Problem z przeciekającym szyberdachem

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez mortens » 27 cze 2009, o 12:09

Witam
Mam problem z przeciekającym szyberdachem. Otoż mam obecnie rozkręconą całą podsufitowke aby przeczyscić wszystkie rynienki co odprowadzają wode.
Wszystkie już przeczyściłem ale problem mam ten sam :/ Uszczelka chyba w golfie przy szyberdachu nie odpowiada konkretnie za trzymanie wody :/
Mógłby mi ktos pomoc co moze być nie tak ?
mortens
Berbeć

Postprzez Bradley » 27 cze 2009, o 12:15

Rynienki to polowa sukcesu. Musisz przeczyscic odplywy, czyli te wezyki, ktore podlaczasz do stelazu szyberdachu z rynienkami. Uszczelka wokol szyby nigdy w 100% nie bedzie szczelna. Gdyby byla szczelna to po co te rynienki i odplywy?
Moge lac z wiadra na szybe i wszystko ladnie odplynie.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Bradley
Fanatyk

Postprzez mortens » 27 cze 2009, o 12:56

Wezyki tez mam przeczyszczone :/ po mocniejszym deszczu lub myciu auta to woda gromadzi sie w tej "osłonię zasuwanej od szyberdachu" i przy skrecaniu autem wylewa sie po bokach :/
mortens
Berbeć

Postprzez swatu » 27 cze 2009, o 13:20

sprawdz czy prowadnice równo sie zasuwaja .jedna moze idzie wolniej i szyber sie domyka ale zostaje szpara i stad woda w tej osłonie .
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Bradley » 28 cze 2009, o 11:23

mortens,
mortens napisał(a):o mocniejszym deszczu lub myciu auta to woda gromadzi sie w tej "osłonię zasuwanej od szyberdachu"

Chodzi o ta zasuwana oslone z dolu przypominajaca tapicerke czy taka druga ktora chowa sie glebiej?
IMO nie ma bata zeby przy droznych wezykach i uszczelkach polaczeniowych wezyki ze stelazem zeby cos sie lalo. Wiadro moge wlac za uszczelke i wszystko poleci do wezow. Tak to jest skonstruowane ze za uszczelka jest odrazu ta szeroka rynna. Moze sprawdz jeszcze polozenie szybera, powinien byc lekko pochylony do tylu (stelaz) zeby grawitacyjnie woda sie zlala a nie stala w jednym miejscu.
Bradley
Fanatyk

Postprzez mortens » 28 cze 2009, o 14:54

Zauważyłem że woda cieknie z pod uszczelki tej od szyberdach od srodka dachu ta na całej długości. Bo prowadnice sa po bokach i tam jest ok ale te na wzdłuż nie maja nic i tam Cieknie :/
mortens
Berbeć

Postprzez Bradley » 28 cze 2009, o 18:07

Mi tez tam cieknie bo uszczelka szyberdachu nie jest szczelna w 100%. Wyciekow na podsufitke brak.
Bradley
Fanatyk

Postprzez Adam20 » 28 cze 2009, o 19:29

Problem polega na tym że rynny odpływowe są po bokach tam gdzie prowadnice i z przodu a z tyłu niema, tam teoretycznie powinna uszczelka trzymać jak nie trzyma to kapie na tą osłonę plastikową którą zasłania się szyber w końcu brakuje w niej miejsca na wodę i przecieka do auta. Po długich próbach uszczelnienia pomógł sylikon, nie da się uchylać szybru ale chociaż nie cieknie do auta. Pozdro
Adam20
Czytacz

Postprzez mortens » 28 cze 2009, o 23:42

Jakiś sposob musi byc. Przecież konstruktorzy mieli na uwadze to że pdczas mycia auta jest wiekszailsoc wody i moze sie ona przedostawać do środka. Więc jakis sposób ( naprawa) musi byc :(
mortens
Berbeć

Postprzez misiek182 » 6 wrz 2009, o 17:21

ja miałem kolego ten sam problem. rozwiazanie okazało sie banalne-poprostu miałem za krótką uszczelke wokół szyberdachu... ktos przede mna musial cos kombinowac i wykombinował...wystarczyło ze w tą dziurke około 3mm troche silikonu wcisnąłem i narazie jest gitara
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
misiek182
Berbeć

- - - Kabiny HPL

Powrót do Wnętrze