Problem z szyberdach

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Problem z szyberdach

Postprzez Pazio » 27 sie 2012, o 13:11

Witam,
Nie byłem pewien w którym temacie mam to wstawić ale chyba ten będzie odpowiedni.
Mam golfa 3 '92 z szybką w dachu. Kupiony był ostatnio i poprzedni właściciel oznajmił mi, że szyber nie działa. Oczywiście, jak to ja, muszę wszystko wymacać :lol: . Jest to elektrycznie otwierany szyber z czego silnik nie działa ( prawdopodobnie spalony, zalany. Ogólnie zepsuty ) otworzyłem go ręcznie. Pod podsufitką był klucz ampulowy, którym ręcznie można otworzyć/zamknąć szyber ale to już wszyscy pewnie wiedzą :-P . Moje pytanie jest takie: gdzie mogę kupić oryginał/zamiennik do tego modelu lub jak mogę go naprawić? dodam że teraz nie mogę go zamknąć bo jedna szyna jest uszkodzona i przy otwieraniu/zamykaniu muszę jedną zapadkę/zacisk dopychać palcem a i tak nie leży jak powinien. Może macie jakieś sugestie jak rozwiązać ten problem, nie koniecznie musi być elektryczny. Może być manualny. Podobno w tych modelach szyber był wadą i utrapieniem :-D . Czekam na sugestie i pozdrawiam forumowiczów.

P.S. Dodam, że poprzedni właściciel rozwiązał problem dociskając szyber i oblepiając go naokoło z zewnątrz i wewnątrz silikonem. Choć mając szyber, wolałbym móc go używać :-)
Milczenie jest srebrem, a milczenie owiec :)
Pazio
Berbeć

Problem z szyberdach

Postprzez danny.tcz » 27 sie 2012, o 13:50

szyber pasuje od polo n6 passat b4 sharan ford galaxy :) gdzies temat byl na forum poruszany jakie szyberdachy pasuja
ps mi tez prowadnica nie dziala prawidlowo tez nie lezy rowno a pomimo tego i tak nie cieknie nic do srodka bez dodatkowego uszczelnienia
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
danny.tcz
Gaduła

Postprzez Opik » 27 sie 2012, o 14:12

szyber nie jest idealnie szczelny, dlatego są rynienki i kanały odpływowe w słupkach
Silniczek wymontuj i sprawdź miernikiem, nie podpowiem Ci jak dokładnie bo sam nie wiem ale elektryk bez problemu to zrobi. Bo równie dobrze wcale nie silniczek jest spalony tylko np przełącznik albo kabelek gdzieś po drodze
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pazio » 27 sie 2012, o 22:51

Witam,
Dzięki za sugestie :-)
Co do pasujących poszukam na forum tego tematu i się zagłębie. Natomiast jeśli chodzi o te szyny to coś jest z nimi nie tak bo szybka nie leży równo z płaszczyzną dachu ( w sensie lewy przód odstaje, a prawy tył jest pod dachem ). Jakby był skoszony czy coś. Jak nie będzie się dało naprawić to po prostu wymienię prowadnicę/część mechanizmu. Co do silnika, po odpowiedzi przypomniało mi się, że poprzednik mówił o spalonym radiu. Prawdopodobnie problem z instalacją. Więc będę musiał sprawdzić elektrykę bo zwarcie mogło spowodować brak zasilania silnika. Dzięki za odpowiedzi i zabiorę się za to w wolnej chwili.
Pozdrawiam ;-)
Milczenie jest srebrem, a milczenie owiec :)
Pazio
Berbeć

Postprzez greg001 » 27 sie 2012, o 23:42

ja bym na twoim miejscu nie bawił się z wymianą poszczególnych części tylko za 150 kupił szyber i wymienił
greg001
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - - modnyblog.pl

Powrót do Wnętrze