdjecia srub i opis kabli http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=180982

ale tez ci tak cos cyka przy naciskaniu przycisku opuszczania i podnoszenia szyby?
Jak ten problem rozwiazales?
greg2525
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 13 sty 2013, o 13:18

cyka i planuje wymienic mechanizm bo poki co odlaczylem silniczek by z przyzwyaczajenia jej nie opuszczac :)
strzeliniasty
Members

Postprzez greg2525 » 22 sty 2013, o 23:36

Problem rozwiazany,przerwany byl jeden kabelek w wiazce wchodzacej do slupka :-)
greg2525
Berbeć

Postprzez kepa4 » 23 sty 2013, o 00:34

Ja podepnę się do tematu, bo mam podobny problem.
Też przednia szyba kierowcy, z tą różnicą, że silniczek słychać, nawet działa.. ale szyba opuszcza się jakieś 5cm i koniec..
Coś może blokować szybę, czy może coś z silniczkiem się dziać

Ogólnie chciałem poczekać z tym do wiosny, albo chociaż do momentu, w którym będzie trochę cieplej, żeby samemu spróbować to rozgryźć, ale jednak jest to męczące, szczególnie przy zatrzymywaniu się na bramkach na autostradzie.. :P

Co o tym sądzicie?
kepa4
Berbeć

Postprzez pablomed » 23 sty 2013, o 18:36

opisz dokładnie: idzie po 5 cm za każdym naciśnięciem guzika czy w ogóle niżej nie zjedzie. W pierwszym przypadku szukaj w moich postach o czujniczku halla w module silnika tej szyby, w drugim masz zwikłaną linkę czyli do wymiany cały mechanizm prócz silniczka który przekładasz do nowego
pablomed
Members

Postprzez kepa4 » 24 sty 2013, o 15:59

Szyba opuszcza się 5cm w dół, po następnym naciśnięciu guzika już się nie rusza.
Czyli to może być ta zwikłana linka?
Mówisz, że cały mechanizm, poza silnikiem, a czy nie dałoby się założyć nowej linki tylko?

Jestem zielony w tym temacie, dlatego też moje pytania mogą być dla Was śmieszne ;)
kepa4
Berbeć

Następna strona

- - - Moim zdaniem przeprowadzki można zorganizować tanio lecz trzeba do tego podejść z głową, co opisano na stronie

Powrót do Wnętrze