Skrzypiacy slupek i inne

Problemy zapytania związane z wnetrzem

Moderator: Moderator

Skrzypiacy slupek i inne

Postprzez p0ny » 17 maja 2013, o 19:59

Witam, jestem posiadaczem golfa3 1.4 od poltora roku, jak do tej pory moj staruszek mnie nie zawiodl:) Dzisiaj jednak musialem wymienic kilka rzeczy i calkowity koszt naprawy siegnal 1000zl. Jednak nie o to chodzi, zapytalem mechanika ktoremu powierzylem samochod czy da rade zrobic cos z tymi bocznymi slupkami(zaraz za drzwiami - 3drzwiowa wersja)ktore przy jezdzie po dziurach wydaja strasznie dzialajacy mi na nerwy pisk/skrzypienie, on na to ze on sie takimi rzeczami nie zajmuje bo jemu takie rzeczy nie przeszkadzaja...

Zwracam sie wiec do was, w jaki sposob zdemontowac te boczki tak zeby ich nie polamac, przyznam ze jestem nowicjuszem bo jest to moj pierwszy samochod i bardzo nie chcialbym go uszkodzic, poniewaz jak dotad jest zachowany w orginalnym stanie przy przebiegu 140k km:)

Druga sprawa to popsute podswietlenie predkosciomierza, podswietlenie obrotomierza jest ok. Pytanie czy dostane gdzies taka diode jak w orginale czy powinienem szukac w ledach, ale na to pytanie powinienem znalezc odpowiedz na forum gdzies. Jezeli zaloze ledy czy nie beda one zbyt mocne? cenie sobie orignalnosc i brak jakichs swiecacych po uczach w kolorach teczy swiatelek

trzecia sprawa to to ze pasy zaczynaja juz powoli skrzypic (juz znalazlem chyba)

czwarta i ostatnia, to nie tyle usterka co sprawa irytujaca. moj golf jest wyposazony w elektryczny szyberdach, jednak elektrycznych szyb/lusterek juz nie ma. Na lusterkach mi nie zalezy bo i tak samochodem jezdze tylko ja ale sprawa szyb juz mnie troche denerwuje. Prosze o podanie linkow w jaki sposob zalozyc elektryczne szyby samemu, jaki jest tego przyblizony koszt i poziom trudnosci dla totalnego laika. (juz znalazlem)

Skrzypiacy element postaralem sie zaznaczyc na zdjeciu znalezionym na allegro
Obrazek
p0ny
Berbeć

Skrzypiacy slupek i inne

Postprzez Opik » 18 maja 2013, o 00:33

to piszczenie slupkow to jakas plaga chyba jest, ja ze swoimi mam to samo, a spinki wszystkie cale :/ chyba trzeba kawaleczki gabki w spinki powsadzac tak jak to w oryginale bylo
a jak sciagnac? wsun palce od gory, odczep kawalek tak zeby byl punkt zaczepu i lecisz :) pozniej od tylu (od strony szyby, nie drzwi) tez pociagnij mocno i musi zlezc. I nie ma ze boli czy ciezko idzie, jak sa wszystkie spinki i do tego cale to naprawde trzeba niutonow przylozyc :lol:

co do podawietlenia to haslo lediker w wyszukiwarke i znajdziesz odpowiedz ;) prawie jak seria, ale prawie w tym wypadku oznacza duzo ladniej + mozliwosc wyboru kolorow. Mam prawie cale wnetrze w ten sposob, zostaly tylko przelaczniczki - jest slicznie :) do zobaczenia u mnie w temacie :D
Opik
Members

Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pozor » 19 maja 2013, o 17:13

nie wiem czy to mi ale podobno skrzypienie jest związane z tym że nasze golfiki są troche galaretowate i brakuje i sztywności karoserii.Rozwiązaniem na to są rozpórki ale to może być tylko mit a czytając twój post zależy ci na oryginale więc raczej odpada :zdegustowany: a co do podświetlenia oczywiście ledikier jest dobrym rozwiązaniem ale można samą żarówkę led kupić w kolorze zielonym mi też na oryginalnym oświetleniu zależy tu mam fotkę jak świeci jedna żarówka led ;p 2 niestety kupiłem uszkodzoną i jest zwykła ale jest lekka różnica na zdjęciu nie widać bo nie ma nad obrotkiem żarówki Obrazek
Pozor
Members

Postprzez .MD » 20 maja 2013, o 23:14

spróbuj najpierw ściągnąć zamek z wnęki drzwi, podklej gąbką, załóż i powinno przestać. Mam to samo, też myślałem, że to słupek. U mnie to pomogło, z tym że co jakiś czas muszę to poprawiać.
.MD
Czytacz

Postprzez assesino » 21 maja 2013, o 00:10

Czy oby na pewno skrzypią/piszczą wam słupki? Długo szukałem przyczyny skrzypienia. Pewnego razu jadąc po wyboistej drodze nasłuchując pisków i miejsca skąd dokładnie docierają, zaparłem się o drzwi, tak jakbym chciał je wypchnąć i jakież było moje zdziwienie (czyt.zadowolenie) gdy skrzypienie ustało :-D .
W wersjach 3D drzwi są spore i na dołach sporo się przemieszczają, zwłaszcza gdy na zamku jest już znaczący luz. A skrzypienie pochodzi od uszczelki o którą pocierają się drzwi, bynajmniej w moim przypadku.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

Postprzez p0ny » 23 maja 2013, o 09:17

assesino napisał(a):Czy oby na pewno skrzypią/piszczą wam słupki? Długo szukałem przyczyny skrzypienia. Pewnego razu jadąc po wyboistej drodze nasłuchując pisków i miejsca skąd dokładnie docierają, zaparłem się o drzwi, tak jakbym chciał je wypchnąć i jakież było moje zdziwienie (czyt.zadowolenie) gdy skrzypienie ustało :-D .
W wersjach 3D drzwi są spore i na dołach sporo się przemieszczają, zwłaszcza gdy na zamku jest już znaczący luz. A skrzypienie pochodzi od uszczelki o którą pocierają się drzwi, bynajmniej w moim przypadku.

no dobrze, ale teraz jak sobie z tym poradzic na dobre:) przeciez nie bede jechal i kazal pasazerowi dopychac drzwi bo nie lubie jak skrzypi.
p0ny
Berbeć

Postprzez assesino » 23 maja 2013, o 10:07

Niestety na chwilę obecną nie znalazłem środka by mógł zapobiec skrzypieniu. Spróbuje jeszcze regulacji zamkiem może coś pomorze.

[ Dodano: 2013-05-26, 19:53 ]
Znalazłem sposób na te trzeszczenie. Regulacje zamkiem trzeba przeprowadzić i po kłopocie. Tylko trzeba się trochę pobawić i sprawdzać dociskajac drzwi czy dalej trzeszcy. Mi zajęło to około godziny na dwoje drzwi. Ale warto.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

- - -

Powrót do Wnętrze