silniczek szyb

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

silniczek szyb

Postprzez strzeliniasty » 10 lip 2012, o 21:53

siemka

pany mam pilna sprawe

w piatek wyjezdzam na wczasy a dzisiaj pojawil sie problem z szyba w przednich lewych drzwiach (3d)

dzisiaj jechalem otworzylem okno dla przewiewu a pod domem chcac zamknac okno szyba sie zablokowala na wysokosci okolo 5cm od dolu wiec znowu ja opuscilem i znowu do gory i znowu 5cm i stoi wiec zabralem sie za rozbiorke boczku

zdjalem boczek i wypadla taka zielona plastikowa jakby klamerka cos trzymajaca ale nie wiem co.

pozniej wlaczylem guzik do gory i obserwujac prowadnice wszystko jest jak powinno - zadnych luzow czy blokad. zawolalem kuzyna przyjechal by mi pomoc. trzymal guzik do gory a ja rekami szybe podciagalem do gory. w pewnym momencie poczulem opor jakby cos ja blokowalo. jak podciagnalem szybe na prowadnice zarzucilem smar i opuscilem ja na dol zjechala jak ta lala ale do gory podjechala tylko do polowy i znowu w dol i do gory i tutaj zauwazylem ze linka prawa zakonczona przed silniczkiem sprezyna rusza sie na wszystkie strony

ma ktos jakis pomysl co to moze byc lub jak wyjac silniczek?? musze to przed wyjazdem zrobic bo jechac nad morze i nie moc otworzyc szyby to masakra

czerwone kolko - to co wypadlo
zielone - ten element lata nie wiem czy to ma byc jakos zahaczone czy zamontowane moze wypadlo i przez to mam problem

Obrazek
strzeliniasty
Members

silniczek szyb

Postprzez AdiK__ » 10 lip 2012, o 22:03

Czerwone kółko czyli ten plastik wkłada się w odpowiedni otwór w drzwiach i dzięki temu linki przylegają do drzwi zamiast szorować po szybie natomiast zielone to oznaka tego iż owe linki się poplątały, pogięły itp najszybszym rozwiązaniem jest kupno nowego podnośnika. Miałem taką samą sytuacje u siebie i jakiś miesiąc temu robiłem to samo u znajomego w mk3. Krótko - nowy podnośnik załatwi sprawę ;)
AdiK__
Members

Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez strzeliniasty » 10 lip 2012, o 22:04

AdiK__, jak wymontowac silniczek z drzwi jezeli mozesz podrzucic
strzeliniasty
Members

Postprzez AdiK__ » 10 lip 2012, o 22:08

To powinno Ci pomóc ;) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=160158 zjedź niżek i post kolegi carrion jest ładnie opisany z fotoporadą ;)
AdiK__
Members

Postprzez strzeliniasty » 10 lip 2012, o 22:10

AdiK__, super dziekuje

a to wymiana silniczka czy prowadnic wchodzi w gre?
strzeliniasty
Members

Postprzez AdiK__ » 10 lip 2012, o 22:16

Skoro słychać że silniczek pracuje to wystarczy wymiana prowadnic to jakieś pół godziny roboty :) tylko nie kupuj w żadnym wypadku z firmy KRAFT ! Założyłem dla kolegi to lewy padł od razu a prawy po niecałej dobie :hyhy: Kup Hans Pries (Topran) są tanie i dobre ;) Będzie Pan zadowolony :)

Łap numer owego zestawu - HP107 387 w Inter Cars, Inter Team, Autolandzie itp zapewne mają od ręki ;)
AdiK__
Members

Postprzez strzeliniasty » 10 lip 2012, o 23:09

AdiK__, jestes wielki

jutro wybebesze prowadnice zobacze co tam nie gra w razie W mam blisko na szrot gdzie to powinni miec :)

[ Dodano: 2012-07-11, 00:51 ]
AdiK__, a jeszcze pytanko

ten element trzymajacy dwie linki jest wazny?? bo u mnie zadna linka nie jest zerwana moze poprostu ten element co ma je trzymac jak wypadl teraz ktoras linka mi blokuje szybe jak jedzie do gory??

jutro to musze sprawdzic
strzeliniasty
Members

Postprzez killah » 11 lip 2012, o 01:59

strzeliniasty napisał(a):AdiK__, jestes wielki

jutro wybebesze prowadnice zobacze co tam nie gra w razie W mam blisko na szrot gdzie to powinni miec :)

[ Dodano: 2012-07-11, 00:51 ]
AdiK__, a jeszcze pytanko

ten element trzymajacy dwie linki jest wazny?? bo u mnie zadna linka nie jest zerwana moze poprostu ten element co ma je trzymac jak wypadl teraz ktoras linka mi blokuje szybe jak jedzie do gory??

jutro to musze sprawdzic

raczej mało prawdopodobne.
killah

Postprzez AdiK__ » 11 lip 2012, o 07:16

strzeliniasty, najczęściej dzieje się tak poprzez zagięcie się linek i blokowanie ich w tym miejscu - zielone kółko (zdjęcie z neta) Jeśli owa linka się zegnie a u Ciebie tak na pewno sięstało to jak wyżej napisałem :) i nie baw się w zmiany linek itp po prostu kup nowy a popochodzi i masz 2 letnią gwarancję na nowy produkt :)

Obrazek
AdiK__
Members

Postprzez strzeliniasty » 11 lip 2012, o 19:51

dzisiaj obadalem problem

i otoz to ze

w silniczek wchodza dwie linki ze sprezynkami jedna ta "prowadnica" sprezynki jest u mnie polamana i sprezynka lata w czasie opuszczania i podnoszenia i przez to sie blokuje

i pytanie mam

czy owe prowadnice tych sprezynek to element silniczka czy mechanizmu?? nie wiem teraz co mam kupic
strzeliniasty
Members

Postprzez AdiK__ » 11 lip 2012, o 21:10

To elementy mechanizmu silniczek sam w sobie wygląda tak
Obrazek
AdiK__
Members

Postprzez strzeliniasty » 12 lip 2012, o 20:19

AdiK__, dzieki jeszcze raz

czyli mechanizm do wymiany

jako ze w piatek wyjezdzam a sklep nie zdazy mi tego sprowadzic wiec prowizorycznie to jakos ogarnalem za pomoca trytytki :P

szyba jedzie w gore i dol ale nie wiem jak dlugo to pohula haha w razie W jest srubokret i bedzie rozbieranie tapicerki :P

po powrocie wymiana

aha w sklepie za nowke z topranu zawolali 90zl?? dobra cena??
strzeliniasty
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Wnętrze