Skóra do golfa

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Postprzez thomasg » 9 lut 2012, o 19:37

jesli masz kombi to napewno mocowania tylnej kanapy są inne ( szerokość,wysokość), bez przeróbki kanapa nie siądzie , jak masz flexa i spawarkę to robota na 30 minut żeby to przerobić
był MÓJ DRAGOONGREEN jest Borówka VARIANT
thomasg
Gaduła

Postprzez Taksi » 10 lut 2012, o 12:38

thomasg napisał(a):jesli masz kombi to napewno mocowania tylnej kanapy są inne ( szerokość,wysokość), bez przeróbki kanapa nie siądzie , jak masz flexa i spawarkę to robota na 30 minut żeby to przerobić
a czy ma ktos jakies fotki jak przebiega ta operacja ;-)

[ Dodano: 2012-02-10, 12:35 ]
Taksi napisał(a):
thomasg napisał(a):jesli masz kombi to napewno mocowania tylnej kanapy są inne ( szerokość,wysokość), bez przeróbki kanapa nie siądzie , jak masz flexa i spawarkę to robota na 30 minut żeby to przerobić
a czy ma ktoś jakieś fotki jak przebiega ta operacja ;-)
ewentualnie czy nie łatwiej byłoby mi naciągnąć materiał z recaro na tylna kanapę która mam, a mam polkubelki z wersji bon jovi na pierwszy rzut oka obydwie kanapy za wiele się nie różnią ale może jestem w błędzie. Mowa rzecz jasna tylko o tylnej kanapie.
Taksi
Gaduła

Postprzez m_ajor91TDI » 10 lut 2012, o 13:55

Witajcie koledzy. Podłaczę się do tematu iż sam zainwestowałem w skóry do mojego Variancika. I tak : kupiłem skóry z 5 drzwiowego hetchbecka wraz z boczkami i kopertówkami. Fakt z tylna kanapą do kombiaka jest mały problem lecz da sie z tym w miare szybko uporać ;D Nie pasuje idealnie tzn. zaczepy dolne pasują tylko górne nie chcą się zamykac na te zatrzaski , gdzie sie składa wyciągając raczkę oparcie. Lecz tak jak mówię jest to do zrobienia i myślę że nikt nie bedzie miał zbyt dużego problemu ;P
VOLKSWAGEN GOLF III 1.9 TDI 90 KM
m_ajor91TDI
Czytacz

Postprzez thomasg » 10 lut 2012, o 19:31

Taksi napisał(a):na pierwszy rzut oka obydwie kanapy za wiele się nie różnią ale może jestem w błędzie. Mowa rzecz jasna tylko o tylnej kanapie.

różnią się, żeby to zobaczyć to ściagnij tapicerkę z małej części siedziska recaro i małej części siedziska które masz . Zauważysz na pewno inaczej wykrojony materiał i dlatego recaro nie bardzo siedzi na gąbce zwykłej kanapy, pokusisz sie o przełożenie gąbek :roll: z materiałem . Tu też będzie inaczej , w pół kubełkach jest blacha od spodu ( w oparciu też) i inaczej profilowana gąbka górą jak i dołem , Twoja kanapa jest pewnie na drutach pod gąbką . Przechodziłem to , modziłem z kanapą właśnie półkubełkową z kombi do HB , w końcu poprzestałem na podłokietniku i zagłówkach. Ale jesli chcesz to spróbuj , jeśli efekt cie zadowoli i ma kto Ci gdzie niegdzie poprawić/przeszyć coś maszyną lub ręcznie to może się udać . ;-)

Taksi napisał(a):a czy ma ktos jakies fotki jak przebiega ta operacja
to już z przyłozenia musisz brać , wkładasz kanapę i widzisz - gdzie co przyciać, podnieść ew. opuscić, kołki na pewno były inne , krótsze bądż dłuższe nie pamiętam. Uchwyt górny ( zatrzask ) jest też chyba inny. Środkowy uchwyt w kombi tez bodajże inaczej leży i jest inaczej profilowany.
thomasg
Gaduła

Postprzez Taksi » 12 lut 2012, o 12:52

thomasg dzięki za wyczerpujące info. Myślę ze odpuszczę sobie z tym recaro i po prostu obszyje swoje u tapicera bo boczki mi się wycierają. Myślałem nad zmiana na lepsze kubły ale nie myślałem ze trza będzie kabinowac z przeróbkami. A tak tapicer mówił ze za 300zl zrobi mi 2 przednie fotele wiec w porównaniu z zakupem recaro zostanie mi sporo gotowy na inne zakupy.
Taksi
Gaduła

Postprzez thomasg » 12 lut 2012, o 13:09

wiosna będę robił progi ( lub nie zalezy co pokażą ) i mam zamiar pozbyć się części tych fabrycznych otworów w podłodze. Jak fundusze pozwolą to mam zamiar przerzucać fotele i napewno nie bedą to żadne kubły/półkubły z mk3, celuję bardzie w wygodniejsze tym bardziej że spawarka przy tej robocie ( podłoga) bedzie , coś w ten deseń

te akurat z 5d ale miałem ostatnio oko na podobne z 3d- okazały się tylko mocno przemoczone i śmierdziały zwierzętami domowymi ( auto stało kilka miesięcy gdzieś za stodołą otwarte ). Pamiętać tylko trzeba zeby fotele z wozu innego niż mk3 brać z szynami dolnymi ;-)
thomasg
Gaduła

