problem z elektrycznymi szybami

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez jaro3220 » 9 cze 2012, o 16:25

Witam
Mam problem z przednią lewą szybą w Golfie. Opada w dół bez problemu, ale w górę robi to z oporem i z charakterystycznym hałasem, często zacina się przy dole i się zatrzymuje, wtedy musze ciągnąć. Ale nie o to chodzi. Rozkręciłem drzwi, opuściłem szybę w dół i zobaczyłem, że linka lewej prowadnicy jest poluzowana. Naprężyłem ją ręką i gdy podnosiłem szybę, ona wypadła z górnej lewej roli (na tej poluzowanej prowadnicy). Opuściłem w dół szybę (ręcznie), a przycisk wypuścił linkę, ale nie aż tak długą , żeby ją tam z powrotem nałożyć. Macie jakieś porady, żeby ją poluzować i jeszcze raz nałożyć. Co rozwiąże problem tego zacinania się. PS: czy można wyciągnąć z drzwi tą klamkę do otwierania?
jaro3220
Berbeć

Postprzez czarus21 » 9 cze 2012, o 19:55

wyjmij cały mechanizm i zobaczysz co blokuje ja tak zrobiłem nic skomplikowanego trochę się bawiłem z ta linka ale zrobiłem
czarus21
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 9 cze 2012, o 21:14

jaro3220, taki problem oznacza na 99 procent że linka jest gdzieś zwikłana i potargana, i zakładanie na nowo tej linki nie pomoże bo zaraz znowu spadnie. Kup za 8 dych na allegro cały mechanizm bez silnika przełóż silniczek ze starego i masz z tym spokój
pablomed
Members

Postprzez szatanek666 » 10 cze 2012, o 11:01

linka musi byc postrzepiona i dlatego tak sie dzieje lepiej od razu kup mechanizm mialem ten sam problem
szatanek666
Berbeć

Postprzez jaro3220 » 12 cze 2012, o 15:39

więc tak, zdemontowałem mechanizm i okazało się, że na górnej lewej rolce pękła żółta część regulacyjna na pół, jedna część (ta gdzie się trzymała uchwytu) wypadła i znalazła się między rolką a uchwytem, a druga "zwinęła" pancerz. Rolka natomiast była lekko uszkodzona, tzn. jakby była nacięta nożem. Nie wiem, co tam musiało się dziać, ale nałożyłem tą linkę, choć była nieźle napięta i tą pozostałość z części regulacyjnej i o dziwo na razie działa i to elegancko. Zobaczymy, co będzie.
jaro3220
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze