Problem z zamknięciem szyby

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez ramniam » 16 sty 2010, o 20:41

Witam
Wczoraj podczas jazdy zauważyłem że szyba z tyłu lekko się otworzyła. Jak wcisnąłem przycisk żeby się zamknęła nic to nie dało. A jak chciałem zjechać nią na dół, to zjechała, a w sumie spadła.
Ściągnąłem boczek no i próbowałem znaleźć usterkę. Naprawić tego mi się nie udało. A objawy są takie, że słychać silniczek podnośnika szyb, wygląda jakby elektryka była w porządku, tylko coś stało się z samym mechanizmem. jeżeli wciskam zamykanie szyby to nic się nie dzieje (póki co złapałem ją od spodu i podniosłem do góry, unieruchamiając taśmą :-/ ). Natomiast jak wcisnę otwieranie szyby to ciągnie ją w dół.
Może ktoś wie co się stało i jak to naprawić?
Dodam że w dole znalazłem jakiś biały plastik 4,5x1,5 cm....
ramniam
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 16 sty 2010, o 21:06

Problem może tkwić w uszkodzonym czujniku halla co jest w elektronice i to on decyduje o odłączeniu prądu od silniczka co sie nie spalił

ewentualnie (też dość częsty przypadek) na osi silniczka jest pierścień on czasami się przesunie i nie podaje impulsów na czujnik

na 4um to gdzieś było ale nie potrafię znaleźć
marcinkoz2910
Members

Postprzez ramniam » 16 sty 2010, o 21:11

marcinkoz2910 napisał(a):Problem może tkwić w uszkodzonym czujniku halla co jest w elektronice i to on decyduje o odłączeniu prądu od silniczka co sie nie spalił

ewentualnie (też dość częsty przypadek) na osi silniczka jest pierścień on czasami się przesunie i nie podaje impulsów na czujnik

na 4um to gdzieś było ale nie potrafię znaleźć

Z elektroniką chyba wszystko jest ok, bo słychać silniczek gdy wcisnę zamykanie/otwieranie szyby. Problem będzie chyba w samym mechanizmie, ale nie wiem jak za to się zabrać.
ramniam
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 17 sty 2010, o 01:34

jeśli słychac ze siliniczek pracuje to elektronika moze byc OK ale nie można wykluczyc tego czujnika w mechanizmie

ja obstawiam uszkodzenie tegoż czujnika
marcinkoz2910
Members

Postprzez pablomed » 17 sty 2010, o 12:06

ramniam, jeśli szyba jaki pisze "spadła" i mogłeś ją ręcznie podnieść do góry to masz uszkodzoną linkę, mechanizm do wymiany (ok. 8 dych za podróbe do której przekladasz silnik z modułem , a dla złotej rączki do samodzielnej reanimacji. Potrzebny zestawik małych torxów do rozebrania silnika, 3 m linki z żeleźniaka, wiertło średnicy linki do zrobienia zakończeń z kawałków metalowego pręta, parę piw i ze 3 godzinki na pierwszy raz.

Trzeba też sprawdzić samo mocowanie linki do uchwytu szyby - mogło wypaść sa tam plastykowe elementy w tym uchwycie, zobaczysz łatwo ale trzeba cały mechanizm wyjąć

[ Dodano: 2010-01-17, 11:10 ]
marcinkoz2910, objawem uszkodzenie czujniczka halla przy silnku jest skokowe otwieranie/zamykanie się szyby po ok 5 cm za każdym naciśnięciem przycisku
pablomed
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 17 sty 2010, o 20:51

pablomed, kiedys u kumpla naprawiałem szybki i nie działały mu i usterka tkwiła w obsuniętych tych pierścionkach na osi silnika

ale może to nie miec nic wspólnego
marcinkoz2910
Members

Postprzez pablomed » 18 sty 2010, o 00:17

rozumiem, tylko z postu autora zrozumiałem że szybę swobodnie podniósł ręką, a to nie jest możliwe bez zerwania linki, chyba że odkręcił szybę z uchwytu.
pablomed
Members

Postprzez ramniam » 18 sty 2010, o 20:08

pablomed napisał(a):rozumiem, tylko z postu autora zrozumiałem że szybę swobodnie podniósł ręką, a to nie jest możliwe bez zerwania linki, chyba że odkręcił szybę z uchwytu.

Szybę bez odkręcania swobodnie podnoszę do góry, jak pogoda trochę się polepszy, to wykręcę cały mechanizm i dam znać co to było.
ramniam
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 18 sty 2010, o 23:21

pablomed, to wiemy wszystko

tak jak pisałeś będzie mechanizm uszkodzony
marcinkoz2910
Members

Postprzez ramniam » 21 sty 2010, o 17:48

Nie dawała mi ta szyby spokoju, więc wziąłem się dzisiaj za rozkręcanie. Okazało się że mechanizm jest w porządku linki też, pękł natomiast plastik w uchwycie szyby, w miejscu gdzie zamocowany jest do linki. Widać to na załączonych zdjęciach:
Obrazek
A tutaj zdjęcie z drugiej strony:
Obrazek
Najlepiej chyba będzie kupić taki uchwyt, jeżeli idzie dostać (ewentulanie w granicach 40 zł widziałem na allegro używane całe mechanizmy), lub dorobić jakoś ten element (to już chyba wiąże się z wyciągnięciem całego mechanizmu podnośnika szyb?) i potrzebowałbym zdjęcie jak normalnie w tym miejscu wygląda ten plastik:)

[ Dodano: 2010-01-26, 19:49 ]
Problem zażegnany, Wykręciłem cały mechanizm, przyspawałem kawałek blaszki do uchwytu, tak żeby kostka na lince na której trzyma się uchwyt nie spadła, przy okazji wszystko wyczyściłem i nasmarowałem. Teraz szybka chodzi jak nowa :-)
ramniam
Berbeć

- - -

Powrót do Wnętrze