Postprzez Taksi » 12 lut 2012, o 13:45

<
15.jpg

ja mam taki i chyba pozostanę przy nich ale te są fajna

kurde tylko ta spawarka :-(
Taksi
Gaduła

Postprzez szkotu » 17 lut 2012, o 15:13

no dobrze panowie, ale czy np fotele z alfy pasują? sam przymierzam się do swapu jakichś foteli ale nie mam pojęcia czy jeżeli włożę sobie fotele z np audi a8 to nie stracę przestrzeni w środku. Oczywiście pozostaje kwestia stylu, bo moim zdaniem tylko vag'owskie będą się zgrywały z deską z golfa. Co o tym myślicie?
szkotu
Czytacz

Postprzez Joker » 17 lut 2012, o 19:34

szkotu, Vag-owskie chyba najlepiej się zgrywają, ale ktoś na forum miał nawet białą skórę z Saaba zadaptowaną pod golfa mk3 także da radę wszystko zrobić. Na forum vwgolf jest porada z fotkami jak wciepać taborety z mk4 wyglada to bosko :-) można z audi a3 z tym podobno nie ma też sporo rzeźby, ale moje typy do mk3 to tapicerka z Bon Jovi, RECARO, no i taborety z mk4 ;-)
Joker
Gaduła

Postprzez ER77 » 18 lut 2012, o 20:37

Moja droga do skóry w Syncro.

Po zakupie i pierwszych oględzinach stwierdzam że fotel kierowcy jest lekko nadgryziony zębem czasu w standardowym miejscu. Reszta foteli ok.

<
1.jpg

<
2.jpg

Rozmyślanie nad efektem jaki chcę osiągnąć przy renowacji foteli Syncro doprowadziły mnie do konceptu:
środek fotela czyli siedziska i oparcia pozostają w oryginale.Reszta w skórę. Bez klimy pełna skóra to lipa.
Poszukiwania surowca doprowadziły mnie do hurtowni w Gdańsku specjalizującej się tylko w skórach.Tam zakupuję 10 m/kw perforowanej, włoskiej skóry w kolorze Antracyt. Metr skórki=28 Euro

Potem tapicer.

<
3.jpg

<
4.jpg

Qrwa, co ja się miałem z tym typem. Mimo iż wyłożyłem facetowi o co kaman,czyli że szukam artysty w swoim fachu bo nie znoszę lipy, facet zapewnia mnie że lepiej trafić nie mogłem. Łykam to bo jestem u gościa z polecenia szwagra który coś tam u niego już robił. Ostatecznie fotele odwoziłem typowi trzy razy żeby ostatecznie osiągnąć taki efekt. ,,Artysta" zainkasował po drodze tysiąc k :wsciekly: ,osiemset ch :wsciekly: i na koniec pięć stów.

<
5.jpg

<
6.jpg

<
7.jpg

W międzyczasie jeszcze haft grafiki na oparciach z dedykacją dla Żonki. Pani Marzena,szefowa w zacnej firmie która robiła mi już kilka rzeczy, tym razem nie wzięła ani grosza tak się wzruszyła jak zobaczyła co ma wyhaftować ;-) Ach te Kobiety ;-) :-D . Pojedyńcze hafty kosztują dość sporo bo samo stworzenie matrycy to stówa+haft od sztuki-im więcej tym taniej. Tak czy inaczej zaoszczędziłem dwie stówy :hyhy:

<
8.jpg

<
9.jpg

W komplecie oprawione miały być jeszcze tapicerki drzwi bo od kierowcy była lekko wytarta. Ale trauma ;-) po ,,artyście" zniechęciła mnie do zabiegu i ostatecznie zakupiłem idealne boczki z Jokera 97.
Ostatnio edytowano 1 lut 2013, o 11:04 przez ER77, łącznie edytowano 1 raz
ER77
Badacz tematu

Postprzez thomasg » 18 lut 2012, o 22:01

EiR HotTeam, wyszło niepowtarzalnie :ok: drugich takich nie ma i oto chodzi , z odsprzedażą na pewno nie będziesz miał problemu :-D
thomasg
Gaduła

Postprzez Taksi » 18 lut 2012, o 22:16

No ci powiem efekcik bardzo fajny. Sam wcześniej zastanawiałem się nad taka operacja, później pomyślałem o lepszej bazie czyli Recaro. Lecz myśl przerabiania tylnej kanapy bo mam kombi przerosła mnie :-D a konkretniej koszta. A zdradzisz ile to owy artysta bierze za swe dzieło? Fotelika masz tera ze można pozazdrościć :-)
Taksi
Gaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

- - - MIG MAG spawarka : Trafilux

Powrót do Wnętrze