Przerobienie seryjnych siedzeń na bardzo miękkie i komfortow

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez Krystian1986x » 28 gru 2012, o 18:55

Orientujecie sie ile by kosztowalo przerobienie siedzien aby wygladaly lub byly chociaz wygodne jak w volvie 740 badz citroenie xm? ile taka usluga by kosztowala u tapicera? mysle ze byloby to chyba na zasadzie dolozenia gabki i materialu na siedzenia aby ja jakoas ogarnac? ( tylko bez dennych odpowiedzi typu a po co , kup se citroena itp)
Pozdrawiam.
Krystian1986x
Czytacz

Postprzez Opik » 28 gru 2012, o 19:02

widzę kolega zakochany w Cytrynie, ja mam tylko pytanie - po co kupowałeś Golfa, który jest z natury sztywnym samochodem, jak tak bardzo pragniesz pontonu?

Tapicer się nie będzie raczej bawił z czymś takim, bo zmiana kształtu fotela nie działa na zasadzie "a tu sobie pierdzielnę gąbeczkę", potrzebny jest cały stelaż odpowiedni.

Chcesz to sobie po prostu kup fotele z pontonu, daj komuś do przespawania szyny i po problemie
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Krystian1986x » 28 gru 2012, o 19:07

Prosilem aby nie bylo odpowiedzi typu ,, po co'' bo one nic nie wnosza, golfa kupilem kiedys, malo pali, jest bezawaryjny, nie mam nic mu kompletnie do zarzucenia procz komfortu jazdy ktory zapewne jakby porownac do jakies hondy crx to w moim byloby jak w limuzynie.
Kazdy uslugodawca zrobi to co wymagasz za odpowiednia cene wiec odpowedzi w stylu ,,niemozliwe'' raczej nie powinno byc tu na forum.
Jesli wstawie fotele od np volva 740 ktore jest 4 drzwiowe do golfa 3 drzwiowego to te siedzenia nie beda sie otwieraly dla pasazerow na tyl, no chyba ze jest mozliwa taka przerobka to bym pomyslal nad tym wtedy. Niewiadomo tez jakby rozmiarem pasowały.
Krystian1986x
Czytacz

Postprzez Opik » 28 gru 2012, o 19:17

"nie wiadomo jakby z rozmiarem pasowały" - ale już obłożone dookoła watą siedzenia z Golfa będą się mieściły, tak?

sam sobie zadajesz pytanie i sam po części na nie odpowiadasz. Skoro każdy to zrobi, to dzwoń do tych ludzi a nie się pytasz na forum gdzie nikt nigdy takiej przeróbki nie stosował bo jest bezsensowna dla 99,99% ludzi. Dzwoń albo jeździj po tapicerach, mów co chcesz zrobić i żeby wycenili ten pomysł, będziesz wiedział. Samo obszycie jednego fotela bez materiału to koszt 100-200zł, tyle że to jest gotowa forma identyczna z oryginałem. Jak chcesz wszystko owalić gąbką to pewnie wezmą więcej bo będą musieli szyć pod wymiar wszystko.

Jak już sam sobie napisałeś - wszystko da się zrobić, więc przeróbka statycznych foteli na uchylane też jest możliwa ;) Tyle że bezsensowna bo trzeba będzie kombinować i robić od nowa pół fotela, a nie sądzę żeby komuś w zakładzie chciało się to robić.

Poszukaj sobie foteli od 3d francuza, Meganka, Clio, Peugeot 206 np, tam masz uchylane i pontoniaste
Opik
Members

Postprzez Krystian1986x » 28 gru 2012, o 19:28

Więc odpowiadam na Twoj dosc niewiedziec czemu ironiczny post:

nie wiadomo jakby z rozmiarem pasowały" - ale już obłożone dookoła watą siedzenia z Golfa będą się mieściły, tak?

- Wate mozna zalozyc na wyskokosc a nie szerokosc ( siedzenie bedzie wyzsze)

Skoro każdy to zrobi, to dzwoń do tych ludzi a nie się pytasz na forum

- na forum mogliby powiedziec ktorzy ludzie sie tym dokladnie zajmuja

na forum gdzie nikt nigdy takiej przeróbki nie stosował bo jest bezsensowna dla 99,99% ludzi.

- 99%? skad te dane? mysle ze wielu chcialoby miec wygodny samochod ktorym okazal by sie bardzo ekonomiczny i bezawaryjny golf 3, bardziej kompletnym bezsensem jest dla mnie utwardzanie podloza, potem wsiada sie w taki utwardzony samcochod i rzyga zapewne co 5 metrow od czucia kazdego dolu na ulicy bezposrednio na sobie.
Krystian1986x
Czytacz

Postprzez Golf Maniak » 28 gru 2012, o 19:35

Krystian1986x napisał(a):Więc odpowiadam na Twoj dosc niewiedziec czemu ironiczny post:

Skoro każdy to zrobi, to dzwoń do tych ludzi a nie się pytasz na forum

- na forum mogliby powiedziec ktorzy ludzie sie tym dokladnie zajmuja

Zatem zadaj to pytanie na jakimś forum krawieckim tapicerskim a nie typowo motoryzacyjnym :!:
Golf Maniak
Members

Rocznik: 1997
Silnik: 1595 AFT
Paliwo: PB

Postprzez Opik » 28 gru 2012, o 19:36

Skąd te dane? Stąd że nikt się nigdy nie skarżył że mu za twardo, ba! Zobacz ile ludzi zakłada tutaj gwinty albo sportowe sprężyny żeby było sztywniej, stabilniej i pewniej. I uwierz - jakoś nikt nie rzyga, prędzej się porzygają od pontonu, gdzie każda nierówność powoduje pięć fal. I nikt by nie chciał Recaro, które są jeszcze twardsze niż ori półkubełki GTI, o kanapach z podstawowych wersji nie wspominając.
Którzy ludzie się tym dokładnie zajmują - już Ci napisałem - tapicer. Kto ma się zajmować obszywaniem foteli, chirurg czy spawacz wydechów?

