Gdybym miał bliżej to bym ci sam to zrobił hehe
Jeśli chodzi o koszta to powiem ci tak:
- potrzeba jakieś 3 puszki kleju w spraju (jeden około 20-25 zł) mi udało się ogarnąć 2 butlami (mam szyberdach)
http://www.ekwasek.pl/index.php?product ... rod_id=114
- klej butaprem 5,50 zł
- materiału potrzeba około 210 - 120 cm (na spokojnie) przeciętnie metr kosztuje zwykłego materiału 10-15 zł
jeśli chciałbyś polarek niebieski jak u mnie mam zrobione to za metr 25 zł
czyli wyszło mnie jakieś 50 zł
Cały koszt to około 100 zł
- ściągnąć stary materiał z podsufitki (bo ja musiałem poprawiać bo się stary odklejał...), boki podsufitki są zgrzane więc łatwiej nożykiem jest ściągnąć ten kawałek a potem już ciągniesz i lekko idzie...
- kładziesz nowy materiał na tapicerkę i dopasowujesz na sucho
- bierzesz obciążenia jakieś i tak by doformować do kształtu by łatwiej było (możesz pomóc sobie kramelkami od prania, im więcej tym lepiej)
- klej nakładasz najlepiej kawałkami (np po pół metra długości materiału), gruba warstwa odczekać 2 minuty
- kładziesz na to materiał, profilujesz paluchami kładziesz obciążenie na materiał i zostawiasz...
- tak robisz wszędzie, obciążenie na nierówności i by się dokleiło dobrze...
- oczywiście po bokach możesz sobie kramelki powsuwać by sie nie odklejało itp...
Po tym wszystkim jak masz obciążone w krawędziach itp to zostawiasz aż wyschnie... następnego dnia na spokojnie odwracasz podsufitkę, wycinasz wystające materiały z podsufitki tak by zostawić po 2-3 cm wystające...
Bierzesz klej butaprem i te pozostałości doklejasz na tą drugą stronę...
Poniżej próbki z działań... a w prezentacji auta końcowy efekt
Uwierz kolego że dasz sobie radę...
Mi zajęło to 2 dni... pierwszy dzień około godziny na wyjęcie jej bo nigdy tego nie robiłem, i jakieś 2 godziny na obklejenie, a następnego dnia pół godziny by wszystko poskręcać....