Znajdź tapicerów w swojej okolicy, zadzwoń, powiedz o co chodzi i będziesz miał jasną sytuację, ktoś ma to zrobić za Ciebie i wpisać tutaj gdzie, za ile i u kogo?
Opik
Members

Postprzez Paweu » 28 gru 2012, o 19:38

Krystian1986x napisał(a):bardziej kompletnym bezsensem jest dla mnie utwardzanie podloza

No ja tam wolę jeździć po utwardzonych drogach niż po polu... :ok:

Krystian1986x napisał(a):potem wsiada sie w taki utwardzony samcochod i rzyga zapewne co 5 metrow od czucia kazdego dolu na ulicy bezposrednio na sobie.

Jeżdżę tak od marca i jakoś jeszcze nie rzygałem. ;-) Ekhem. Powiem tak.. Ja tam np. czuję się mniej bezpieczne w samochodzie który w każdym zakręcie podpiera się lusterkami.. ale każdy lubi co innego.

To że nie masz miękkich siedzeń w golfie zasługą jest wysiedzianej gąbki w siedzisku.. zapewne kanapę masz wygodniejszą. przynajmniej u mnie tak jest., Kanapa miękka siedzienia twarde... Więc albo rozglądaj się za nową gąbką siedziska lub zastanawiaj się nad swapem foteli z innego modelu... np z golfa mk4/bory
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Opik » 28 gru 2012, o 19:43

Paweu_mk3 napisał(a):zastanawiaj się nad swapem foteli z innego modelu... np z golfa mk4/bory

przecież one są jeszcze twardsze niż podstawowe w Mk III
Opik
Members

Postprzez chomik » 28 gru 2012, o 19:44

Opik ... Ogarnij sie .... Każdy temat w którym bierzesz udział to 20 stron polemizacji , rozmów na temat .. dlaczego , poco itd ... Załóż sobie wątek
"Życie OPIKA , i tam pisz..... " A jak nie masz nic ważnego wnoszącego do tematu , to poco piszesz ....
Odpowiedzi tego typu nic nie pomagają ....

Opik napisał(a):Skoro każdy to zrobi, to dzwoń do tych ludzi a nie się pytasz na forum gdzie nikt nigdy takiej przeróbki nie stosował bo jest bezsensowna dla 99,99% ludzi.

Widocznie jestem 0,001% ponieważ sporo moich znajomych wykonuje takie przeróbki .....

Znam człowieka który poprostu do foteli gti recaro obszył je na nowo , włożył nowe wkłądki gąbkowe , wygląda jak ori a strasznie jest wygodny i miekki . Jednak po tylu latach gąbki siadaja. A kręgosłup dostaje ...

Pomyśl o wsadzeniu siedzeń z Golfa mk3 skórzanych recaro któe wygladają tak :
Obrazek

albo siedzenia od mk4 , wystarczy zmienić szyny i pokominowac ze składaniem ( tak wygląda przeróbka foteli z innego forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141784 ):

Obrazek
Obrazek

Kolego Krystian1986x napisz jeszcze jakie posiadasz teraz fotele , być może posiadasz najzwyklejsze fotele z Clki które są mega nie wygodne i jeździ sie na nich jak na taczce ;)
Ostatnio edytowano 28 gru 2012, o 19:51 przez chomik, łącznie edytowano 2 razy
chomik
Fanatyk

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB

Postprzez Paweu » 28 gru 2012, o 19:47

Opik napisał(a):Paweu_mk3 napisał/a:
zastanawiaj się nad swapem foteli z innego modelu... np z golfa mk4/bory

przecież one są jeszcze twardsze niż podstawowe w Mk III

No nie wydaje mi się... :-)
Paweu
Members

Rocznik: 1111
Silnik: 0.8
Paliwo: CNG
Nadwozie: cabrio

Postprzez Krystian1986x » 28 gru 2012, o 19:53

od kiedy w pontonie idzie sie porzygac..widac ze nigdy nie miales doczynienia z hydraulicznym zawieszeiem..nie czuc zadnego dolka..kompletnie nic..wiec nie pisz bajek i nie wporwadzaj ludzi w obled ze cytryna boja sie 5 razy..bo to kompletne klamstwo..to ejst tylko glupie parodiowanie ze buja sie na zakretach itd, jechalem bx po zkaretach i jakos sie a ni nie bujalem ani nie wypadalem z zakretow..czulem jedno, wysoki komfort..a nie kazda nierownosc..wiec nie pisz bajek... forum

co do siedzien z przodu to nie jest kwesta ich wysiedzenia tylko z tylu masz gable w golfie a z przodu mate i cos ala gabka oparta na drutach..ciezko mi to wytlumaczyc, ale rozbieralem i wiem co i jak.
Krystian1986x
Czytacz

Następna strona

- - - Wybierz materac dla siebie! Wykorzystaj sklep internetowy e-tecomat.pl do wyboru wygodnego materaca!

Powrót do Wnętrze